Bolesti i stanja Sponzorirano

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (stari naziv je neurodermatitis) je hronična upalna recidivirajuća kožna bolest koja se najčešće javlja u djetinjstvu. Dominantne kožne odlike su svrab i suhoća kože.Atopijski dermatitis i rinitis su jedne od najčešćih manifestacija atopije. Javlja se već u prvim mjesecima nakon rođenja, najčešće poslije trećeg mjeseca i to češće kod dječaka nego kod djevojčica, da bi učestalost kasnije bila veća kod djevojčica. U starijoj uzrasnoj dobi više se javlja kod žena nego muškaraca.

Kako vidimo, atopijski dermatitis zahvata oba pola i sve uzrasne dobi. Potrebno je naglasiti da nasljeđe ima značajnu ulogu u nastanku ove bolesti kao i uloga vanjskih faktora i to: klima, godišnje doba, izloženost alergenima, upotreba kozmetičkih sredstava i izloženost inhalatornim alergenima (kućna prašina, polen, perje, jaja, riba, mlijeko, te iritansi-razna kozmetička sredstva).

Atopijski dermatitis se nakon trećeg mjeseca života javlja na koži poglavine u vidu tjemenice, ponekad zahvata i čitavu poglavinu, kao i kožu lica u vidu rumenih obraza. Također može zahvatiti i pelensku regiju mada su kožne promjene pelenske regije više udružene sa kasnijim nastankom seboroičnog dermatitisa. Sa razvojem i rastom djeteta, kožne promjene mijenjaju lokalizaciju, pa se kod djece predškolske i školske dobi više javlja na pregibima i to: vrat, pazušno lakatne jamice, zatkoljeno i prepone. Koža atopičara je u cjelini suha. Kožne promjene imaju tendenciju da kod određenog broja djece regrediraju, kod nekih ostane do puberteta, dok kod drugih ostaje tokom čitavog života sa periodima poboljšanja i pogoršanja. Koža atopičara je suha, hrapava, bez zaštitnog hidrolipidnog filma koji čini osnovu zaštitne barijere kože.

Najčešće se kao jedan od prvih znakova javlja svrab i češanje uslijed suhe kože. Češanje pogoršava svrab, tako da na kraju imamo začaran krug češanje-svrab-češanje, a rezultat je pogoršanje kožnih promjena u vidu crvenila, pojava tačkastih i linearnih ekskorijacija-ogrebotina, te mogućnost za nastanak infekcije kože. Svrab može biti toliko intenzivan da narušava san, dijete se budi tokom čitave noći, ujutro ustaje neispavano kao i roditelji što narušava svakodnevno funkcionisanje unutar porodice.

Koža atopičara iziskuje svakodnevnu njegu. Od peroralne terapije koriste se sedirajući antihistaminici čija je jedina funkcija smanjenje svraba zbog sedirajućeg efekta. Kod nastanka crvenila koža se liječi lokalnom kortikosteroidnom terapijom, ovisno o uzrasnoj dobi sa blagim i umjereno jakim kortikosteroidima I i II generacije, te upotrebom emolijentnih sredstava. Kortikalna terapija se koristi što kraće, sa postepenim smanjivanjem do isključenja, ali se zato pojačava upotreba emolijentnih sredstava. Upotreba imunomodulatora u vidu 1% kreme, koristi se kad nije bilo uspjeha u gore navedenoj terapiji, a koristi se i PUVA terapija.

Danas na tržištu postoje brojna kozmetička sredstva, te se prilikom njihovog odabira mora voditi računa da nisu štetna i da ne iritiraju kožu. Kozmetiku treba uzimati u apotekama gdje nam stručna lica mogu dati određene smjernice. Liječenje tjemenice vrši se pomoću specijalno definisanih formula, kozmetičkih preparata u vidu pjene, ili kreme koja se aplikuje 1 do 2 puta dnevno . 

Za kožu trupa se koriste emolijentna sredstva koja vraćaju lipidni, zaštitni film kože, te razne emulzije, masti i uljne kupke ili gelovi. Redovna upotreba ovih preparata u značajnoj mjeri smanjuje broj recidiva (ponovni nastanak kožnih promjena) i sprečava opsežnije kožne promjene u vidu eritrodermije.

Pravovremenom upotrebom određenih kozmetičkih preparata možemo značajno povećati kvalitet života svoje djece.

Autor teksta: dr Dejan Elenkov, specijalista dermatovenerologije


Članak sponzorira farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.

Video podcast