Bolesti i stanja Sponzorirano

Urea izdisajni test u dijagnozi Helicobacter pylori

Urea izdisajni test je neinvazivan, brz i neradioaktivan način pouzdane dijagnoze infekcije sa Helicobacter pylori. Ovaj test bazira se na aktivnosti ureaze Helicobacter pylori. Izvodi se tako što pacijent popije tabletu u kojoj je prisutna urea sa neradioaktivnim izotopom ugljenika C13. Urea se u želucu razlaže na dva molekula amonijaka i molekul ugljen-dioksida koji se resorbuje u crijevima i eliminiše plućima. Iz uzorka sakupljenog vazduha određuje se spektrometrom izotopski odnos 13C/12C. Test je visoko specifičan i senzitivan i postaje negativan odmah po eradikaciji (nestanku) bakterije. Urea izdisajni test smatra se najvalidnijim testom za dijagnostiku Helicobacter pylori jer se njime direktno određuje prisustvo bakterije, odnosno njena metabolička aktivnost.

U video prilogu kojeg smo pripremili za Vašu pažnju možete vidjeti i pogledati više o samom testu, načinu njegovog izvođenja i indikacijama, a koji je dostupan za izvođenje od skoro i u Tuzli u laboratoriju CH Lab. Test je jednostavan, nije invazivan i uzima nekoliko minuta vremena za izvođenje. Rezultati testa su dostupni isti dan, bez čekanja.

Članak sponzoriše:

GSM, Viber, WhatsApp: +387 64 40 21 184
Tel: +387 35 413 271

Email: [email protected]

Adresa: Izeta Sarajlića 5, 75000 Tuzla

WEB: https://cloudhealthlabs.com

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (4 votes)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.