Porodica i trudnoća Zdravlje i prehrana

Predmenstrualni sindrom i hrana

Većina žena pati od nekog oblika simptoma PMS-a koji su različiti i ne javljaju se svi u isto vrijeme. Obično obuhvataju nervozu, nesanicu, napuhanost, promjene na koži a vrlo često i bolne grčeve, te poremećaj stolice. Često me pitaju da li postoji hrana koja može pomoći u tom slučaju?

Procjenjuje se da se PMS pojavljuje u oko 75 % žena a smatra se da će sve žene tokom života imati barem neki oblik simptoma PMS-a.

Mnoge žene i same nalaze različite načine borbe sa ovim simptomima a najlalkši je svakako velika porcija omiljene čokolade. To ne iznenađuje, jer čokolada sadrži materije koje „bude“ serotonin, hormon sreće. Međutim, vrlo brzo nastupa osjećaj krivnje a posljedice se vide i na koži što sveukupno povećava osjetljivost i nervozu tih dana. Zato je čokoladu potrebno držati malo dalje od sebe i pojesti najviše par kockica, polako topeći u ustima kako bi se postigao osjećaj zadovoljstva usljed jedenja ovog slatkiša.

U ovom periodu neke žene ne jedu samo više čokolade nego i sve što im dođe pod ruku. Da biste izbjegle ovu pojavu dobro je imati na umu slijedeće:

Povećati unos hrane bogate riboflavinom i tiaminom.To su vitamini B skupine kojih ima u gljivama, mekinjama, bezmasnom jogurtu, jajima, špinatu, grašku i leći. Zanimljivo je da ostali vitamini B skupine nisu bitni za sprječavanje simptoma PMS-a.

  1. Povećati unos esencijalnih masnih kiselina kojih ima u orasima, bademima, ljesnjacima. Pri tome malo pripazite na količinu, jer su ove namirnice i jako kalorične. Orašasti plodovi sadrže i magnezijum koji pomaže opuštanju živaca i ublažavanju grčeva i glavobolje.
  2. Banane su odličan izvor kalijuma i pomažu izbacivanju vode iz organizma. Stabilizuju i šećer u krvi i pomažu sintezi serotonina, slično kao čokolada.
  3. Leća (sočivo) je prepuna vlakana i sporo se razgrađuje. Daje dugotrajan osjećaj sitosti pa je dobro u vrijeme PMS-a napraviti čorbu sa ovim vrijednim povrćem.
  4. Umjesto slatkiša dobar izbor grickalica usljed napada gladi su svakako različite sjemenke koje sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina koje pomažu cirkulaciju a neke studije pokazuju da mogu smanjiti glavobolje.
  5. Jesti brokoli kao vrijedan izvor kalcijuma. Sadrži i vitamin B6 koji pospješuje izgradnju crvenih krvnih zrnaca i tako pomaže održati vitalnost tijela.
  6. Konzumirati hranu bogatu vitaminm D i kalcijumom kao što su mliječni proizvodi. Neki preporučuju i uzimanje dodataka prehrani sa vitaminom D i kalcijem. Vitamin D pomaže i boljem raspoloženju i smanjuje emocionalne promjene.
  7. Povećati unos ribe, kao što je losos zbog omega-3 masnih kiselina.
  8. Piti dosta tečnosti kako bi se obezbijedilo izbacivanje štetnih materija iz organizma.
  9. Izbjegavati pored velike količine čokolade i ostale slatkiše.
  10. Smanjiti unos kafe te ukoliko je moguće zamijeniti je zelenim čajem. Kofein naime može povećati tegobe.
  11. Izbjegavati alkohol jer otežava cirkulaciju krvi.
  12. Smanjiti unos crvenog mesa. Ponekad bjelančevine životinjskog porijekla mogu pojačati glavobolje.
  13. Pokušati vježbati jer se i na taj način luče hormoni sreće koji pomažu da se prevaziđe ovo teško razdoblje.

I na kraju ako baš ništa ne pomaže, pustite neki romantični film i jednostavno se isplačite. Sve promjene u tijelu su stalne i svaka borba sa njima, jednostavno daje još više toga. Prihvatite sebe i ako tih dana u mjesecu ličite na bubuljičavo napuhano nervozno čudovište, prigrlite djevojčicu u sebi i strpljivo čekajte da prođe. Do sljedećeg mjeseca, naravno.

Originalni članak je objavljen na ličnom blogu doc.dr.Šabanović – Nutricionizam.ba. 

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Oznake:

Marizela Šabanović

Marizela Šabanović je docent iz oblasti nutricionizma na Tehnološkom i Farmaceutskom fakultetu u Tuzli. Svoju ljubav prema nutricionizmu i pisanju kombinuje u tekstove koji na jednostavan način objašnjavaju složene teme.