Bolesti i stanja Porodica i trudnoća

Lingua geographica – jezik poput geografske karte

Što je to geografski jezik?

Geografski jezik, na latinskom lingua geographica, poznatiji i kao benigni migrirajući glositis, bezopasno je stanje koje zahvata samu površinu jezika. Geografski jezik je uobičajeno stanje. Pojavljuje se na gornjem i bočnom dijelu jezika, a ponekad i na podlozi. Na jeziku se razvijaju nepravilna, glatka, crvena područja, koja mogu izgledati kao obris karte. Pored crvenih mrlja obično postoje valovite bijele linije. Možda ćete primijetiti da se nakon nekoliko tjedana ili mjeseci položaj ovih linija i crvenih mrlja mijenja.

Zašto i kada se javlja Lingua geographica?

Geografski jezik se može javiti i kao posljedica emocionalnog stresa, alergije, dijabetesa, endokrinoloških poremećaja, nepravilne ishrane i loše oralne higijene, a tačan uzrok nastanka ovog poremećaja nije poznat. Geografski jezik kod odraslih osoba često se sreće i kod onih pacijenata koji boluju od psorijaze.
Geografski jezik kod djece je dosta čest i viđa se kod gotovo 3 procenta djece. Ono što je interesantno je činjenica da se javlja gotovo duplo češće kod djevojčica nego kod malih dječaka. To utječe na sve dobne skupine i možda ste je prvo primijetili kao dijete. Ne možete nešto prenijeti na druge ljude, ali može se pokrenuti u obiteljima. To nije infekcija.

Zašto se javlja lingua geographica?

To se događa zbog načina na koji se “stara” površina jezika zamjenjuje. Gornji sloj ‘kože’ jezika ne odvaja se ravnomjerno. U nekim dijelovima ‘koža’ odlazi prerano i tako ostavlja crveno, upaljeno područje poput ogrebotine na koži. Na drugim mjestima koža ostaje predugo i izgleda bijelo.

Što ga pogoršava?

Kako su crvene mrlje tanke i sirove, obično imaju bol kada jedete kisele stvari poput agruma ili začinjenu hranu – posebno čili. Međutim, to samo pogoršava stanje. Ubrzo ćete primijetiti koja određena hrana čini stanje neugodnijim ili bolnijim. U nekim slučajevima jezik postaje preosjetljiv na vruću, kiselu, ljutu i prezačinjenu hranu, a takode se mogu javiti rane i bol u grlu, kao i loš zadah.Da biste spriječili proširenje šarenih mrlja na jeziku i ubrzali zarastanje rana, potrebno je da iz ishrane izbacite ili ograničite unos namirnica koje mogu dodatno pogoršati stanje. Savjetuje se smanjeno koumiranje  kafe  na dnevni minimum, a alkoholna pića izbjegavajte u potpunosti.

Je li opasno?

Unatoč svom izgledu, geografski jezik je benigno stanje. Nije povezano sa karcinomima. Iako neki ljudi mogu osjetiti nelagodu, bol ili peckanje, ti su osjećaji gotovo isključivo rezultat kontakta sa vrućom, začinjenom ili kiselom hranom ili kozumiranjem duhana.

Trebam li posebne testove?

Za postavljanje dijagnoze nije potrebna posebna dijagnostika. Vaš doktor, a obično ih prvo primjete stomatolozi, mogu dijagnosticirati problem samo pregledom vašeg jezika.

Kako se liječi?

Ponekad je potreban tretman za gljivičnu infekciju koja se češće javlja kod osoba sa geografskim jezikom. Trebat ćete sami utvrditi koja hrana pogoršava stanje, izaziva nelagodu  i izbjegavati je. Simtome mogu pogoršati i neki proizvodi za oralnu higijenu, kao što su vodice za ispiranje usta ili paste za zube ( mentol, paste za izbjeljivanje zuba, abrazivne zubne paste ili soda bikarbona ). U težim slučajevima se preporučuje terapija koju propisuje doktor. Modulacija simptoma može se ponekad postići topikalnom viskoznom otopinom lidokaina. Povremeno su lijekovi koji se koriste u pokušaju promjene toka bolesti uspješni. Takvi lijekovi za lokalnu upotrebu uključuju kortikosteroidne gelove ili otopine, tretinoin gelove ili otopine i antihistaminske otopine. Oralna terapija se koriste rijetko, ali uključuju lijekove kao što su prednizon i ciklosporin.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.64 (11 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Video podcast