Bolesti i stanja

Šta je to astma i kako se liječi?

Astma je heterogena bolest, hronična opstruktivna upalna bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Karakteriše je neprimjereno jak imunološki odgovor i hronična upala traheobronhalnog stabla. Bolest se javlja u epizodama, tj. akutna pogoršanja bolesti izmjenjuju se periodima u kojima nema simptoma astme. Naslijeđe igra ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da ćete definitivno i vi ili vaše dijete oboljeti od astme. Astma se često prvi put javlja u djetinjstvu, mada se može javiti i u odraslom dobu. U pubertetu i adolescenciji kod 50% populacije trajno nestane.

Djeli se na alergijsku astmu (kućna prašina, grinje, polen), nealergijsku ( dim cigarete, smog, parfemi, razni mirisi), profesionalna, astma izazvana naporom i astma izavana lijekovima (Aspirin, Voltaren, Brufen).

Klasični simptomi napada astme su: uporan kašalj, otežano disanje i zviždanje i pritisak u prsima

Klasični simptomi napada astme su: uporan kašalj, otežano disanje i zviždanje i pritisak u prsima. Astma se obično pogoršava noću, a napadi se javljaju između 2 i 4 sata ujutro, iako se mogu javiti u bilo koje doba. Postoji forma astme koja se manifestuje samo suhim kašljem. Dvije vrste lijekova se koriste u liječenju i kontroli astme. Prva vrsta su protupalni lijekovi koji se uzimaju u obliku inhalera a nerijetko u formi tableta (kortikosteroidi), zatim antileukotrijenski lijekovi koji imaju također protuupalni učinak ( Singulair, Monlast). Druga vrsta lijekova ublažava simptome, a to su bronhodilatatori u peroralnom obliku (Teofilin) ili u obliku inhalera (Formoterol ili Salbutamol). Postoje i kombinacije inhalatornih kortikosteroida i bronhodilatatora (Foster, Duoresp, Seretide).

U novije vrijeme u liječenju teške astme koristi se lijek iz skupine bioloških lijekova (biološka terapija) – Omalizumab, humano monoklonsko anti IgE-antitijelo. Lijek se primjenjuje subkutano (u obliku injekcija pod kožu) i upotreba mu je ograničena na mali broj pacijenata i to onih s teškom alergijskom astmom koja se nije mogla kontrolisati drugim terapijskim pristupima. S obzirom na visoku cijenu lijeka te činjenicu da neki bolesnici ne reaguju na njegovu primjenu, preporučuje se procijeniti učinkovitost Omalizumaba nakon tromjesečne primjene. U slučaju objektivno dokazanog poboljšanja preporuča se nastaviti terapiju, a ako nema poboljšanja terapija se prekida. Za vitamin D3 je utvrđeno da omogućuje određenu zaštitu protiv teških napada astme u odraslih koji pate od blage do umjerene astme jer ima imunomodulatorne efekte. Preporučena doza je 400 ij. dnevno.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (5 votes)
Oznake:

Dejan Dragišić

Dr. med. Dejan Dragišić, specijalista pneumoftiziolog. Zaposlen u dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu u JU Dom Zdravlja Sarajevo. Primarno polje interesa alergologija, imunologija, astma i hronična opstruktivna plućna bolest kao i opšta pulmologija.