Zdravlje i prehrana

Oralna higijena i stomatološke intervencije tokom Ramazana

Ramazan je deveti mjesec islamskog lunarnog kalendara i mjesec posta za muslimane. Vrlo često se susrećem sa pitanjima da li je dozvoljeno i koje stomatološke intervencije se mogu obaviti u toku posta. 

Oralna higijena u vrijeme Ramazana

Upotreba zubne paste je dopuštena tijekom  Ramazana, iako neki učenjaci islama smatraju da je upotreba zubne paste vrlo nepoželjna, jer namjerno ili slučajno gutanje njih poništava post. Svakako je dozvoljeno temeljno četkanje i upotreba zubne paste prije spavanja noću, a svakako bi preporučila i četkanje nakon Sehura i prije zore i početka perioda posta. Tako je ispunjena preporuka za dva četkanja dnevno koja su neophodna za održavanje oralne higijene. Tokom posta smanjeno je lučenje pljuvačke te usta postaju suha, što može dovodi do pojave halitoze (neugodnog zadaha) te jemehaničko čišćenje i uklanjanje debridmana preporučeno.

Ispiranje usta vodicama za usnu šupljinu obično stomatolozi propisuju kao dodatak oralnoj higijeni, a neke specijalne vodice se koriste i u zdravstvene svrhe kao kod parodontoze. Neki pacijenti možda će nerado koristiti vodice za ispiranje usta zbog straha da će ih progutati. Ako je to slučaj, možete ga koristiti samo izvan perioda posta. Upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica je svakako moguća i za vrijeme posta, a detaljno čišćenje svakako preporučujem nakon Iftara te nakon Sehura prije početka posta.

Stomatološke intervencije za vrijeme posta

Neki muslimanski pacijenti imaju strah da će stomatološke intervencije i preventivni stomatološki postupci prekinuti post te izbjegavaju posjete stomatologu u vrijeme Ramazana. Međutim treba reći da post kod većine stomatoloških tretmana neće brzo prekinuti. To uključuje čišćenje zuba, restauracije i popravke zuba, kao i ekstrakcije. Neki pacijenti možda ipak nisu voljni provoditi određene postupke zbog različitih percepcija i načina razmišljanja, ali literatura govori da su tretmani dozvoljeni. 

Hitne medicinske situacije koje se mogu pojaviti u stomatološkoj ordinaciji uključuju anafilaksiju, napade astme, epileptičke napadaje, hipoglikemiju i sinkopu. Ove situacije svakako zahtjevaju trenutno davanje lijekova, kao na primjer kod slučaja anafilaksije potrebno je trenutno ubrizgavanje adrenalina ili diazepam u slučaju epileptičnih napada. Islamska pravila koja reguliraju post su vrlo jasna; jedan od prihvatljivih razloga za prekid posta je ako je život ugrožen. Dakle, ako osoba ima stanje koje predstavlja prijetnju za njezin život (možda ima loše kontroliran dijabetes), zabranjeno je islamskim zakonom da i dalje posti. 

Za stomatološke intervencije vrlo bitno je pitanje lokalne anestezije. Prema islamskim učenjacima, lokalna anestezija je dozvoljena s obzirom na način primjene, metabolizam anestetika i dužinu djelovanja. Također, intramuskularne i intravenske injekcije su uglavnom dopuštene. Primjeri koji mogu biti od osobite važnosti za stomatologe su injekcije inzulina za dijabetičare i antibiotici dani intramuskularnim ili intravenskim putem. Kod pacijenata koji su hronični bolesnici i koriste redovnu terapiju, kao kod diabetesa, oboljenja štitne žlijezde, hipertenzije, srčanih oboljenja potrebno je posavjetovati se sa porodičnim ljekarom i stomatologom o intervencijama i adekvatnoj pripremi prije intervencija.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.