Bolesti i stanja

Infekcije urinarnog trakta: česte i bolne

Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta (IUT ili UTI), znate koliko je to neugodno. Ta osjećaj pečenja pri mokrenju, stalna potreba za mokrenjem i bol u donjem dijelu trbuha – dovoljno je da poželite uvući se u krevet i nikada ne izaći. Ali, šta zapravo predstavlja IUT i kako je spriječiti? Zaronimo sa ovim kratkim tekstom u ovu temu.

Infekcije urinarnog trakta (IUT) nastaju kada bakterije prodru u urinarni trakt i počnu se množiti. Najčešći uzrok IUT-a je prisutnost bakterija Escherichia coli (E. coli) u crijevima koje se nehotice prenesu u urinarni trakt. Bakterije se mogu prenijeti kroz uretru (cijev koja vodi od mjehura do vanjskog otvora) i uzrokovati infekciju mokraćnog mjehura (cistitis) ili mokraćnih puteva (pijelonefritis). Kod žena su IUT-ovi češći zbog kraće uretre, što omogućuje lakši prolazak bakterija u mjehur.

Osim bakterija, IUT-ovi se mogu pojaviti zbog drugih uzroka kao što su virusi, gljivice i paraziti. Kod nekih ljudi postoji i veća sklonost infekcijama urinarnog trakta zbog različitih faktora kao što su anatomski poremećaji, dijabetes, kamenje u mjehuru, slaba funkcija mjehura i slično.

Simptomi IUT-a

Simptomi IUT-a uključuju:

  • Bol ili pečenje pri mokrenju
  • Česta ili intenzivna potreba za mokrenjem, iako je količina mokraće malena
  • Mutni, tamni, krvavi ili urin jakog, nekada neugodnog mirisa
  • Bol ili pritisak u donjem dijelu trbuha ili leđima
  • Osjećaj umora ili tjeskobe
  • Povišena temperatura ili drhtavica (znak da se infekcija može proširiti na bubrege)

Liječenje IUT-a

Ako sumnjate da imate IUT, važno je posjetiti ljekara. Oni mogu propisati antibiotike za ubijanje bakterija koje uzrokuju infekciju. Za liječenje urinarnih infekcija (UTI) najčešće se koriste antibiotici koji su usmjereni na ubijanje bakterija koje uzrokuju infekciju. Izbor antibiotika ovisi o vrsti bakterija koje su uzrokovale infekciju i njenom težini. Među najčešće propisivanim antibioticima za liječenje UTI-a spadaju:

  • Trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim): Ovaj antibiotik se često koristi kao prva linija liječenja za blaže UTI-je. Često se uzima jedna tableta dvaput dnevno tijekom pet do sedam dana.
  • Cefalosporini: Ova skupina antibiotika se često koristi za liječenje težih UTI-je, posebice kod osoba koje su alergične na penicilin. Primjeri uključuju cefiksem i cefuroksim.
  • Fluorokinoloni: Ova skupina antibiotika se koristi za liječenje težih UTI-je, posebice kod osoba koje ne reagiraju na druge antibiotike. Primjeri uključuju ciprofloksacin i levofloksacin.
  • Penicilini: Ova skupina antibiotika se često koristi za liječenje UTI-je uzrokovanih određenim vrstama bakterija. Primjeri uključuju amoksicilin i ampicilin.

Važno je napomenuti da se prije propisivanja antibiotika obično uzima urinokultura kako bi se odredila vrsta bakterija koje uzrokuju infekciju i njihova osjetljivost na različite antibiotike. Ovo omogućava liječnicima da odaberu najučinkovitiji antibiotik za liječenje UTI-ja. Također, važno je uzimati antibiotike prema uputama liječnika i uzeti cijeli tijek antibiotika kako bi se spriječilo vraćanje infekcije. Ako se ne liječi, IUT se može proširiti na bubrege i uzrokovati ozbiljniju infekciju.

Prevencija urinarnih infekcija (IUT)

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste smanjili rizik od dobivanja IUT-a:

Pijte dovoljno vode: Pijenje dovoljno vode pomoći će ispiranju bakterija iz vašeg urinarnog sustava.

Obrišite se od naprijed prema natrag: Kad idete u WC, uvijek se obrišite od naprijed prema natrag. To će pomoći u sprječavanju bakterija iz vašeg anusa da uđu u vašu uretru.

Mokrenje nakon seksa: Mokrenje nakon seksa može pomoći u ispiranju bakterija koje su se tijekom seksa mogle ući u vašu uretru.

Izbjegavajte iritirajuće proizvode za žene: Izbjegavajte upotrebu proizvoda za žene koji mogu iritirati vašu uretru, poput klistira ili pudera.

Sok od brusnice: Pijenje soka od brusnice popularan je kućni lijek za IUT, ali dokazi su podijeljeni o tome da li zapravo djeluje. Neka istraživanja sugeriraju da sok od brusnice može pomoći u sprječavanju IUT-a sprečavanjem bakterija da se lijepe na zidove vašeg urinarnog trakta, ali potrebna su daljnja istraživanja.

IUT i seks

IUT su češće kod žena nego kod muškaraca, djelomice zato što žene imaju kraće uretre od muškaraca. To znači da bakterije imaju kraći put do mjehura žene. Seksualna aktivnost također može povećati rizik od IUT-a kod žena, jer bakterije mogu biti gurnute u uretru tijekom seksa. Upotreba kondoma tijekom seksa može pomoći u smanjenju rizika od dobivanja IUT-a.

Zaključak

IUT su bolno i često stanje koje mogu uzrokovati bakterije u vašem urinarnom sustavu. Ako sumnjate da imate IUT, važno je da se obratite liječniku za liječenje. Također možete poduzeti korake u sprječavanju IUT-a, poput pijenja dovoljno vode, brisanja od naprijed prema natrag i mokrenja nakon seksa. S pravilnom njegom, možete spriječiti i liječiti IUT i održavati zdrav urinarni sustav.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (3 votes)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.