Bolesti i stanja Lijekovi i suplementi

Kako funkcionišu Covid-19 mRNA vakcine?

Svjetska pandemija sa COVID-19 još uvijek traje odnoseći sa sobom brojne živote. Međutim, svjetlo se nazire na kraju tunela u obliku vakcina koje bi nam svima trebale donijeti zaštitu od ove bolesti. Dvije odobrene vakcine protiv Covid-19 infekcije, a koje proizvode Pfizer i Moderna su bazirane na novoj tehnologiji informacione ili messenger RNA.
Kao i uvijek kada se pojave novi lijekovi, novi tipovi terapije, pojavljuju se i brojne nedoumice i strahovi, često i neopravdane kritike koje su uglavnom bazirane na neobaviještenosti, neznanju ili što je gore neprovjerenim i pogrešnim informacijama koje običnog čovjeka mogu navesti da donese pogrešnu odluku. Posebno u današnjim vremenima kada primjena bilo kakvih vakcina zahvaljujući brojnim dezinformacijama i poluinformacijama koje su plasirane po društvenim mrežama od strane osoba koje nemaju nikakvo formalno medicinsko obrazovanje izaziva žučne polemike oko temeljne činjenice da su vakcine spasile nebrojene živote od smrti, patnje i invalidnosti i pomogle da čovječanstvo praktično iskorijeni brojne bolesti.
Upravo zbog toga, Portal webDr.ba Vam donosi ovaj edukativni video koji ima za cilj da Vam donese provjerene i kvalitetne zdravstvene i medicinske informacije koje će Vam pomoći u donošenju Vaše odluke. Dakle, govorićemo o tome šta su to i kako funkcinišu Covid-19 mRNA vakcine.

0:00 Uvod.
3:30 Šta su to vakcine i koji tipovi postoje?
5:30 Kako funkcionišu vakcine?
7:27 Šta je to mRNA ili iRNA?
10:02 Kako funkcionišu mRNA vakcine?
14:42 Kakva je efikasnost mRNA vakcina?
16:33 Koje su nuspojave mRNA vakcine?
18:07 Ostale Covid-19 vakcine.
18:51 Umjesto zaključka.

I na kraju, umjesto zaključka par bitnih napomena:

Ovaj video je informativnog karaktera i služi za pružanje kvalitetnih i provjerenih informacija temeljenih na medicini baziranoj na dokazu.

Ovaj video ne služi kako bi Vas naveo da se vakcinišete ili ne vakcinišete. Mi ne pokušavamo da razmišljamo za Vas. Taj posao ostavljamo Vama. Ovaj video služi da bi Vam dao jasne, provjerene činjenice kako biste Vi lično mogli donijeti ispravnu i kvalitetnu odluku baziranu na tome da ste dobro informirani, neopterećeni nerealnim strahovima i bojaznima. Da bi bilo koja vakcina bila efikasna u populaciji, potrebno je postići da oko 70% populacije bude imunizirano odnosno vakcinisano. Što više – to bolje.

Samo tako možemo zaustaviti ovu pandemiju i samo tako se možemo vratiti normalnom životu, funkcionisanju, putovanjima i svemu ostalome što život čini lijepim, a čega smo se morali odreći zadnjih mjeseci.

Izjava o odricanju odgovornosti: Prof.dr.sc. Nermin Salkić nema sukoba interesa koji bi bili relevantni za ovaj članak. Prof. Salkić nije uposlenik Pfizer-a ili Modern-e, niti posjeduje dionice ili bilo koji udio u bilo kojoj od ove dvije firme. Podaci koji su iznijeti u ovom članku i video zapisu su kreirani na osnovu trenutnih saznanja o materiji koja je izložena i koja je podložna konstantnoj promjeni kako se ljudsko znanje uvećava. Takođe, ovaj članak i medicinski podaci u njemu nisu zamjena za zdrav razum i prosuđivanje i nisu zamjena za savjet ljekara. Za svaku primjenu bilo kojeg medicinskog sredstva uključujući i vakcine, dužni ste prije primjene konsultirati Vašeg odgovornog liječnika.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.6 (5 votes)

Nermin Salkić

Prof.dr.sc. Nermin Salkić je Glavni Urednik i osnivač Portala WebDR. Specijalista je interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije. Primarno polje interesa su mu bolesti jetre i transplantacija jetre, ultrazvučne metode u gastroenterologiji i hepatologiji, te digestivna endoskopija.