Bolesti i stanja

APNEJA U SNU

Apneja u snu je čest i vrlo često neprimjećen poremećaj disanja u snu koji može imati vrlo ozbiljnje posljedice, a karakteriše se prekidima  disanja tokom spavanja. Hrkanje je uobičajeno kod pacijenata sa apnejom za vrijeme spavanja, ali nemaju svi osobe koje hrču apneju za vrijeme sna. Sam period zaustavljanja disanja može trajati od 10 do 30 sekundi, a može se javiti jednom, ali i nekoliko desetina puta tokom noći kod teških oblika apneje.

Postoje dvije glavne vrste apneje u snu:

  • Opstruktivna apneja u snu. Ova vrsta apneje je češći oblik apneje, a posljedica je blokiranog strujanja zraka za vrijeme spavanja, obično kad se meko tkivo na stražnjem dijelu grla blokira disajne puteve u snu. Zdravstveni faktori, poput na primjer gojaznosti, mogu doprinijeti pojavi ove vrste apneje.
  • Centralna apneja u snu. Rezultat je problema sa načinom na koji mozak signalizira mišiće koji učestvuju u mehanizmu disanja. Zračni put nije blokiran, već mozak umjesto toga ne signalizira mišićima da se vrši normalan proces disanja koji je bez mišića nemoguć. Ova vrsta apneje za vrijeme spavanja može se pojaviti sa stanjima kao što su zatajenje srca, tumori mozga, infekcije mozga i moždani udar. kao i neka neurološka oboljenja.

Ova vrsta poremećaja se može javiti u svim uzrastima, a podaci pokazuju da se češće javlja kod osoba muškog spola, te kod osoba starijih od 40 godina. Ipak treba naglasiti da je danas sve veći broj mladih osoba koje pate od ovog poremećaja. Genetski faktor historije ovog poremećaja u porodici je također vrlo bitan u prepoznavanju i tretmanu poremećaja. U riziko faktore za nastanak ovog poremećaja su gojaznost, mala donja vilica, uvećanje jezika i krajnika, nemogućnost pravilnog nazalnog disanja uslijed alergija, devijacija nosnog septuma ili oboljenja nosnih sinusa. 

Posljedice apneje u snu mogu biti vrlo ozbiljne a sam poremećaj utiče na cjelokupno zdravlje čovjeka. Budući da su ljudi koji imaju apneju u snu uskraćeni za kvalitetan san, mogu patiti od besanice i širokog niza drugih simptoma, kao što su poteškoće u koncentraciji, depresija, razdražljivost, seksualna disfunkcija, poteškoće u učenju i pamćenju, zaspati dok su na poslu, ili dok voze. Dugotrajno postojanje ovog poremećaja vodi ozbiljnim zdravstvenim posljedicama apneje kao što su poremećaji srčanog rada i infarkt, moždani udar, visoki krvni pritisak, diabetes, anksioznost i depresija, učestale glavobolje.

Činjenica je da vrlo mali broj osoba shvata prisustvo problema, te traži pomoć u rješavanju ovog problema. Iz tog razloga je vrlo bitno naglasiti da se ova vrsta poremećaja uz adekvatnu dijagnostiku može uspješno tretirati. Za blagu do umjerenu apneju u snu mogu preporučiti specijalne oralne uređaje koje nakon dijagnostike mogu napraviti stručni doktori koji se bave problematikom apneje. Kod teških oblika apneje preporučujem CPAP uređaje, a u nekim slučajevima moguća je kombinacija oba oblika terapije kako bi se CPAP uređaj koristio u manjem obimu.

Za tretman apneje u snu postoje dvije glavne kategorije oralnih uređaja: uređaji za pozicioniranje mandibule i te manje zastupljeni uređaji za pozicioniranje jezika. Uređaji za pozicioniranje mandibule su se u praksi pokazali kao izuzetno korisni i uspješni u tretmanu apneje u snu, a omogućavaju održavanje prohodnosti disajnih puteva i normalno strujanje zraka. Ova vrsta uređaja može biti vrlo korisna čak i kod pacijenata sa teškim oblikom apneje jer smanjuje trajanje kao i broj ciklusa zaustavljenog disanja u toku jedne noći. Uređaji se izrađuju induvidualno za svakog pacijenta a educirani stomatolog podešava uređaj prema potrebama pacijenta za maksimalnu efikasnost. Na stranim tržištima se već mogu naći gotovi fabrički uređaji za oralnu upotrebu ali iskustva pokazuju da se mogu pokazati kontaefektnim i neadekvatnim s obzirom da nisu prilagođeni induvidualnim potrebama pacijenta sa poremećajem apneje.

Mr.dr. sc Zerina Hadžić je educirani doktor terapeut apneje u snu i član American Academy of Dental Sleep Medicine.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
0 (0 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Video podcast