Bolesti i stanja

Alopecia areata i infekcija zuba – postoji li veza?

Koliko god Vam čudno zvučalo, postojati dokazana veza između gubitka kose i infekcije zuba. U većini slučajeva gubitak kose jeste genetski i procjenjuje se da je 80 posto slučajeva nasljedno. Ipak nagli gubitak kose bez ikakvog očiglednog razloga može biti posljedica misterioznijeg oblika gubitka kose zvanog Alopecia areata. Alopecia areata se može javiti na vlasištu, bradi, obrvama i / ili trepavicama, a neki od faktora koji uzrokuju alopeciju su: genetika, porodična historija alopecije, nespecifične imunološke reakcije, specifične autoimune reakcije određenih organa i emocionalni stres.

Alopecija areata odnosi se na gubitak kose koji nastaje kada imunološki sistem greškom napadne folikule dlake – gde počinje rast kose. Stručnjaci još nisu sigurni zašto imuni sistem napada folikule dlake. Alopecia areata najčešća je u osoba mlađih od 20 godina, ali mogu biti pogođena deca i odrasli bilo koje dobi. Podjednako su pogođene žene i muškarci. 

Dobra vijest je da oštećenje folikula dlake i alopecia možda nije trajno stanje. 

Ali kakve to veze ima sa zubima? 

Neka istraživanja pokazala su da može postojati veza između infekcije zuba i Alopecia areata, uzrokovanog slabljenjem imunološkog sistema zbog infekcije zuba. 

Kada postoji infekcija zub, bijela krvna zrnca pokušavaju da uništite infekciju, a ta bijela krvna zrnca mogu migrirati u obližnje stanice, poput onih koje se nalaze u folikulima kose. Alopecija areata može se dogoditi ako bijela krvna zrnca pogrešno napadnu folikule dlake, slabeći ih do te mjere da rast kose više nije moguć.

To rezultira alopecijom, koja se obično manifestira, blizu zaraženog područja. Muški oboljeli primijetit će da primjerice infekcija gornjih prednjih zuba često rezultira gubitkom kose na brkovima. Infekcije donjih prednjih zuba slično će rezultirati alopeciom u predjelu brade. Infekcija gornjeg molara, kod muškaraca ili žena, može rezultirati iznenadnim gubitkom kose na lijevoj ili desnoj temporalnoj regiji, ovisno o tome na kojoj strani je inficirani zub. Na ovaj način mogu utjecati i obrve, donji dio glave i vrata.

Dobra vijest je da alopecia izazvana infekcijom zuba obično nije trajna, te se može liječiti i preokrenuti, ali ključno za to je djelovati na infekciju prije nego što su leukociti imali dovoljno vremena da naprave nepovratnu štetu.  U većini slučajeva, alopecia izazvana infekcijom zuba počet će se uklanjati nakon što je zub izliječen ( endodontskim tretmanom ) ili ekstrahiran, ali se mora imati na umu da je oporavak folikula dlake spor proces i može potrajati i do šest mjeseci nakon čega dolazi do ponovnog rasta dlake. Ako počnete primjećivati ​​alopeciu ili ako ste na gore navedenim regijama naglo pojave regije gubitka dlake, posjet stomatologu i stomatološki pregled treba biti uključen u potrazi za uzrokom nastanka alopecije. To je posebno bitno jer infekcije zuba mogu biti potpuno asimptomatske i uzrokovati promjene kao što je alopecia areata.

Liječenje Alopecia areata

Dobra vijest o Alopecia areata uzrokovanoj infekcijom zuba je da se ona može liječiti samim uklanjanjem uzroka, odnosno uklanjanjem infekcije zuba. Ako se simptomi prepoznaju u ranim fazama, infekcija i gubitak kose mogu se lako liječiti. U mnogim su slučajevima pacijenti doživjeli spontano obnavljanje kose bez ikakvog dodatnog liječenja u roku od godinu dana. Ali vjerojatnost potpunog ponovnog rasta opada kako se ozbiljnost stanja i dužina trajanje neliječene infekcije povećava.

Zbog svega navedenog podsjećamo da je oralno zdravlje izuzetno bitno i da utiče na zdravlje cjelokupnog organizma čovjeka. 

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (3 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.