Zdravlje i prehrana

Koliko je štetna nargila?

Nargila-barovi sve su popularniji među omladinom i starijim u Bosni i Hercegovini, ali i turistima iz blisko istočnih zemalja koji posjećuju ovu zemlju. Najveća koncentracija tih barova je u Sarajevu. Posljednjih godina mladi a i stariji su u kafićima u kojima se konzumira nargila. Samo jedna doza nargile proporcionalna istodobnom pušenju čak 20 cigareta, odnosno jedne kutije. Posljedice konzumiranja nargile su nesagledive. Stradaju svi disajni putevi, a kada prodre u alveole, dolazi do njihova pucanja te nastaje hronična opstruktivna plućna bolest, odnosno njegova forma plućni emfizem. Dokazano je da supstance koje su u nargili oštećuju zube, kosu i kožu.

Za vrijeme posta organizam se isuši i oslabi zbog apstinencije postača od konzumiranja hrane i tečnosti. To dovodi do isušivanja i sluznica disajnih puteva. Te isušene sluznice disajnih puteva su podložnije različitim zagađenjima, različitim štetnim materijama gdje dolazi do iritacije grla, grljkljana, srednjih i malih disajnih puteva, kašlja, otežanog disanja pa čak i muke i povraćanja. Dugoročno konzumacija nargile razvija se najčešće psihička zavisnost, a vremenom može da se razvije i fizička zavisnost. Aerosolna faza kod nargile je 200 puta jača od aerosolne faze cigarete. Sastav nargile ne sadrži samo “dozvoljene supstance”, tu su supstance koje nisu poznate ali mogu da izazovu depresivno, euforično, sedativno ili agresivno ponašanje. Sve navedeno treba da bude alarm za što hitnije djelovanje nadležnih institucija u sprovođenju mjera prevencije ove pojave.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.06 (16 votes)

Dejan Dragišić

Dr. med. Dejan Dragišić, specijalista pneumoftiziolog. Zaposlen u dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu u JU Dom Zdravlja Sarajevo. Primarno polje interesa alergologija, imunologija, astma i hronična opstruktivna plućna bolest kao i opšta pulmologija.