Porodica i trudnoća

Kada je najbolje da odvedem svoje dijete na pregled kod očnog ljekara?

Mnogi mladi bračni parovi postavljaju pitanje u kojoj godini bi bilo najbolje da oftalmolog pregleda dijete?  Zašto je važno da se dijete pregleda prije odlazka u školu? Zašto je važno utvrditi da li Vaše dijete ima probleme sa vidom?  Odgovori na sva ova pitanja su vrlo jednostavni a sam pregled veoma važan i bezbolan za Vaše djete. 

Loša vidna oštrina u predškolskoj i školskoj populaciji najčešće ima za posljedicu loš uspjeh u školi i slab dalji razvoj djece. Korekcija refrakcijskih grešaka dovest će zasigurno do poboljšanja cjelokupnog kvaliteta života pedijatrijske populacije. Djeca se vrlo rijetko žale na probleme sa vidom. Roditelji često znaju reći da dijete vidi čak i mrvice hleba ne tepihu, zaboravljajući da dijete gleda sa oba oka, a najvažnije je ispitati vid na svakom oku pojedinačno. Uobičajeno je da se djeca na različite načine prilagode smanjenoj vidnoj oštrini. Oni obično sjede veoma blizu školske table, približavaju se televizoru a knjige čitaju na bliskoj udaljenosti. Ta djeca vrlo često izbjegavaju rad na blizinu. Trenutno u Bosni i Hercegovini veliki broj djece bude upisan u osnovne škole, a da prethodno nisu pregledani od strane oftalmologa. Takva djeca vrlo lako mogu postati loši đaci, jer se ne snalaze za vrijeme nastave, što kasnije može bitno utjecati na dalji razvoj njihove ličnosti. 

Osim refraktivnih grešaka uzroci lošeg vida mogu biti zamućenje očne leće, povišen očni tlak, ozljede očiju, bolesti rožnice, bolesti mrežnice i vidnog živca, tumori te nasljedni poremećaji.Otkriju li se na vrijeme, većina spomenutih poremećaja uspiješno se liječi. Što ranije to je veća vjerojatnost izlječenja i sačuvanja vida. U protivnom riskirate da se vid ne razvije u potpunosti. Jedna od posljedica je lijeno oko, odnosno slabovidnost. Kada se otkrije slabovidno (tzv. lijeno) oko, potrebno je djetetu dati odgovarajuću korekciju naočalama te provoditi okluziju. Okluzija podrazumjeva zatvaranje zdravog oka odgovarajućim flasterom kako bi se slabije oko prisililo da gleda i time se razvija. Vrlo često na ovaj način uspije se poboljšati vid kod djece.  Liječenju slabovidnosti je potrebno pristupiti s najvećom odgovornošću i strpljenjem jer se radi o budućnosti Vašeg djeteta. Roditeljima se savjetuje da okluzije rade svakodnevno iako na početku dešava se otpor djeteta. Dokazano je da je efekt okluzije veći ukoliko dijete radi nešto na blizu (crtanje, čitanje, igranje igrica). Važno je naglasiti da se upravo slabovidnost vrlo često otkriva na sistematskom pregledu djeteta. Porodica, okolina pa ni samo djete vrlo često ne zna da na jedno oko slabije vidi. 

Shodno svemu navedeno mišljenja sam da bi prvi pregled djeteta kod ljekara oftalmologa trebao biti odmah nakon rođenja. Taj pregled bi obuhvatao samo pregled crvenog refleksa. Naravno ovdje treba napomenuti da ukoliko imamo djecu rođenu prije vremena i koja su boravila u inkubatoru potrebno je da oftalmolog pregleda već u porodilištu takvo dijete. Sljedeći pregled bi trebao biti sa nepunom godinom dana. Tada Vam vaše dijete neće moći da li dobro vidi ali Vi možete uočiti da li djetetu jedno ili oba oka bježe. Vaše dijete neće Vam moći reći da li dobro vidi ili ne ni sa 3 ili 4 godine, no tada je oftalmološki pregled veoma važan.

Pregled očiju kod djece ili kompletni očni specijalistički pregled za djecu školske dobi, ne razlikuje se bitno od oftalmoloških pregleda kod odraslih. Sastoje se od pregleda vida uz pomoć Snellenovih tablica ili slova „E“, te pregleda prednjeg i stražnjeg segmenta oka na procjepnoj svjetiljci. U sklopu pregleda se u pravilu kapaju kapi za širenje zjenica, nakon čega će dijete nekoliko sati imati zamućeni vid. Oftalmološki pregled vrlo često kod djece traje duže nego kod odraslih i da bi se postavila dijagnoza potrebno je da dovede Vaše djete često i dva tri puta kod oftalmologa. U liječenju svih poremećaja vida kod djece izuzetno je važna kvalitetna komunikacija oftalmologa i roditelja.  

Ukoliko  primjetite kod Vašeg djeteta neki od dole navedenih simpotoma, tada je potrebno da što prije odvede Vaše djete oftalmologu na jedan preglede.

  • bijela zjenica
  • dijete ne uočava, odnosno pogledom ne prati predmete i igračke
  • dijete škilji, pokriva jedno oko rukom, naginje glavu
  • neprirodan položaj ili neusklađenost pokreta očiju (strabizam)
  • spontani, ritmički trzaji očiju (nistagmus)
  • pretjerano suzenje i crvenilo očiju, često trljanje očiju
  • umor, glavobolja ili vrtoglavica pri čitanju, brzo zamaranje kod čitanja
  • pretjerano približavanje TV-u.
OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Amra Nadarević-Vodenčarević

Mr.med.sc. Amra Nadarević-Vodenčarević je specijalista oftalmologije, uposlena u JZNU "Dom zdravlja Tuzla". Primarno polje interesa joj je okularna onkologija.