Vijesti iz medicine

XVII Psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine

XVII Psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine najavljeni su danas na konferenciji za novinare održanoj na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla. Međunarodni simpozij XVII Psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine, bit će održan u Tuzli od 25. do 26. oktobra 2019. godine u hotelu Mellain. Simpozij će biti prilika da psihijatri i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje iz Bosne i Hercegovine, regiona i šireg okruženja razmjene mišljena i iskustva na temu “Liječenje u psihijatriji: aktuelnosti i dileme”.

Učesnici današnje konferencije su bili: prof. dr. Izet Pajević, predsjednik organizacionog odbora simpozija i načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof.dr. Esmina Avdibegović, šef Odjeljenja za traumatske stresne poremećaje, prof.dr. Mevludin Hasanović, šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju i doc. dr. Nermina Kravić, šef Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Prof. dr. Pajević je istakao da okolnosti u savremenom svijetu utiču na povećanje broja psihičkih oboljenja, a to zahtijeva preispitivanje ranijih i iznalaženje novih metoda prevencije i liječenja. “Pored psihofarmakoterapije, psihoterapije i socioterapije u psihijatriji se sve češće govori i o metodama duhovne terapije, ekopsihijatriji, različitim metodama tradicionalnih komplementarnih oblika liječenja, transkranijalnoj magnetnoj stimulaciji mozga, a ponovo se aktuelizira stigmatizirana, ali provjerena i praktično neškodljiva, elektrostimulativna terapija. Uz psihijatrijske poremećaje često su prisutni i drugi medicinski problemi što zahtijeva širok i multidisciplinarni pristup svakom pacijentu u konceptu personalizirane psihijatrije. Zato će složen i značajan zadatak eminentnih stručnjaka biti da tokom simpozija predstave aktuelnosti u oblasti liječenja u psihijatriji, kao i dileme koje se javljaju u svakodnevnoj kliničkoj praksi”, istakao je prof. dr. Pajević.

Prof. dr. Mevludin Hasanović je rekao da će simpozij okupiti veliki broj stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Holandije i Austrije. Prema njegovim riječima, do sada je registrovano 189 učesnika i najavljeno 26 pozvanih predavanja, 15 oralnih prezentacija i 19 poster prezentacija.

O konceptu personalizirane psihijatrije i trendovima u liječenju ovih oboljenja, ali i njihovoj stigmatizaciji govorila je prof. dr. Esmina Avdibegović. Ona je istakla da u BiH na tržištu postoje svi lijekovi koji se koriste u evropskim zemljama, ali da nemaju svi pacijenti mogućnost korištenja istih, jer na Esencijalnoj listi lijekova nisu zastupljeni lijekovi koji trebaju pacijentima sa psihičkim poremećajima, a oni koji su na listi su uslovljeni dijagnozom, što je otežavajuća okolnost jer se kod ovih pacijenata jedan lijek može koristiti za više oboljenja.

U okviru XVII Psihijatrijskih dana Bosne i Hercegovine bit će održan Drugi simpozij na temu Psihijatrija dječije i adolescentne dobi. Na tu temu je govorila doc. dr. Nermina Kravić koja je najavila učešće velikog broja stručnjaka koji razgovarati na ovu temu.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
0 (0 votes)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.