Bolesti i stanja

Šta je to dijabetičko stopalo?

Dijabetes je kronična bolest koja može utjecati na različite dijelove tijela. Jedan od najčešćih problema s kojima se suočavaju ljudi s dijabetesom je dijabetičko stopalo. Dijabetičko stopalo je ozbiljno stanje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi na vrijeme. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti što je dijabetičko stopalo, kako se razvija, koje su njegove posljedice i kako ga spriječiti.

Dijabetičko stopalo je komplikacija dijabetesa koja utječe na noge i stopala. Kada imate dijabetes, vaše tijelo ima problema s proizvodnjom ili upotrebom inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi. Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje krvnih žila i živaca, što može dovesti do problema s cirkulacijom i osjetljivosti stopala.

Kada se pojavi dijabetičko stopalo, vaše stopalo postaje manje osjetljivo i sklono je razvoju infekcija. Čak i manje ozljede ili žuljevi mogu se pretvoriti u ozbiljne infekcije ako se ne liječe na vrijeme. U nekim slučajevima, infekcija se može proširiti na kosti i tkiva stopala, što može dovesti do amputacije.

Kako se razvija dijabetičko stopalo?

Dijabetičko stopalo može se razviti kada imate dijabetes tipa 1 ili tipa 2. Oštećenje živaca (neuropatija) i cirkulacije (angiopatija) su dva glavna čimbenika koji mogu dovesti do dijabetičkog stopala. Evo nekoliko načina na koje se ovi čimbenici mogu razviti:

  1. Neuropatija – Visoka razina šećera u krvi može oštetiti živce koji kontroliraju osjetljivost stopala. Kada se to dogodi, možete izgubiti osjetljivost na bol, toplinu i hladnoću u stopalima, što može dovesti do ozbiljnih problema.
  2. Angiopatija – Dijabetes može oštetiti krvne žile u nogama i stopalima, što može dovesti do problema s cirkulacijom. Kada krv ne može normalno teći u nogama i stopalima, to može uzrokovati manje rane koje se ne zacjeljuju ili se inficiraju.
  3. Infekcije – Kada imate dijabetičko stopalo, vaše stopalo postaje osjetljivije na infekcije. Male rane ili žuljevi mogu se lako inficirati i brzo se pogoršavati ako se ne liječe na vrijeme. Ako se infekcija ne liječi, može se proširiti na druge dijelove stopala ili čak doći do infekcije kostiju (osteomijelitisa).

Koje su posljedice dijabetičkog stopala?

Dijabetičko stopalo može dovesti do različitih komplikacija koje mogu biti vrlo ozbiljne. Neke od najčešćih posljedica dijabetičkog stopala uključuju:

  1. Infekcije – Dijabetičko stopalo povećava rizik od razvoja infekcija koje se mogu brzo pogoršati i dovesti do amputacije.
  2. Neuropatija – Gubitak osjetljivosti u stopalima može dovesti do neprimijećenih ozljeda koje se mogu pogoršati i dovesti do infekcija.
  3. Gangrena – Ako se ne liječi, infekcija se može proširiti na druge dijelove stopala i dovesti do gangrene, koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i liječenje.
  4. Amputacija – U najtežim slučajevima, dijabetičko stopalo može dovesti do amputacije stopala ili dijela noge.

I najmanja ranica na stopalu ili noktima osobe koja ima dijabetes može dovesti do potrebe za amputacijom cijelog stopala. Stoga je bitno posvetiti brigu i primjereno tretirati svaku takvu ozljedu.

Kako spriječiti dijabetičko stopalo?

Srećom, postoje načini za sprečavanje dijabetičkog stopala. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili razvoj ovog stanja:

  1. Kontrola razine šećera u krvi – Redovito mjerenje razine šećera u krvi i pridržavanje plana prehrane i terapije inzulinom može pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom.
  2. Kontrola krvnog tlaka i kolesterola – Visok krvni tlak i visok kolesterol mogu oštetiti krvne žile i pogoršati neuropatiju. Kontrola ovih faktora rizika može pomoći u sprječavanju dijabetičkog stopala.
  3. Redoviti pregledi stopala – Redoviti pregledi stopala od strane liječnika ili medicinske sestre mogu pomoći u otkrivanju problema u ranoj fazi.
  4. Njega stopala – Redovito pranje i sušenje stopala, korištenje kreme za hidrataciju kože stopala i nošenje cipela koje dobro odgovaraju mogu pomoći u sprečavanju ozljeda i infekcija.
  5. Izbjegavanje pušenja – Pušenje oštećuje krvne žile i može pogoršati neuropatiju, što može dovesti do dijabetičkog stopala.

Kako njegovati dijabetičko stopalo kod kuće?

Kod kuće, osobe s dijabetesom mogu poduzeti razne korake kako bi se brinule o svom stopalu i spriječile razvoj dijabetičkog stopala. Evo nekoliko savjeta za njegu dijabetičkog stopala kod kuće:

  1. Redovito pregledajte stopala – Svaki dan pregledajte svoja stopala kako biste potražili bilo kakve promjene, ogrebotine, rane ili otekline. Ako primijetite bilo kakve promjene, odmah se obratite svom liječniku.
  2. Perite stopala svakodnevno – Perite stopala svaki dan toplom vodom i blagim sapunom. Pripazite da voda nije previše vruća jer to može oštetiti osjetljivu kožu stopala. Pazite da stopala budu dobro osušena nakon pranja, posebno između prstiju.
  3. Nanesite hidratantnu kremu – Nakon pranja i sušenja stopala, nanesite hidratantnu kremu kako biste spriječili suhu i ispucalu kožu.
  4. Nastojte ne hodati bosi – Nosite cipele koje odgovaraju i koje neće trljati stopala ili stvarati pritisak na nekim mjestima. Pripazite da cipele nisu preuske i da su dovoljno udobne.
  5. Koristite posebne uloške – Ulošci koji se prilagođavaju vašoj nozi mogu vam pomoći u sprečavanju nastanka bolnih mjehurića ili čira.
  6. Izbjegavajte vruće ili hladne obloge – Ne koristite vruće ili hladne obloge na stopalima jer to može oštetiti osjetljivu kožu.
  7. Nemojte pokušavati ukloniti kurje oči ili žuljeve sami – Ako imate kurje oči ili žuljeve, nemojte ih pokušavati ukloniti sami. To može dovesti do infekcije ili ozljede.
  8. Kontrolirajte razinu šećera u krvi – Kontrolirajte razinu šećera u krvi prema uputama svog liječnika kako biste spriječili razvoj dijabetičkog stopala.

Zaključak

Dijabetičko stopalo je važno stanje koje pogađa mnoge osobe s dijabetesom. To može dovesti do različitih komplikacija, uključujući infekcije, neuropatiju, gangrenu i čak amputaciju stopala. Međutim, s pravilnom njegom stopala i kontrolom razine šećera u krvi, dijabetičko stopalo može se spriječiti. Stoga je važno redovito pratiti stanje stopala, izbjegavati pušenje i držati razine šećera u krvi pod kontrolom. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome, odmah se obratite svom liječniku kako biste spriječili daljnje komplikacije.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.