Bolesti i stanja Zdravlje i prehrana

Alergije u proljeće – šta ih uzrokuje i kako ih prevenirati?

Bliži nam se mjesec maj i sezona proljetnih alergija je uveliko, a jedna od najčešćih alergija u ovo doba je svakako alergija na polen.

Ovaj tekst možete slušati i na našoj tematskoj podcast epizodi

O imunitetu

Imunitet je vrlo kompleksan sistem koji zavisi od niza faktora. Ja obično kažem da je imuniteta kao jedno „bure“ koje se tokom života puni različitim opterećenjima i kada se bure prepuni tada nastaju simptomi alergije. Imunitet može biti opterećen dugo mikroorganizmima tj. bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima koji slabe imuni odgovor jer je tijelo iscrpljeno dugotrajnom borbom sa tim mikroorganizmom.

Druga bitna stavka su teški metali, pesticidi i hemija. To su štetne materije koje troše imunitet i podstiču stvaranje slobodnih radikala, koji dovode do oštećenja ćelija i tkiva što za posljedicu dovodi do upalnih procesa. Hronična opterećenja teškim metalima kao što su aluminijum, živa, bakar, amalgam i drugi dovodi do istiskivanja  minerala i elemenata u tragovima iz njihovih enzimskih položaja  i tako blokiraju metabolizam.

Mirobiota i imunitet

Moderna industrija, hrana, voda i vazduh su sve zagađeniji teškim metalima. Nakon teških metala bitna je crijevna flora tj. mikrobiota. Današnja medicina sve više obraća pažnju na status crijevne flore koji zauzima sve veći značaj u terapiji oporavka imuniteta i liječenju alergija. U tankom crijevu se nalazi 70% limfnog tkiva tj. 70% našeg imuniteta kada znamo da limfni čvorovi i ćelije limfociti su naša prva linija odbrane od alergena. Povećana propustljivost crijevnog trakta koja nastaje uslijed loše ishrane, opterećenja teškim metalima ili infekcije Candidom albicans dovodi do disbalansa crijevnog trakta i crijeva tada postaju žarište koje crpi imunološki sistem.

Imunitet iz crijeva može optimalno da funkcioniše samo ako je konstantno snabdjeven pravim elementima. Nepravilna i nedovoljna ishrana, koja je veoma česta kod djece i kod pacijenata koji su na nestručno vođenim dijetama, dovodi do različitih poremećaja imuniteta. Industrijska i prerađena hrana, hrana bogata šećerima, bijelim brašnom, skrivenim masnoćama, aditivima dovodi do nedovoljnog unosa mikrohranjivih supstanci i dijetalnih vlakana i time do pogrešnog odgovora imunog sistema. Vitamini , minerali , elementi u tragovima, amino i masne kiseline ako se unose u dovoljnim količinama pozitivno i regulirajuće djeluju na imuni sistem.

Današnja medicina sve više obraća pažnju na status crijevne flore koji zauzima sve veći značaj u terapiji oporavka imuniteta i liječenju alergija.

Ishrana i imunitet

Ishrana bogata probioticima tipa kiselog kupusa, klice, kefir, miso supa je jako zdrava, ali treba unositi i namirnice koje hrane probiotske bakterije tzv. prebiotike – a to su šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med. Dijetalna vlakna potiču imuni sistem kao npr. beta glukan iz pivskog kvasca i žitarica ili šitaki gljiva. Glukani su slični bakterijskim zidovima ćelija i na taj način aktiviraju receptore čovjekovog imunog sistema za uzbunu protiv bakterija i tako povećavaju odbrambenu ulogu imunog sistema.

Alergija na polen i tipovi testiranja na alergiju

Postoji više tipova testiranja na alergiju. Najčešće se rade IgE testovi, zatim IgG i IgG4 testovi, Prick testovi…. To su sve različite linije imunološkog odgovora koje svaka pojedinačno, ali i zajedno mogu dati alergijske reakcije. Svi navedeni testovi mogu dati različite rezultate kada se uporede, što je i normalno, jer svaki tip imunoglobulina različite grupe E ili G može da reaguje sa alergenima i dovede do alergijske reakcije.

Koje alergije su povezane?

Često pacijenti imaju i unakrsne reakcije. Osobe koje imaju alergiju na polen poslije izvjesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergijska reakcija nastaje uslijed sličnosti polena i određenih bjelančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam odgovara alergijskom reakcijom. Primjera radi, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lješnjakUzrok ukrštene alergijske reakcije jeste hemijska sličnost proteina koji su u sastavu različitih namirnica odnosno u izazivačima alergije.

Drugi primjer su osobe kod kojih je zastupljena alergija na polen i oni mogu imati simptome alergije i pri unosu svježeg voća i povrća. Neke osobe kod kojih je izražena alergija na polen trave će najčešće imati ukrštenu alergijsku reakciju na dinje, paradajz i narandže. Savremena istraživanja su obezbijedila dovoljno informacija da možemo predvidjeti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena alergijska reakcija može da se javi između različitih vrsta izazivača: polena i hrane ili lateksa i hrane.

Alergija na polen ambrozije i polen bokvice može prouzrokovati alergiju na artičoke, bananu, kari, ananas, dinju, sirovu mrkvu, papriku, krastavac, tikvice, peršun, celer, senf, paradajz i luk. Alergija na polen breze, ljeske i jove  može prouzrokovati alergiju na  jabuke, kajsije, avokado, kruške, lješnjak, badem, breskvu, šljivu, orah, trešnje, celer, krompir,  kivi, mrkva,  korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenicu.

Alergija na polen trave i žitarice može prouzrokovati unakrsne alergije na pasulj, kari, grašak, kikiriki, krompir, kivi, sočivo, zelje, špinat, paradajz, dinja, lubenica, narandžu, lješnjak, peršun, trešnje. Alergija na lateks može prouzrokovati unakrsnu alergiju na ananas, avokado, banane, krompir, kivi, mango, dinja, brskva, paradajz, kesten, mrkva. Alergija na kikiriki može prozrokovati unakrsnu reakciju na  mahunarke, trave, pšenicu, kukuruz.

Polen različitih trava je jedan od najjačih alergena.

Kako prevenirati alergije?

Različite vrste lijekova mogu da oštete crijevni sistem čovjeka i na taj način da dovedu do imunodeficijencije. Primjer za to je studija koja je pokazala da osobe koje su u prve tri godine svog života pile puno antibiotika u odrasloj dobi češće imaju alergijske reakcije u odnosu na one osobe koje u djetinstvu nisu koristile antibiotike. Isto tako djeca koja nisu dojena majčinim mlijekom u prva 3 mjeseca svog života češće imaju alergijske simptome. Uz sve navedeno bitan je i životni stil, boravak u prirodi, fizička aktivnost, kvalitetan san, ali i stres koji je u savremenom životu sve intenzivniji.

Savremeni čovjek sve više juri, a sve manje ima vremena za boravak u prirodi i fizičku aktivnost. Emocionalni uzroci kao što su stres i bijes mogu doprinijeti pojavi alergija. Kineska tradicionalna medicina emociju bijesa vezuje sa radom organa jetre, a jetra ima ulogu u imunitetu i alergijama.

Alergijski rinitis ili polenska kijavica je alergijska reakcija sluznice nosa , očiju i traheja. Polen trava , drveća biljaka i cvjeća izaziva alergijsku reakciju tijela i dovodi do ovih simptoma. Svi ovi simptomi nastaju kao posljedica lučenja povećane količine histamina u sluznici i krvi. Zato se i koriste lijekovi antihistaminici za liječenje alergija. Vremenom ovi lijekovi izgube mogućnost djelovanja i pacijent bez obzira što ih pije, ne osjeća više terapijski efekat.

Tijelu treba dati sve što mu nedostaje, a izbjegavati sve ono što tijelo opterećuje. Vitamin C je ortomolekularni antihistaminik koji dokazano smanjuje koncentarciju histamina u krvi. Kod alergija se daje i do 4 grama. Vitamin E je regulator imuniteta koji smanjuje nazalne simptome tipa curenje nosa i tegobe u grlu. Niacin (vitamin B3) usporava oslobađanje histamina, a Cink je antihistaminik koji aktivira crijevni epitel i stimuliše imunisistem za bolji rad i bolju odbranu.

Gama-linolenska kiselina koju možemo naći u ulju noćurka smanjuje upale i nagomilavanje medijatore upale u krvi, dovodi imunoreakcije ponovo u ravnotežu. Kalcijum i magnezijum umanjuju alergijsku reakciju u krvotoku dok B-complex smanjuje alergijske simptome. Pacijenti koji pate od proljetne polenske kijavice treba bar 3-6 mjeseci prije sezone da piju adekvatnu suplementaciju, pravilno se hrane kako bi svoj imunološki sistem stimulisali da radi u njihovu korist.

Promijeniti svoj imunitet iznutra je rješenje za alergiju na polen. Samo prazno“bure“ imuniteta bez loše ishrane, teških metala , mikroorganizama, stresa i drugih opterećenja dovest će do zdravlja i odsustva alergije.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Gordana Ljoljić Dolić

Mr sci dr Gordana Ljoljić Dolić , specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije-nutricionista i specijalista kvantne medicine na Medicinskom Fakultetu u Banja Luci završila je specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije. 2014. godine magistrirala je iz oblasti nutricionizma na temu Prehrambene navike pacijenata sa gastritisom na području Banjalučke regije na PTF u Osijeku, Republika Hrvatska i stekla zvanje magistar nutricionizma.