Bolesti i stanja Porodica i trudnoća

Trebate li ići stomatologu za vrijeme pandemije koronavirusa?

Uz zatvaranje škola, trgovina , kafića i restorana  mnogi postavljaju pitanje: Trebam li ići stomatologu?

Odgovor je slijedeći. Ako nije potrebna hitna stomatološka intervencija, najpametnije je napraviti odgodu termina i stomatoloških intervencija. Urgentne stomatološke intervencije uključuju slijedeće: traumu odnosno izbijen zub, teško krvarenje u usnoj šupljini koje ne prestaje, otok i jak bol zuba koji zahtjevaju urgentni tretman. U ovakvim sitacijama prva pomoć stomatologa obično podrazumjeva trepanaciju odnosno otvaranje zuba zbog smanjenja bola, terapiju i eventualno propisivanje lijekova u slučaju infekcije i velikog otoka, te prvu pomoć kod slučaja traume odnosno izbijanja zuba.

U slučaju da spadate u jednu od navedenih kategorija imajte na umu da stomatološke ordinacije u vrijeme pandemije virusom Covid-19 pored standardnih mjera prevencije infekcija u stomatološkim ordinacijama trebaju da sprovode i dodatne mjere zaštite od mogućeg širenja infekcije kako bi zaštitili kako osoblje tako i pacijente. Površine i oprema rutinski se čiste i sterilišu, a instrumenti se steriliziraju između posjeta pacijentima. Sve osoblje koje je odgovorno za liječenje u stomatološkim ordinacijama u trenutno pandemije Covid-19 ima preporuke za upotrebu i dodatne zaštitne opreme pored standardne zaštitne opreme i mjera za prevenciju infekcija. Tako ukoliko budete pojetili stomatologa u vrijeme pandemije vidjeti ćete i jednokratne zaštitne uniforme i zaštitne kape, dodatne zaštitne make za lice uz opremu koja uključuje zaštitnu opremu kao što su rukavice, maske za lice, zaštitne naočale i vizire.

Preporučene u i dodatne mjere prevencije i zaštite te možete očekivati prethodno uzimanje epidemioloških anamnestičkih podataka, mogućih pregleda temperature i dodatnu dezinfekciju ruku i tkiva lica, kao i ispiranje usne šupljine prije samog tretmana.  Također, izbjegavajte voditi pratnju kojoj nije potreban  stomatološki tretman sa sobom u prostorije ordinacije.

Svakako da ove preporuke nisu trajne i preporuka su za trenutnu situaciju, a svakako da je u ovom trenutku najvažnije da zaštitimo sebe i članove svojih porodica. Za sve nedoumice i eventualno potrebni tretman i savjete svakako kontaktirajte svog stomatologa.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.43 (7 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.