Porodica i trudnoća Sponzorirano

Rehidratacija u dječijoj dobi

O.R.S. (skr. Oralna Rehidracijska Solucija – otopina) sadrži kombinaciju glukoze i minerala,  jako prijatnog  oukusa s aromom limuna, koga mogu  koristiti svi uzrasti, čak i najmlađa djeca. Prvi  je korak u prevenciji i liječenju dehidracije uzrokovane povraćanjem i proljevom. 

Nastupom proljeva, u crijevima se stvara osmotska neravnoteža, što dovodi do povlačenja elektrolita iz krvotoka u crijevni lumen, što ima za posljedicu povlačenje vode, povećano  izlučivanje  tekućine i dehidracije. Upravo ta osmotska neravnoteža i specifičan odnos Na+ iona i glukoze u ORS-u, u omjeru 2:1, dovode do aktivnog transporta natrijevih iona i glukoze preko specifičnog transportnog proteina (SGLT-1) koji je dio crijevnog epitela. Tako natrijevi ioni odmah povlače molekule vode za sobom u krv pa se tekućina i elektroliti vrlo brzo apsorbiraju zaobilazeći veći dio probavnog sustava te dolazi do rehidracije.

Kod djece dehidracija znatno brže nastupa zbog male tjelesne mase i manjih rezervi vode u tijelu. Znaci blage do umjerene dehidracije (2,5-10 % gubitka tjelesne mase) su povećan broj stolica (4-10), pojačana žeđ, smanjena količina mokraće, suh jezik, ubrzano disanje i puls, dok tešku dehidraciju (> 10% gubitka tjelesne mase) karakterizira više od 10 stolica praćenih čestim povraćanjem, izrazita žeđ, odgođeno mokrenje (više od šest sati), vrlo brzo i duboko disanje te ubrzan i slab puls. 

Kod djece dehidracija znatno brže nastupa zbog male tjelesne mase i manjih rezervi vode u tijelu.

Kada je riječ o prehrani, dojenče koje se isključivo doji potrebno je nastaviti dojiti, bez obzira na akutni proljev i njegovo trajanje, dok se dojenčadi hranjenoj dojenačkim mliječnim pripravkom ne preporučuje mijenjati hranu koju konzumira niti smanjivati unos ili razrjeđivati hranu.

Jedan od najvećih problema pri korištenju rehidracijskih otopina kod djece je odbijanje konzumacije zbog slatko-slanog neprivlačnog okusa, te se često poseže za „rješenjima“ kao dodavanjem  šećera, čaja ili soka u otopinu, što se ne preporučuje jer znatno mijenja sastav otopine, a time i osmolarnost (500-1200 mOsm/L), što će dovesti do još jačeg proljeva, gubitka tekućine i dehidracije. Upravo zbog toga Alvogen O.R.S. sadrži citrusne arome koji omogućuju njegovu lakšu upotrebu.

Djeci do 20 kg tjelesne težine treba rastopiti 1 efervescentnu tabletu u 100 ml vode, a dozirati na način da dijete u pijuckanju najviše konzumira do 10 ml tekućine po jednom kilogramu težine. Na primjer, dijete od 5 kg tjelesne težine treba da konzumira 50 ml Alvogen O.R.S tekućine. Jako maloj djeci Alvogen O.R.S. napitak davati na kašikicu.

Dijete preko 20 kg tjelesne težine koristi 200 ml tekućine u kojoj su rastopljenje 2 tablete, svaki put kada se nivo tečnosti  treba održati.

Ne zaboravite da uvijek  imate bocu vode pri ruci  kod toplih dana,  dužih putovanja ili igranja. Redovna upotreba vode smanjuje rizik od nastanka dehidracije, održava vas svježijim i pomaže u borbi protiv umora, a oralna rehidracijska otopina na najbolji način nadoknađuje izgubljene  elektrolite.

Članak sponzorira farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.67 (3 votes)

Emir Terzić

Dr. Emir Terzić, je završio Medicinski fakultet u Sarajevu 2008 god. Zaposlen u DZ Gračanica u Službi porodične medicine. Trenutno na specijalizaciji iz pedijatrije.