Bolesti i stanja

Oralni lichen planus

Što je oralni lichen planus?

Lichen planus je dugotrajna bolest, koja može zahvatiti usta, a ponekad i druga područja tijela. Kad se pojavi u ustima, naziva se “oralni lichen planus”. Može se pojaviti samostalno ili kao dio sistemske bolesti koja utječe na druge dijelove vašeg tijela. Oralni lichen planus obično se događa u srednjoj životnoj dobi pa nadalje, a češće se javlja kod žena nego muškaraca.

Koji su znakovi i simptomi oralnog lichen planusa?

Lichen planus se pokazuje na mnogo različitih načina. Najčešći znakovi su bijeli mrlje na sluznici usta (obično su vidljive na obrazima, jeziku i desnima). Oralni lichen planus može se pojaviti u obliku bijelih, čipkastih mrlja, ili kao crvena, natečena tkiva, a nekada su vidljive i otvorene ulceracije. Ove lezije mogu uzrokovati peckanje, bol ili drugu nelagodu. Kod takvih promjena, pacijenti se žale na bolove i nelagodu kod konzumiranja vruće ili začinjene hrane.

Oralni lichen planus može se pojaviti u obliku bijelih, čipkastih mrlja.

Što je uzrok oralnog lichen planusa?

Uzrok oboljenja je još uvijek tema istraživanja i ne znamo uzroka lichen planusa kod većine bolesnika. To može biti znak slabosti u imunološkom (obrambenom) sustavu tijela, ali pacijenti s lichen planusom obično nemaju drugih problema. Povremeno može biti uzrokovana reakcijom na lijekove poput nekih lijekova protiv bolova, dijabetičkih lijekova, lijekova za visoki krvni tlak, beta blokatora ili penicilamina. Dosadašnja istraživanja ne povezuju lichen planu sa infekcijama. Stres, začinjena hrana ili agrumi često mogu pogoršati simptome.

Da li je oralni lichen planus prenosivo oboljenje?

Odgovor je ne. Oralni lichen planus se ne može prenijeti s jedne osobe na drugu. Poremećaj se javlja kada imunološki sustav napada napad na stanice usne sluznice iz nepoznatih razloga (autoimuni poremećaj).

Kako se dijagnosticira oralni lichen planus?

Obično će se dijagnosticirati nakon pažljivog pregleda od strane stručnjaka. Pojava i simptomi oralnog lichen planusa mogu biti poput nekih drugih poremećaja, pa je obično potrebna biopsija da biste bili sigurni u dijagnozu. U diferencijalnoj dijagnozi ovog oboljenja u obzir dolazi više stanja i oboljenja te je zbog toga biopsija tkiva koja pokazuje promjene u nalazu sluznice sigurna potvrda dijagnoze. Biopsija je vrlo jednostavan postupak, koji se obavlja pod lokalnom anestezijom, gdje se mali komad tkiva uklanja iz usta. Područje obično zaraste u roku od 7 do 10 dana.

Ulceracije sluznice usta takođe mogu biti jedan od simptoma oralnog lichen planusa.

Kako se liječi oralni lichen planus?

Obično usni lichen planus treba liječiti samo kad postoje bolni simptomi. Ponekad se pacijenti s bijelim mrljama koji nisu bolni žale na lagano hrapavost sluznice usta. Ali to obično ne treba nikakav tretman. Kada oralni lichen planus treba liječiti, obično se izvodi kortikosteroidnom kremom na to područje. U nekim područjima mogu biti potrebni drugi tretmani, kao što su imunosupresivi koji se primjenjuju na to područje. Vrlo rijetko će vam trebati uzeti kortikosteroid ili neke druge, slične tablete. Slijedite savjete koji Vam može dati stomatolog. To može uključivati izbjegavanje stvari koje pogoršavaju stanje, poput začinjene hrane i stvari na koje ste alergični. Vaš stomatolog može vas uputiti i svog liječnika ili stručnjaka radi daljnjih ispitivanja.

Postoje li dugoročne komplikacije oralnog lichen planusa?

Pacijenti obično dugoročno imaju bijele mrlje na sluznici usta koje ne moraju davati nikakve simptome. Kod pojave simptoma bolova, peckanja  Liječenje će umanjiti bol, iako obično nije moguće unaprijed reći kada će stanje postati bolno. Osim toga pacijenti se obično žale i na bol, iritaciju i krvarenje kod četkanja zuba, bolna zadebljanja na jeziku, ne nelagodu kod govora, žvakanja i gutanja. Od sistemskih komplikacija u vezu sa oralnim lichen planusom se navode: hronični bol, gubitak kilograma ili prehrambeni nedostatak, stres i anksioznost, depresija, pojava ožiljaka od erozivnih ulceroznih promjena na sluznici, sekundarne infekcije kao npr. Candida.

Istraživanja su pokazala da postoji moguća veza između oralnog lichen planusa i karcinoma usta, i da kod  1 do 3 posto pacijenata koji su dugo vremena imali lichen planus može doći do  razvoja karcinom usta. Točna povezanost oralnog lichen planusa i raka nije sigurna. Samo vrlo mali broj pacijenata s oralnim lichen planusom ikad razvije karcinom.

Da biste izbjegli rizik od ozbiljne bolesti sluznice usta:

  • Ne pušite.
  • Ne pijte velike količine alkohola.
  • Jedite li puno svježeg voća i povrća.

Uz redovito medicinsko i stomatološko liječenje, mjere prevencije i njege  mogu pomoći u poboljšanju simptoma oralnog lichen planusa ili spriječiti ponavljajuće epizode teških simptoma oboljenja. Preporuke su:

  • Dobra oralna higijena. Čuvajte usta čista kako biste umanjili simptome i spriječili infekciju. Nježno četkajte zube najmanje dva puta dnevno koristeći blagu pastu za zube.
  • Prilagodite prehranu. Izbacite iz ishrane začinjenu, slanu ili kiselu hranu ako se čini da aktiviraju ili pogoršavaju Vaše simptome. Odaberite hranu koja je meka kako bi vam pomogla da ograničite nelagodu. I smanjiti ili eliminirati upotrebu kofeina.
  • Izbjegavajte iritacije. Izbjegavajte alkohol ili duhan. Također izbjegavajte navike koje mogu ozlijediti unutrašnjost usta, poput žvakanja usana ili obraza.
  • Naučite upravljati stresom. Budući da stres može komplicirati simptome ili potaknuti ponavljanje simptoma, možda ćete trebati razviti vještine za izbjegavanje ili upravljanje stresom. Vaš liječnik vas može uputiti stručnjaku za mentalno zdravlje koji vam može pomoći u identificiranju stresora, razviti strategije upravljanja stresom ili riješiti druge probleme mentalnog zdravlja.
  • Redovito se obratite svom ljekaru ili stomatologu. Dvaput godišnje posjetite svog stomatologa radi pregleda i čišćenja ili češće prema uputama stomatologa. Kako je često potrebno dugotrajno liječenje, razgovarajte sa svojim ljekarom ili stomatologom o tome koliko često vas treba vidjeti kako biste procijenili kako funkcionira vaše liječenje. Kod osoba sa dugotrajnim prisutnim simptomima oralnog lichen planusa preporučuju se i screening metode za oralne karcinome.
OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.67 (3 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.