Porodica i trudnoća

Kako izgleda uobičajeno novorođenče?

Bebe imaju bezbroj specifičnosti koje odrasli nemaju. Neke sasvim normalne osobine mogu vas uplašiti i iznenaditi. Zato predlažem da se upoznate sa nekim osnovnim osobinama novorođenih beba. Prvi klinički pregled novorođenčeta je od posebnog značaja i čini osnovu za sva kasnija ispitivanja u sklopu daljnjeg praćenja rasta, razvoja i zdravlja djeteta. Pregled novorođenčeta treba uraditi što ranije i nekoliko puta. Pedijatar koji će izvršiti pregled treba da je upoznat sa tokom trudnoće, porođaja kao i zdravstvenim stanjem porodilje. Takođe su važni podaci i o predhodnim porođajima (ako ih je bilo) ili spontanim pobačajima.

Audio podcast kompletnog članka možete i slušati ako Vam se ne da čitati 🙂

Bebina koža

Koža novorođenčeta je tanka, glatka i crvena. Mekana je i naborana, ruke i noge mogu biti malo plavkaste boje jer u prvim satima po rođenju, koža pokazuje velike promjene u odnosu na intenzitet crvenila i plavila. Ne postoji ništa nalik bebinoj koži. Koža novorođenčeta može biti prekrivena sirastim mazom – bjeličastim naslagama, kojih ima manje što je trajanje trudnoće duže. Sivo bjeličaste naslage sirastog maza predstavljaju produkt lojnih žlijezda pod utjecajem majčinih hormona. Kožu vaše bebe mogu prekrivati dlačice i više ih ima ako je trudnoća kraće trajala. Tamno ružičasta boja kože se viđa kod pregrijane novorođenčadi.

Blijedilo može biti posljedica anemije, loše adaptacije ili srčane mane. Žućkasta prebojenost kože u novorođenčeta mlađeg od 24 sata uvijek je patološka pojava i zahtijeva hitno ispitivanje. Krvni podlivi su najčešće posljedica traumatskog porođaja. Na koži vrata ili okica može se naći ružičasta ili ljubičasta promjena koju nazivamo plameni mladež. To nije razlog za brigu jer će iščeznut do kraja prve godine života bebe. Milia su posebna vrsta kožnih promjena koje predstavljaju sitne retencione ciste lojnih žlijezda. Bjeličaste su, tačkaste, veličine čiodine glave i obično su locirane na bradi, čelu, nosu ili obrazima.

Glava novorođenčeta

Novorođenče ima relativno veliku glavu u odnosu na tijelo i ono nije sposobno držati glavu uspravno. To nije samo zato što su mišići vrata slabi, nego i zato što je glava velika – oko četvrtine ukupne duljine tijela u usporedbi sa samo osminom kod odraslih. Ovaj se omjer s vremenom mijenja. Obim glave na rođenju je 34 –36 cm i povećava se za 2 –3 cm mjesečno. Glava može biti izdužena – ili ne baš okrugla, jer kosti glave bebine lubanje još nisu čvrsto fiksirane zajedno. Prilikom vaginalnog rođenja glava se sama oblikuje kako prolazi kroz porođajni kanal. Glava vaše bebe može također biti nekako ispupčena na vrhu ali u periodu od dva tjedna postupno će se vratiti do okruglog oblika. Djeca rođena carskim rezom imaju okrugao ili čak uglasti oblik glava pri rođenju. Sve bebe imaju na glavici dvije mekane točke (fontanele), područje na kojem kosti lubanje još nisu srasle zajedno. On omogućava rast moždane mase i obima glave. Pokriven je kožom i čvrstim moždanim opnama ispod kojih je mozak. Ne trebate se bojati da ćete pri kupanju zbog mekoće oštetiti bebinu glavicu. Taj mekani dio “prozor” na glavici, važan je i za praćenje razvoja mozga, pa će pri svakom pregledu liječnik mjeriti veličinu i napetost velike fontanele. Kroz veliku fontanelu obavlja se i ultrazvučni pregled mozga, ako je potrebno.

Porođajni naduv je otok mekih tkiva koji prelazi i preko granica šavova kosti. Nastaje zbog pritiska porođajnog kanala na meka tkiva glave. Spontano se povlači za nekoliko dana.

Na glavi vaše bebe mogu se naći porođajni naduv i kefalhematom. Porođajni naduv je otok mekih tkiva koji prelazi i preko granica šavova kosti. Nastaje zbog pritiska porođajnog kanala na meka tkiva glave. Spontano se povlači za nekoliko dana. Kefalhematom je jajolika tvorevina nastala na prednjačećem dijelu glave. Nastaje zbog pritiska kosti lobanje na kosti karlice pri porođaju. Većina kefalhematoma se povlači u toku šest nedjelja. Licenovorođenčeta je okruglo, ali prvih dana može biti i asimetrično zbog položaja u maternici. To će se brzo ispraviti. Koža lica može biti u početku plavkasta i prekrivena plavičastim tačkicama. To su sitna krvarenja nastala u porođaju i brzo će se povući. 

Oči novorođenčeta u prvim satima po rođenju teško je otvoriti. Spontano otvara oči kada se drži uspravno. Sva novorođenčad imaju sivoplave oči. Pravu boju očiju vidjet ćete tek kasnije, možda se ne pojavi do 6. mjeseca nakon rođenja. Oči vaše bebe vam mogu izgledati pomalo razroko – to je normalno. Njeni kapci mogu izgledati nekako otečeni ili od traumatičnog iskustva poroda ili od antibiotika koje je dobilo na rođenju (o čemu sam već pisala). Otečenost bi trebala nestati za oko tri dana. Primijetit ćete da ako nagnete bebinu glavicu lagano unazad njene se oči spontano otvaraju. Gledajte kako se zjenice smanjuju zbog reakcije na svjetlo. U početku dijete vas više prepoznaje po mirisu nego po izgledu, ali samo kratko. Ako primijetite na beonjačama krvne podlive, ne plašite se, brzo prolaze.

Novorođenče dobro čuje i trgnut će se na jak zvuk, a već u dobi od dva tjedna ugodna muzika i pjevušenje mogu ga smiriti. U porodilištu će sluh vaše bebe ispitati pomoću slušnog aparata. Nepravilnosti u položaju, obliku i veličini ušne školjke, mogu upućivati na neke kongenitalne anomalije. Usta i usna duplja pri pregledu mogu pokazati uredan nalaz, a moguće je otkriti i rascjepe tvrdog i mekog nepca. Žilica pod jezikom-frenulum lingue, ne zahtjeva hiruršku terapiju i ne smeta dojenju. Vrat novorođenčeta je kratak, teško se može dodirivati, pa pazite da poslije kupanja pravilno posušite vrat na čijim se kožnim naborima može zadržavati nečistoća.

Žilica pod jezikom-frenulum lingue, ne zahtjeva hiruršku terapiju i ne smeta dojenju.

Grudni koš

Obim grudnog koša novorođenčeta je za jedan centimetar manji od obima glave. Grudni koš je okrugao, sa rebrima postavljenim više horizonatalno i manje pokretljivim. Disanje je trbušnog tipa, te vam se može učiniti da beba prebrzo diše. To je normalno. Odrasli naprave 20 udaha u minuti, a bebe to učine mnogo više puta. Problem se javlja ako beba jecka pri disanju. Napravi li više od 60 udaha u minuti ili na trenutak pravi pauze u disanju, tada potražite pomoć stručne osobe. Dojke u novorođenčadi mogu biti ekstremno uvećane kao posljedica djelovanja majčinih hormona. Ova pojava je najizraženija između osmog I devetog dana po rođenju. Povećane dojke i još neke promjene koje se dešavaju kod novorođenčeta pod utjecajem majčinih hormona označene su zajedničkim imenom “reakcija na trudnoću”.Bez kliničkog značaja su i sponatano prolaze za manje od dvije nedjelje. Srce – Sva ljubav svijeta je u srcu vaše bebe, ono kuca snažno i jako sa većim brojem otkucaja nego naše.

Trbuh

Neposredno po rođenju trbuh djeluje uvučeno, ali ubrzo se puni gasovima i postaje okrugao. Prvih dana po rođenju bebina stolica je tamna, crna, ljepljiva i naziva se mekonijum.

Genitalije

Ako ste dobili djevojčicu, a spolovilo vam se čini nešto otečenim ili uvećanim, to je normalno. U prvim danima moguća je obilna sekrecija iz vagine kao i prolazno krvarenje koje nastaje zbog djelovanja majčinih hormona. Ne paničite. Ukoliko ste dobili dječaka, spolovilo je formirano ali kožicu ne možete povući prema korijenu, to je normalno i ne pokušavajte to raditi u prva tri mjeseca. Testisi se mogu blago dodirnuti ako su spušteni, a i ako nisu strpite se do trećeg mjeseca života. U novorođenog dječaka skrotum može biti modar ili velik od nakupljene tečnosti. Nemate razloga za brigu. Anus i rektumse takođe moraju pregledati pri prvom pregledu. Posebno je važna prohodnost i pozicija anusa. Spontano izbacivanje prve stolice (mekonijuma) mora uslijediti u prvih 48 sati.

Ne treba žuriti sa rezanjem noktiju u novorođenčeta, jer je kožica sa unutrašnje strane prirasla za nokte.

Ruke i noge

Ne znam zašto ali većina majki prvo kod bebe broji prstiće na rukama, ljubi ruke i divi se dužini prstića. Ubrzo se iznenadi dužini noktiju svoje bebe a za par dana primijeti i ogrebotine na licu. Ne treba žuriti sa rezanjem noktiju jer je kožica sa unutrašnje strane prirasla za nokte pa možete povrijediti bebu, zato radije spustite rukave benkice ili ako baš morate obucite rukavice mada nisu preporučljive jer uskraćujete sebe bebinih dodira po dojci ili tijelu. Odlučite sami! Posljednjih tjedana trudnoće bebi je postalo tijesno u maternici, pošto je narasla, a vi ste to osjećali sa manjim brojem pokreta koje ste tačno mogli izdiferencirati kao udarce nogicama. Ti pokreti stopala doveli su do blage iskrivljenosti stopala vaše bebe koje se primijeti kao uvrnutost spolja ili unutra. To će se brzo ispraviti. Ako se radi o većim nedostacima, ortopedi će to riješiti. Pregled kukova kod bebe je neophodan i to i klinički i ultrazvučni. Široko povijanje predstavlja potrebu za svu novorođenu djecu, jer samo tako će se kukovi vaše bebe pravilno razvijati. Povoji, tračice i stezanje nogu strogo su zabranjeni.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.75 (8 votes)

Fahrija Skokić

Prof.dr.sc. Fahrija Skokić je spcijalista pedijatrije, subspecijalista neonatolog sa bogatim kliničkim iskustvom rada na Neonatološkom odjelu Ginekološko-akušerske klinike UKC Tuzla. Trenutno obavlja funkciju medicinskog direktora u JZU UKC Tuzla.