Bolesti i stanja

Proširene vene jezika – varices sublinguales

Šta predstavljaju i kod koga se javljaju proširene vene jezika?

Podjezične varikoze (eng. SLV) su proširene vene jezika koje se mogu vidjeti duž unutrašnje površine jezika ili poda usta osoba starijih od 50 godina,te imaju tendenciju da postanu više istaknute s godinama. Nemaju tendencu pojavnosti u mlađoj populaciji, izuzev kao dio Fabry ili Oslerovog sindroma. Boja im varira od svijetlo ljubičaste do plavkasto crvene boje, bez komplikacija ili neugodnih simptoma.

Zbog čega nastaju jezične varikozne vene?

Postoji nekoliko faktora koji uzrokuju proširenje i izražajnost  unutrašnjih vena na jeziku:

  • starenje kao proces, uzrokuje promjene na vezivnom tkivu,zbog čega  venski zidovi postaju tanji,te su povezani sa povećanjem učestalosti varikoza (naučnici Kaplan i Moskona izvijestili da se varikoziteti povećali sa 11,1-41,1% između uzrasta 50-99 godina)
  • povećanje krvnog pritiska uz oslabljenu strukturu tkivu vena također dovodi do varikoza 
  • poremećaji probavnog sistema –  u vrlo malo slučajeva je otkriveno da pacijent ima hroničnu bolest jetre s hipertenzijom portalne vene

Postoje također faktori koji indirektno utiču na stvaranje varikoznih vena, kao što su mehanička oštećenja, određeni lijekovi (aspirin,heparin), spol, pušenje, nedostatak vitamina C, te povezanost proširenih vena nogu za nastanak proširenih vena jezika.

 Simptomi proširenih vena jezika

Prisutnost jezičnih varikoza ne pokazuje simptome boli ili nelagode, poput varikoznih vena u nogama, oni su potpuno asimptomatski. Obično ne stvaraju komplikacije, izuzev estetskih.

Mjesta nastanka

Mjesta na kojima se obično razvijaju jezične varikozne vene nalaze se na bočnim ivicama jezika, na unutrašnjoj (ventralnoj) strani jezika ili na podu usta.

Razlozi za brigu?

Proširene vene ne daju nikakve simptome,te razloga za brigu nema. Ako se javlja bol,otok,curenje sadržaja,promjene u obliku koje ometaju pokretljivost jezika,javite se liječniku je tada nije riječ o jezičnim varikozama,nego to upućuje na druga ozbiljna stanja.

Što činiti kada primjetimo jezične varikoze?

Ukoliko do tada niste,provjerite Vaš krvni pritisak i stanje vena nogu,jer proširene vene jezika nerijetko prate proširene vena nogu.Ukoliko ste samo u Vašim 50-im, pojačajte dozu vitamine C i uživajte u Vašim godinama.

Liječenje

Obzirom da nemaju simptome,tretmani se ne preporučuju, osim u slučaju estetike kada se pacijentima  preporučuje uklanjanje skleroterapijom ili laserskom terapijom.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.4 (5 votes)

Jasminka Bleković

Jasminka Bleković je doktor dentalne medicine, certificirani TOT BLS (trener trenera osnovne zivotne podrske ili prve pomoci). Oblasti interesovanja su joj javno i oralno zdravlje, estetska stomatologija.