Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Ecomer – Vaš saveznik u jačanju imuniteta

Ulje jetre morskog psa se koristi u skandinavskoj narodnoj medicini za liječenje karcinoma i drugih tegoba. To je zasnovano na činjenici da se tumori rijetko javljaju kod morskih pasa, kao i na njihovoj sposobnosti da se odupru infekcijama. U prošlosti ulje morskog psa se koristilo za zarastanje rana, za liječenje iritacija disajnih i probavnih puteva i limfadenopatije (abnormalnost u veličini, konzistenciji i broju limfnih čvorova). 

1922. godine Tsujimoto i Toyama pronašli su alkilglicerole u ulju ajkuline jetre, a nobelovac Robert Robinson, prvi put ih je sintetizirao 1930. Alkilgliceroli su proučavani kao sredstva protiv raka u nekoliko kliničkih ispitivanja, kao i za liječenje nuspojava izazvanih zračenjem, te je proučavana i njihova sposobnost da jačaju imunološki sistem. 

Pored antitumorskog djelovanja, alkilgliceroli imaju ulogu i u kontroli imunološkog odgovora, kao i antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja.  Aktiviraju proteaze koje neaktivne autolitičke enzime iz membrane bakterija konvertuju u aktivnu formu. Ima dokaza da neki eteri inhibiraju sintezu peptidoglikana u bakterijskom zidu. Ispoljavaju antigljivičnu aktivnost protiv sojeva Candida i Cryptococcus.  Zanimljivo je spomenuti da alkilgliceroli imaju protuupalno djelovanje samo kada se primjene oralnim putem. Kada se daju peritonealno ili parenteralno (u venu) nemaju djelovanje. Primjećeno je da hrana koja je obogaćena uljem ajkuline jetre, a koja se daje štakorima s ishemijskom bolešću srca i hipertenzijom, poboljšava kliničke simptome, antropometrijski nivo i imunološki status. Prirodni izvori alkilglicerola su ulje jetre morskog psa, a može se prirodno pojaviti kao lipidni eter u kravljem ili ljudskom mlijeku i organima koji stvaraju krvne ćelije (koštana srž, jetra i slezena).

Na osnovu kliničkih istraživanja o alkilglicerolima, 1980. godine proizveden je ECOMER, preparat koji sadrži prečišćene alkilglicerole iz ulja jetre tri vrste ajkula hladnih mora. Ecomer se preporučuje zdravim osobama koje žele da poboljšaju imunitet,  ali i u prevenciji respiratornih infekcija, prehlade i gripe. Pogodan je za osobe izložene stresu, većem mentalnom i fizičkom naporu kao i starijim osobama. Također, Ecomer se preporučuje kod onkoloških pacijenata, kao i kod pacijenata na radio i/ili kemoterapiji. Bitno je napomenuti da Ecomer ne može izazvati alergijsku reakciju jer kako je već spomenuto, alkilgliceroli su prirodno prisutni u čovjekovom organizmu. Ne dovodi do povećanja tjelesne težine, krvnog pritiska, holesterola, triglicerida i glukoze u krvi. Dolazi u tri oblika, Ecomer Imuno, Ecomer Forte i Ecomer Cardio.

Ecomer Imuno sadrži 250 mg ulja ajkuline jetre u kome je sadržano 50 mg alkilglicerola. Doziranje u profilaksi je dvije kapsule dnevno (1×2), kao dodatak terapiji tokom oboljenja četiri kapsule dnevno (2×2), a tokom radioterapije i kemoterapije šest kapsula dnevno (3×2).

Ecomer Forte sadrži 500 mg  ulja ajkuline jetre u kome je sadržano 100 mg alikilglicerola. Doziranje u profilaksi je jedna kapsula dnevno (1×1), kao dodatak terapiji tokom oboljenja dvije kapsule dnevno (2×1), tokom radoterapije i kemoterapije tri kapsule dnevno (3×1).

Ecomer Cardio je visokokoncentrovan proizvod koji sadrži riblje ulje sa 60% Ω-3 nezasićenih masnih kiselina i ulje ajkuline jetre sa 20% alkilglicerola. Preventivno se koriste dvije kapsule dnevno (1×2). Kao dodatak terapiji tokom oboljenja preporučuje se primjena četiri kapsule dnevno (2×2).

Ecomer Cardio se preporučuje zdravim osobama za normalnu funkciju srca, osobama koja imaju srčana oboljenja, kod povišenih vrijednosti holesterola i triglicerida, osobama sa visokim krvnim pritiskom i dijabetesom, kao dodatak ishrani kod osoba koje koriste lijekove za smanjenje lipida u krvi.

Autor teksta: Dr Sabina Ćemalović, Kantonalna bolnica Prim dr Irfan Ljubijankić 

Članak sponzorira farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.