Bolesti i stanja Lijekovi i suplementi

Probiotici i oralno zdravlje

Oralna mikroflora sastoji se od preko 700 poznatih vrsta bakterija koje žive u biofilmovima usne šupljine, kako na zubima tako i na sluznicama usana, obraza i nepca. Puno se govori o mikrobiomu crijeva i koliko je važan za cijelo tijelo i zdravlje probavnog sistema, ali vaš oralni mikrobiom može biti jednako važan. Poput crijeva, i usta imaju svoju raznoliku bakterijsku zajednicu poznatu kao oralni mikrobiom. Kao i crijevna mikroflora, oralna mikroflora čini dio imunološkogsistema, te zdrava oralna mikroflora pomaže očuvanju zdravlja zuba, parodontalnih tkiva, ali utiče i na pojave kao što su neugodan zadah i kandidijaza usne šupljine.  

Neravnoteža oralnog mikrobioma može rezultirati upalom i povećava rizik pojave nekog od oralnih oboljenja, a istraživanja su pokazala da mikrobiološki status usne šupljine i omjer zdravih i loših bakterija u ustima, utiče i na rizik od pojave nekih od sistemskih oboljenja, kao što su karcinom, diabetes, srčana oboljenja, prijevremeni porođaj i mala porođajna težina, gojaznost, kognitivna oštećenja, i Alzheimerova bolest. 

Oralni probiotici označavaju korisne sojeve bakterija koje pomažu u održavanju boljeg oralnog zdravlja. Probiotici koje možemo unijeti u organizam kroz zdrave namjernice ili probiotičke suplemente pomažu proces rasta i razmnožavanjadobrih bakterija i zaustavljanju rasta štetnih  (patogenih) bakterija, virusa i gljivica. Oralni probiotici su specifični i korisni sojevi bakterija za koje je poznato da podržavaju održavanje zdravlja usne šupljine. Oralni probiotički suplementi isporučuju ove sojeve direktno u usnu šupljinu kako bi se mogli kolonizirati u biofilmovima u usnoj šupljini. Ovi sojevi bakterija u sastavu biofilmova  ne samo da podržavaju zdravlje zuba i sluznica, već mogu i blokirati razmnožavanje i naseljavanje lošim bakterijama da dođu do cakline i uzrokuju karijes, ili iz naslaga plaka napreduju u parodontalna tkiva i dovedu do gingivitisa i parodontitisa.

Probiotici u oralnom zdravlju su bili predmet i podržani su dugogodišnjim istraživanjima, iako je broj kliničkih ispitivanja na ljudima ograničen. Ipak, mnogi pacijenti nisu svjesni potencijalnih koristi koje stomatološki probiotici mogu ponuditi, od zadaha do prevencije šupljina do poboljšanog zdravlja desni. Balansiranje oralnog mikrobioma također može imati pozitivne efekte na vaše ukupno zdravlje, a oralni probiotici mogu pomoći u održavanju ili obnavljanju ove ravnotežeukoliko je ista poremećena. 

Glavne razlike između probiotika u crijevima i oralnih probiotika su vrste organizama uključene u svaki, kao i način upotrebe. Probiotici u crijevima sadrže bakterijske sojeve porijeklom iz crijeva. Također se obično uzimaju u obliku kapsule koja je dizajnirana da se odupre moćnim želučanim sokovima i kiselom pH vašeg probavnog sistema. Preživljenost je vrlo važna kada su u pitanju crijevni probiotici. Zbog toga je važno odabrati visokokvalitetni proizvod s velikim brojem raznolikih sojeva i velikim brojem jedinica za formiranje kolonija (ili CFU). Oralni probiotici u međuvremenu sadrže korisne sojeve specifične za oralni mikrobiom, a može dogoditi da se preklapaju sa uobičajenim probioticima koji se koriste za crijevnu mikrofloru. 

Oralni mikrobiomski probiotički sojevi koji se smatraju najkorisnijima za oralno zdravlje uključuju: 

  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus salivarius
  • Streptococcus salivarius K12
  • Streptococcus salivarius M18
  • Lactobacillus sakei
  • Lactobacillus paracasei.

Danas se oralni probiotički suplementi mogu pronaći u obliku pastila, tableta za žvakanje, vodica za ispiranje usta ili probiotičkih napitaka, a također na tržištu postoje i paste za zube koje sadrže probiotike za oralno zdravlje. 

Oralni probiotici se mogu koristiti za prevenciju ili rješavanje većine oralnih bolesti, kao što su: 

  • Gingivitis (upala desni)
  • Parodontitis 
  • Karijes
  • Kandidijaza
  • Loš zadah 
  • Upala grla i krajnika
  • Karcinomi usne šupljine. 

Upotreba oralnih probiotika za zdravlje usne šupljine ne može zamijeniti dobru oralnu higijenu, zdravu prehranu i redovno čišćenje zuba. Oralna higijena je primarni faktor za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine, te primarni faktor za spriječavanje karijesa i parodontalnog oboljenja. Zajedno sa pravilnom oralnom higijenom, oralni probiotici mogu pružiti značajnu korist oralnom i cjelokupnom zdravlju ljudskog organizma, jer ono što se dešava u vašoj usnoj šupljini izuzutno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma.  

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.