Vijesti iz medicine

Završena kampanja „Za život – pričaj, podrži, podijeli“

U UKC Tuzla održana je svečana dodjela nagrada za najbolje kratke filmove na temu promocije doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom čime je završena kampanja „Za život – pričaj, podrži, podijeli“. Kampanja koju je organizovalo Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorskom mrežom u BiH imala je za cilj ukazati na značaj promocije doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom.

Kampanja je počela u maju, a na javni poziv federalnog ministarstva zdravstva pristiglo je ukupno 36 radova iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Lukavca, Kalesije, Mostara, Viteza, Livna, Posušja, Istočnog Sarajeva, Banja Luke. Stručna komisija koju su činili Šuhreta Duda Sokolović, Nedžad Begović i Srećko Stipović, pregledala je i ocijenila 16 filmova za koje je utvrđeno da ispunjavaju kriterije Javnog poziva u okviru Kampanje „Za život – pričaj, podrži, podijeli“ te su izabrali tri najbolja filma: prvo mjesto osvojio je film Nemanje Jovičića, drugo mjesto pripalo je filmu čiji je autor Aleksa Trkulja, a treće mjesto filmu Ivane Bešlić Penava.

Na osnovu glasova putem oznake-like na facebook stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH prvu nagradu osvojila je Une Selman Žilić. Drugo mjesto pripalo je filmu Ane Dragozet, a treće mjesto Ivani Bešlić Penava. „Reach“ kampanje na Facebooku je iznad 300.000, kratki filmovi su pregledani više od 90.000 puta, a više od 60.000 ljudi na ovoj društvenoj mreži je pričalo, podržalo i podijelilo informacije o važnosti doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom, što je i bio osnovni cilj kampanje.

Izvor: Press UKC Tuzla i FB stranica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.