Bolesti i stanja

Preosjetljivi zubi

Šta je preosjetljivost zuba

Ako izbjegavate konzumaciju hladnih ili jako toplih pića zbog boli u zubima onda je moguće da imate preosjetljivost zuba. Preosjetljivost je moguća i na slatka i kisela jela, a i hladan zrak može biti uzrok nelagode. Imati osjetljive zube može značiti bilo što, od blagog trzaja, ili kratkotrajnog bola do teške nelagode koja može trajati nekoliko sati. To može biti i znak ranog upozoravanja na ozbiljnije zubne probleme. 

Mnogi ljudi pate od preosjetljivosti zuba, a sam problem se javlja kod osoba različite starosti. Češća je kod ljudi u dobi između 20 i 40 godina, iako može utjecati na ljude u ranoj tinejdžerskoj dobi ali i kod starijih osoba. Prema istraživanjima ovaj problem se češće javlja kod žene nego kod muškaraca.

Šta je uzrok preosjetljivosti zuba

Površina zuba pokrivena je sa čvrstim mineraliziranim tkivom koji nazivamo caklina, a jedna od njegovih uloga je zaštita dubljih slojeva i dentina. Ukoliko je dentin eksponiran površinskim utjecajima iz različitih razloga, zahvaljujući nervnim završetcima koje sadrži, javlja se osjetljivost zuba. 

Lista najčešćih uzroka preosjetljivosti uključuje: 

1.Grubo i nepravilno četkanje, posebno  četkanje s jedne na drugu stranu- u horizontalnom smjeru sa grubim četkicama (tzv. Ribanje zuba ) mogu dovesti do i oštećenja cakline i povlačenja desni, a izloženi dentin tada može postati osjetljiv. 

2.Erozije zuba: ovo je gubitak zubne cakline uzrokovan napadima kiseline iz kisele hrane i pića. Ako se caklina istroši, dentin ispod je izložen što može dovesti do osjetljivosti. Gazirana pića, slatkiši i hrana bogata ugljikohidratima mogu biti razlog nastanka ovih oštećenja. Hrana koa smanjuje kiselost uključuje sir, jogurt, mlijeko, te sirovo povrće. Više o erozijama možete pročitati OVDJE.

3.Bolest desni: nakupljanje plaka ili zubnog kamenca može dovesti do povlačenja desni i izloženosti vratnog dijela pa čak i dijelova korjena zuba vanjskim utjecajima, što izaziva bolne reakcije i preosjetljivost kod konzumiranja hrane i pića.

4.Bruksizam: ovo je navika koja uključuje stiskanje i škripanje zuba. Ova loša navika je u današnje vrijeme jako česta, a javlja se i kod mlađih osoba izloženih stresu. Sam bruksizam izaziva oštećenje zubnih tkiva, posebno cakline a kod eksponiranja dentina javljaju se bolne reakcije. Više o bruksizmu možete pročitati OVDJE.

5. Frakture zuba ili oštećeni ispuni 

6. Izbjeljivanje zuba: tokom i nakon procesa izbjeljivanja može se javiti preosjetljivost zuba uzrokovana djelovanjem hemijskih agenasa ili pomoćnih sredstava koja se koriste. Sama preosjetljivost kod izbjeljivanja nije prirodno dugotrajna, a kao pomoć u smanjivanju ove reakcije koriste se zaštitni gelovi ili paste za preosjetljivost zuba. Svi zubi svakako nisu indicirani za izbjeljivanje zuba, te je svakako najbolje prije samog tretmana razgovarati sa stomatologom o proceduri izbjeljivanja i mogućoj pojavi preosjetljivosti.  

Da li moram izbjegavati neku hranu i pića ako imam preosjetljivost zuba

Osobe koje imaju preosjetljive zube obično sa vremenom u potpunosti znaju sve iritanse koji kod njih izazivaju bolnu reakciju preosjetljivosti, bilo to hladno ili toplo piće, slatka ili kisela pića ili hrana poput sladoleda, pa nauče izbjegavati takve iritacije. 

Ako imate preosjetljivost prilikom pranja zuba hladnom vodom iz slavine, možda ćete umjesto toga trebati koristiti toplu vodu. Važno je redovno i pravilno četklati zube – ako to ne učinite, to bi moglo pogoršati problem. Izbjegavanje četkanja može biti uzrok nastanka novih oštećenja i kompliukacije stanja, a preporučujem da konsultujete i svog stomatologa koji će Vam dati savjete o pravilnoj tehnici četkanja zuba te preporuku sa odgovarajuća sredstva za oralnu higijenu.

Ukoliko se pojavi preosjetljivost zuba da li trebam posjetiti stomatologa? 

Da, kod posjete stomatolog će pregledati vaše zube i ustanoviti uzroke preosjetljivosti. U skladu sa pregledom, preporučiti će Vam potrebni tretman. Jedna od mogućnosti je i upotreba proizvoda za desenzibilizaciju zuba koji pomažu u uklanjanju ili smanjenju simptoma preosjetljivosti. Na osjetljive zube mogu se nanositi fluoridni gelovi, a postoje i sredstva za ispiranje i lakovi sa ciljanim djelovanjem na preosjetljivost zuba. Ukoliko ova sredstva ne pomažu moguće je i ispunjavanje defekata na vratnom dijelu zuba kako bi se prekrio izloženi dentin i uklonila reakcija zuba na različite iritacije. U jako izraženim slučajevima preosjetljivosti, stomatolog će Vam možda preporučiti i endodontski tretman zuba kako bi se bolna reakcija trajno uklonila.

Također, na tržištu postoje mnogi brendovi pasti za preosjetljivost zuba, kao i vodice za ispiranje. Također Vam stomatolog može preporučiti i adekvatnu, mekšu četkicu za zube.  Nemojte četkati odmah nakon jela – kisela hrana i piće mogu omekšati caklinu zuba, pa je preporuka sačekati najmanje sat vremena prije nego što očetkate zube. Rijeđe jedite slatku hranu, te smanjite konzumaciju gaziranih i kiselih pića. Pokušajte ih imati samo za vrijeme obroka. Ako ste osoba sa bruksizmom, preporučuje se izrada adekvatne udlage ili štitnika za bruksizam koji ćete nositi tokom spavanja. Ako razmišljate o izbjeljivanju zuba, razgovarajte sa stomatologom o preosjetljivosti prije početka tretmana. 

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.5 (2 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.