Vijesti iz medicine

Naučno-stručni skup pedijatara sjeveroistočne BiH

Preventiva glavu čuva

Tuzla je 30.03.2019. godine bila domaćin 29. naučno-stručnog sastanka pedijatara regiona sjeveroistočne BiH, sa temom „Aktuelni problemi u pedijatriji – 2019“.

Glavna tema ovog tradicionalnog simpozija su bili probiotici u pedijatriji, o čemu su izlagale prim. dr. Alemka Jaklin Kakez i prof. dr. Martina Atanacković, a dva vrlo interesantna predavanja ljekara tuzlanske Klinike za neurohirurgiju UKC-a Tuzla prof. dr. Mirsada Hodžića i prim. dr. Selme Jakupović su o anomalijama centralnog nervnog sistema u dječijoj dobi. Zapravo se radi o anomalijama koje su se mogle prepoznati u toku trudnoće, a nažalost nisu, kazao je akademik Husref Tahirović začetnik ideje o održavanju ovih skupova.

Nakon pozdravnog obraćanja akademika Tahirovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa „Central European Journal of Paediatrics“, krenulo se sa radnim dijelom gdje su teme skupa pobudile veliko interesovanje kod prisutnih. Važnost prevencije naglašena je posebno kod teških oboljenja sa trajnim posljedicama koje je bilo moguće spriječiti.

Kompletan sadržaj ovog simpozija je publiciran u formi webcast tečaja za kontinuiranu medicinsku edukaciju na Portalu CME.ba. Sadržaj simpozija je namijenjen za medicinske profesionalce i može se naći OVDJE.

Video najava sadržaja tečaja za kontinuiranu medicinsku edukaciju namijenjenog zdravstvenim profesionalcima, a koji je publiciran na Portalu CME.ba

Bedrana Kaletović

Bedrana Kaletović je diplomirani žurnalista koja je svoju karijeru posvetila provjerenom i na činjenicama temeljenom izvještavanju o medicinskim temama.