Bolesti i stanja Porodica i trudnoća

Kako prepoznati i liječiti kataraktu?

Jedno od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina je upravo oboljenje oka poznato pod imenom siva mrena ili katarakta. Ako vas zanima kako se ovo stanje manifestuje, kako se liječi ili kako se preventivno djeluje na njega – u tekstu koji slijedi donosimo odgovore upravo na ta pitanja.

Siva mrena ili katarakta je gusto, zamagljeno područje koje se formira u sočivu samog oka. Katarakta počinje onda kad proteini u oku formiraju grudvice i na taj način sprečavaju sočivo da šalje oštru sliku do oka, odnosno do mrežnjače.

Mrežnjača funkcioniše tako što pretvara svjetlost koja ide kroz sočiva i stvara signale. Nakon toga, signale šalje do optičkog nerva koji ih prenosi do mozga.

Katarakta se razvija polako dok ne počne uticati na vid. Postoji mogućnost da se razvije na oba oka, ali i ako se to desi, uglavnom ne dolazi u isto vrijeme. Siva mrena ili katarakta se češće javlja kod starijih ljudi. Jedno istraživanje je pokazalo da čak više od polovine ljudi do osamdesete godine razvije kataraktu ili se podvrgne operaciji katarakte u Sjedinjenim Američkim Državama .

Siva mrena – uzroci

Postoji nekoliko uzročnika koji povećvaju rizik da se javi siva mrena, a samo neki od njih su:

 • Prekomjerna proizvodnja oksidanata, tačnije molekula kiseonika koji su promijenili hemijski sastav zbog svakodnevnog života
 • Pušenje
 • Ultraljubičasto zračenje
 • Dugotrajna upotreba steroida i ostalih lijekova
 • Određena oboljenja poput dijabetesa
 • Traume
 • Terapija radijacijom

Katarakta – vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta sive mrene, a obično se dijeli po tome gdje u oku i na koji način se razvila katarkta. I po tome ih možemo dijeliti na:

 • Nuklearna siva mrena koja se stvara u sredini sočiva i uzrokuje da jezgro ili centar postanu žute ili smeđe boje.
 • Kortikalna siva mrena je klinastog oblika i formira se oko ivica samog jezgra.
 • Kapsularna siva mrena se formira puno brže od druge dvije vrste i utiče na njen zadnji dio sočiva.
 • Kongenitalna siva mrena koja je prisutna pri rođenju ili se formira tokom prve godine bebinog života. Javlja se mnogo rjeđe od ostalih vrsta koje su uzrokovane godinama.
 • Sekundarna siva mrena obično nastaje kao posljedica upotrebe određenih lijekova i to najčešće onih koji se koriste za liječenje bolesti kao što su glaukom i dijabetes.  Isto tako, upotreba steroida ponekad može dovesti do toga da se razvije katarkta.
 • Traumatska siva mrena nastaje nakon povrede oka, a može proći i nekoliko godina prije nego što se pojavi.
 • Radijacijska siva mrena može biti posljedica zračenja u tretmanu protiv kancerogenih oboljenja.

Katarakta – simptomi

Kao što smo već ranije spomenuli, siva mrena ili katarakta se razvija jako sporo, a to obično znači da su simptomi jedva primjetni. Postoji velika mogućnost da nećete primjetiti ništa sve dok ne počne da vam blokira svjetlost, a tada se mogu javiti simptomi poput:

 • Vida koji je zamagljen ili mutan.
 • Kratkovidnost (kod starijih osoba)
 • Promjene u načinu na koji vidite boje
 • Problema sa noćnom vožnjom
 • Problema sa odsjajem tokom dana
 • Dvostruke slike na području oka koje je zahvatila katarakta
 • Problema sa naočalama za vid ili kontaktnim sočivima koji ne pomažu onako kako bi trebalo.

Katarakta – liječenje

Nakon uspostavljanja tačne dijagnoze, vaš ljekar će vam dati određenu terapiju za liječenje katarakte. Ako je moguće vid korigovati pomoću naočala ili uz kontaktna sočiva, doktor će vam propisati dioptriju, a ukoliko to ne pomogne i ukoliko siva mrena nastavi da vam stvara probleme u svakodnevnom životu, možda će vam biti potrebna operacija.

Operacija katarakte se preporučuje onda kada vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput vožnje automobila ili čitanja postane problem, ali i kada siva mrena počne da ometa terapiju za neke druge probleme koje imate sa očima. 

Jedna hirurška metoda koja je poznata pod nazivom fakoemulzifikacija podrazumijeva upotrebu ultrazvučnih talasa pomoću kojih se razbija sočivo i uklanjaju komadi koji bi mogli smetati. Pored ove postoji i ekstrakapsularna operacija koja podrazumijeva uklanjanje zamućenog dijela sočiva kroz dugi rez na rožnjači. Nakon operacije, intraokularna sočiva se postavljaju tamo gdje su bila prirodna sočiva.

Fakoemulzifikacija podrazumijeva upotrebu ultrazvučnih talasa pomoću kojih se razbija sočivo i uklanjaju komadi koji bi mogli smetati

Operacija uklanjanja sive mrene je uglavnom bezbolna, veoma bezbjedna, predstavlja trajno rješenje za probleme sive mrene i ima visok stepen uspješnosti. Ukoliko sve ide po planu, operacija uklanjanja katarakte ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, nakon čega bi trebalo da se odmorite i „dođete sebi“ od anestezije, a to obično traje od 30 minuta do pola sata. U većini slučajeva pacijenti, nakon operacije, kući idu istog dana. 

Što se tiče perioda oporavka nakon što se operiše katarakta on bi trebalo da bude kratak i lagan, sve dok se pridržavate savjeta koje vam je dao vaš oftalmolog.  Trebalo bi da obezbjedite sebi prevoz jer sigurno nećete biti u stanju da vozite odmah nakon operacije. Nakon zahvata trebalo bi da dobijete zaštitne naočale i da se odmorite nekoliko sati nakon dolaska kući.

Nakon skidanja zaštite sa oka moguće je da vid bude malo zamućen, ali to ne bi trebalo da vas zabrinjava jer je potrebno određeno vrijeme da se vaše čulo vida navikne na uklanjanje katarakte i privikne na intraokularna sočiva kojima je zamijenjeno prirodno sočivo. Tokom perioda adaptacije moguće je da se jave smetnje u vidu koje kratko traju. 

Trajanje oporavka zavisi od osobe do osobe – kod nekih se vid izoštri u potpunosti kroz par sati, a kod nekih su potrebne jedna do dvije sedmice.

Postoje li prirodni lijekovi za liječenje katarakte?

Kad je u pitanju katarakta i liječenje katarakte, jedini provjeren način za trajno rješenje ovog problema jeste da se katarakta ukloni hirurškim putem. Da biste na neki način usporili širenje upalnog procesa i ostalih rizika možete promijeniti neke životne navike koje su uvijek dobra opcija.

Jedite više voća i povrća jer metabolizam uključuje i proces koji se naziva oksidacija, a koji može izavati oštećenje tkiva u cijelom tijelu, a tako i u očima. Komponente koji se nazivaju antioksidanti utiču na ove procese, svježe voće i povrće je bogato antioksidantima.

Izbjegavajte masnu, industrijski prerađenu hranu jer su istraživanja pokazala da su konzumiranje masne i prerađene hrane i katarkta usko povezani. Ova hrana, takođe, doprinosi gojaznosti i mnogim drugim bolestima pa bi u svakom slučaju trebalo da je izbjegavate.

Jedite više ribe i morskih plodova bogatih omega 3 masnim kiselinama koje mogu biti od koristi kad je zdravlje vaših očiju u pitanju.

Nekoliko istraživanja pokazalo je i da uzimanje minerala i suplemenata mogu biti od pomoći, ali u svakom slučaju operacija katarakte je nejefikasnije rješenje koje će trajno riješiti ovaj zdravstveni problem.

Da li je moguće spriječiti pojavu sive mrene?

Da biste smanjili rizik od pojave sive mrene treba da usvojite neke dobre navike:

 • Zaštitite oči od UVB zraka, tako što ćete nositi naočale za sunce.
 • Redovno odlazite na preglede kod oftamologa.
 • Prestanite pušiti.
 • Jedite što više voća i povrća.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 • Ukoliko imate dijabetes ili nega druga hronična oboljenja, redovno se kontrolišite i uzimajte terapiju.

Siva mrena ili katarakta, ukoliko se ne liječi, može dovesti do sljepila, a iako često prestane da se razvija sama od sebe, sama od sebe se ne može smanjiti niti povući. Hirurško uklanjanje katarakte je veoma česta procedura i efikasna je u čak 90% slučajeva.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Bojan Kozomara

Dr Bojan Kozomara je doktor medicine, specijalista oftamologije, rođen 30.12.1978. godine u Banjaluci. Na Medicinskom fakultetu u Banjaluci diplomirao je 2004. godine, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftamologije. 2016. godine postao je magistar medicinskih nauka iz oblasti oftamologije. Svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija.