Porodica i trudnoća Zdravlje i prehrana

Polenski kalendar i polenska prognoza

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja polena u vazduhom od primarne su važnosti ljekarima i osobama osjetljivim na određen polen. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija polena značajniji su u procjeni izloženosti alergenu pa se prezentuju u obliku alergijskog semafora te polenske prognoze za određeno vremensko razdoblje.  Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o količini polenskih zrnaca u vazduhu određenog područja. Temeljem mjerenja količine polenskih zrnaca u prostornom metru vazduha određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Ovaj tekst možete slušati i na našoj tematskoj podcast epizodi

Primjer polenskog kalendara za kontinentalnu Hrvatsku kojeg izdaje Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. S obzirom na geografsku blizinu, posve je primjenjivi za Bosnu i Hercegovinu.

Polenski kalendar predstavlja grafički prikaz polenskog spektra u vazduhu istraživanog područja tokom posmatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihovog cvatanja izrađuje se za svako bio-geografsko područje. Kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području. Promjenljivost kalendara, koja se očituje iz godine u godinu, u ovisnosti je o klimi, ali i o rezultatima antropogenog utiecaja npr. sadnja novih vrsta u parkovima i različita iskorištenost zemljišta. Intenzitet simptoma alergijske reakcije ovisi o stepenu alergenosti polena i njihovoj koncentraciji u vazduhu.

Osobama alergičnim na polen savjetuje se:

  • informisati se o kretanjima alergena (pratiti alergijski semafor i polensku prognozu) i prema njima organizovati dnevne aktivnosti;
  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;
  • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže;
  • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću, kako biste spriječili unošenje polena u prostor u kojem boravite;
  • ne sušiti veš u vrijeme visokih koncentracija polena;
  • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije;
  • nositi sunčane naočale i šešire tokom dana;
  • četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud;
  • boraviti u zatvorenim i klimatizovanim prostorima;
  • redovno uređivati svoje okućnice i travnjake;
  • uzimati redovito terapiju propisanu od ljekara zavisno od simptomatologije. 
OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Dejan Dragišić

Dr. med. Dejan Dragišić, specijalista pneumoftiziolog. Zaposlen u dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu u JU Dom Zdravlja Sarajevo. Primarno polje interesa alergologija, imunologija, astma i hronična opstruktivna plućna bolest kao i opšta pulmologija.