Bolesti i stanja Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Prirodno rješenje za probavne smetnje

Vikend je…Ručak sa porodicom…Sto je pun različitih jela, mirisi prožimaju Vaše nosnice, oči se slade ljepotom prepunog stola sa hranom…ali…uzalud svo to jelo kad Vam nije do njega…kako kaže Dino Merlin u jednoj od svojih pjesama, “Dobro jutro, čujem iz stomaka, progone me duhovi konjaka…” 

Već nekoliko zadnjih dana, a posebice nakon malo burnije prethodne noći ili dana sa nešto pretjerivanja u ne baš tako zdravoj hrani, a poneki i u piću, imate problem sa probavom. Nemate apetita, brzo se zasitite, nakon obroka imate bol, mučninu, podrigivanje…poznato, zar ne? Barem jednom u životu je svako od nas bio u sličnom scenariju i imao situaciju da osjeća neki ili više od navedenih simptoma koje jednom riječju nazivamo dispepsija.

Dispepsija se definiše kao svaki osjećaj bola ili nelagode u gornjem dijelu trbuha. Mučnina, podrigivanje, osjećaj napetosti, lošeg varenja, zastoja hrane u želucu, su neki od kardinalnih simptoma kojima se definiše ova “nelagoda”. Važno je napomenuti da prisustvo žgaravice ne spada u ovu kategoriju, s obzirom da je ovo opet glavni simptom gastroezofagealnog refluksa, a što je opet, tema za neku drugu priliku.

Ono što je bitno jeste da je sva ova simptomatologija posljedica jednog vrlo bitnog fenomena koji se javlja u dispepsiji, a to je usporeno pražnjenje želuca. Bilo zbog gastritisa ili upale sluznice želuca, a što je najčešći razlog, bilo zbog nekog drugog razloga, želudac reaguje sa usporenom pokretljivošću i samim time sa usporenom eliminacijom i pražnjenjem. Upravo ovo je temelj primjene različitih lijekova koji podstiču pražnjenje želuca, lijekova koje jednim imenom zovemo prokinetici. Među najpoznatijim prokineticima na našem tržištu je metoklopramid ili Reglan, lijek koji ima odlično djelovanje, međutim povezan je sa nizom potencijalno vrlo neugodnih simptoma, u prvom redu od strane neurološkog sistema.

Međutim, šta ako ne želite da uzimate hemiju, šta ako ne želite nuspojave, šta ako želite da pomognete sebi na prirodan način?

Možda niste znali da je jedan od najboljih prirodnih prokinetika – đumbir. Postoji nekoliko klinički dobro izvedenih studija (EJG&H 2008, 20:436–440; World J Gastroenterol 2011, 17(1): 105-110) koje su pokazale da đumbir značajno ubrzava pražnjenje želuca u odnosu na placebo i da je efekat koji je u tradicionalnoj medicini dugo poznat, zbilja stvaran i primjenjiv u liječenju ljudi. I što je najbitnije, bez ikakvih nuspojava tretmana. Njegova primjena je sigurna i u pedijatrijskoj kao i u populaciji trudnica i dojilja.

Mali problem u korištenju đumbira na ovaj način je što je potrebna značajna količina da bi izazvala efekat – kao što je poznato đumbir ima karakterističan i za neke neugodan ukus, posebice u većim količinama. Upravo tu na scenu stupaju preparati poput Antimetil-a koji sadrže suhi ekstrakt đumbira u prahu i pružaju svu sigurnost i efikasnost primjene đumbira u svrhu tretmana problema sa gornjim dijelom probave, a bez pomenutih problema.

Sam preparat je siguran i za djecu preko 3 godine, kao i za trudnice, a ostala populacija ga može primjenjivati kod svih dispeptičnih smetnji, posebno kod onih gdje pacijenti osjećaju mučninu, podrigivanje ili imaju osjećaj lošeg varenja nakon obroka. Lijek se u odraslih i djece preko 12 godina primjenjuje jednostavno – 1-2 tablete prije ili uz svaki obrok.

Naravno, dužni smo upozoriti da svaki osjećaj lošeg varenja koji traje duže od 7 dana, zaslužuje pažnju ljekara. A ako imate neki od tzv. alarmirajućih simptoma kao što su povraćanje koje ne prestaje, smetnje sa gutanjem ili bolno i otežano gutanje, nevoljni gubitak na tjelesnoj težini, malokrvnost ili povraćanje krvi, kao i crna, katranasta stolica – ljekarsku pomoć trebate potražiti odmah.

Dakle, porodični objedi vikendom možda i neće biti neugodno iskustvo. Kod ovakvih povremenih smetnji sa varenjem, prirodni preparati mogu donijeti olakšanje bez straha da u organizam unosite potencijalno opasne tvari.

Članak je sponzoriran od strane farmaceutske kuće:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.8 (5 votes)

Nermin Salkić

Prof.dr.sc. Nermin Salkić je Glavni Urednik i osnivač Portala WebDR. Specijalista je interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije. Primarno polje interesa su mu bolesti jetre i transplantacija jetre, ultrazvučne metode u gastroenterologiji i hepatologiji, te digestivna endoskopija.