Bolesti i stanja Sponzorirano

Kako prepoznati i liječiti anginu pektoris?

Pandemija COVID-19 koja je počela krajem 2019 i prisutna je i dalje predstavlja veliki izazov zdravstvenim radnicima diljem svijeta u liječenju zaraženih pacijenata. Posebnu pažnju zahtjevaju  pacijenti  koji pripadaju rizičnim skupinama ali i zdravo stanovništvo koje živi  u stalnoj brizi za svoje najbliže. Iako i dalje prisutne u našoj svakodnevnici sve od ranije postojeće bolesti su ostale u sjeni. Jedna od tih su kardiovaskularna oboljenja koja  prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljaju najčešći uzrok smrti diljem svijeta. Najčešće  čujemo  „angina pektoris“, kako je prepoznati i liječiti?

Angina pektoris je klinički simptom koji nastane kada srce nije adekvatno opskrbljeno kisikom i krvlju i najčešća je klinička manifestacija kod bolesti koronarnih krvnih sudova. Ona se uglavnom manifestira kao bol iza grudne kosti koja se može proširiti u leđa, ramena, ruke, vrat i vilicu. Može biti praćena nedostatkom zraka, slabošću i umorom. Takozvani triger, okidači ili precipitirajući faktori koji mogu dovesti do nastanka angine pektoris su fizička aktivnost, emocionalni stres, ekstremna hladnoća ili toplota, obilan obrok, prekomjerna upotreba alkohola ili cigareta. Uzrokovana jednim od navedenih okidača, traje ne duže od 5-10 minuta, te se smanjuje mirovanjem ili upotrebom antianginalnih lijekova. Ukoliko se javlja i u mirovanju, traje duže od 10-15 minuta, te se ne povlači mirovanjem ili upotrebom antianginalnih lijekova  dužni ste odmah pozvati hitnu pomoć

Osnovni cilj u liječenju angine pektoris je smanjenje simptoma, čime će se spriječiti daljnje komplikacije.

Antianginalni lijekovi su lijekovi koji poboljšavaju adekvatnu opskrbu srčanog mišića tako što izazivaju širenje koronarnih arterija, smanjuju srčani rad i time potrebu srca za kisikom. U skupinu antianginalnih lijekova spadaju beta blokatori, blokatori kalcijevih kanala i nitrati. Navedeni lijekovi pripadaju standardnoj skupini lijekova u liječenju angine pectoris. Osim navedenih, u liječenju angine pectoris se koriste i takozvani metabolički lijekovi koji svoje dejstvo ispoljavaju na nivou ćelija srčanog mišića. Jedan od prisutnih na našem tržištu je trimetazidin.

Trimetazidin je lijek  koji poboljšava energetski metabolizam  srčanih stanica,  Trimetazidin na unutarstaničnoj razini spriječava stvaranje energije razgradnjom masnih kiselina, što je preferirani metabolički put u ishemičnom srčanom mišiću, te skreće metabolizam na tzv. aerobni put oksidacije glukoze, čime se dobije više energije (33% više ATP-a). Time održava ćelijsku funkciju i štiti od štetnog efekta nastalog uslijeg nedovoljnog dotoka kisika. Za razliku od ostalih antianginalnih lijekova, ne pokazuje hemodinamski učinak na tlak i srčanu frekvencu već poboljšava metaboličku učinkovitost.  Koristi se u dugotrajnom liječenju angine pektoris.

Učestalost anginalnih napada se značajno smanjuje ukoliko se u liječenju koristi kombinacija više antianginalnih lijekova uključujući i metaboličke lijekove za anginu pektoris. Pored navedenih antianginalnih lijekova,  koristi se još antiagregantna terapija i hipolipemici kao hronična terapija u cilju prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. 

Kao posljednje, a ujedno najbitnije potrebno je spriječiti nastanak angine pektoris, time što ćete voditi računa o svojim prehrambrenim navikama, izbjegavanjem neumjerenom upotrebom ugljikohidrata, zasićenih masti, zatim prestankom pušenja i svakodnevnom fizičkom aktivnošću.

Bol u grudima je jedan od češćih razloga posjete primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ukoliko imate opisane tegobe, javiti se nadležnom ljekaru koji će na osnovu ispitivanja, fizikalnog pregleda, te dijagnostičkih pretraga moći odrediti etiologiju boli i donijeti odluku o daljnjim mjerama liječenja i ispitivanja.  Redovnim uzimanjem terapije i održavanjem zdravih životnih navika ćete održati anginu pektoris u stabilnoj formi. 

Ukoliko imate od ranije anginu pektoris, tegobe koje se pogoršavaju i ne reaguju na antianginalnu terapiju, pozovite hitnu medicinsku službu da bi pravovremeno dobili pomoć koja vam je potrebna.

AUTOR ČLANKA: Ena Štimjanin, spec.kardiolog

Članak sponzoriše farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (3 votes)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.