Zdravlje i prehrana

Kako izbjeći debljanje za vrijeme praznika?

Praznični period često sa sobom nosi radost okupljanja, slavlja i, neminovno, mnoštvo izazova za one koji vode računa o svojoj težini. Kako se zdravo hraniti i izbjeći višak kilograma dok smo u okruženju punom iskušenja? U ovom članku donosimo vam sveobuhvatne strategije i savjete kako da se tokom praznika nosite sa kaloričnim izazovima bez gubljenja živaca i uživanja u prazničnim čarolijama.

Planiranje je ključ uspjeha

Prije nego što se praznična groznica uopće zahukta, važno je napraviti plan. Poznato je da je planiranje pola izvršene akcije. Napravite sedmični plan obroka i budite svjesni prilika kada bi mogli biti izloženi većim iskušenjima. Ako idete na večeru ili praznično okupljanje, razmislite unaprijed i odlučite koje ćete poslastice probati, a kojima ćete odoljeti. Ne idite gladni na druženje; mali, zdravi obroci tijekom dana mogu vam pomoći da ne prejedate kasnije.

Praznična trpeza s manje kalorija

Praznična jela ne moraju biti neprijatelj vaše linije. Postoji mnogo recepata koji nude niskokalorične verzije tradicionalnih jela. Istražite i isprobajte zdraviju alternativu za praznične klasike poput pire krompira ili peciva na bazi integralnih žitarica. Umesto teških sosova i preliva, opredelite se za svježe ili pečene varijante povrća začinjene sa malo ulja, soli, papra i začinskog bilja.

Mindful eating – puna pažnja na jelo

Jedite polako i sa uživanjem. Fokusirajte se na okuse, teksture i mirise hrane, umjesto da mehanički unosite hranu dok razgovarate ili gledate televiziju. Ova tehnika, poznata kao mindful eating, može smanjiti prejedanje jer daje mozgu više vremena da shvati da je tijelo siti.

Fizička aktivnost – nezamjenjivi saveznik

Praznici su idealno vrijeme za uživanje, ali to ne znači da treba zapostaviti tjelesnu aktivnost. Planirajte šetnje nakon obroka, pridružite se nekom plesnom događaju ili napravite porodični izazov u tjelesnoj aktivnosti. Kreativni pristup uključivanju vježbanja u praznički raspored može odigrati ključnu ulogu u održavanju težine.

Umjerenost i uravnoteženost

Naučite se kontrolisati i biti umjereni. Ne morate jesti svaki kolačić ili probati svako jelo koje vam se nađe na putu. Odaberite svoje omiljene stvari i pojedite ih u manjim količinama. Uživanje u hrani ne znači prejedanje. Uravnotežite svoje obroke tako da na tanjiru imate i proteinsku komponentu i dovoljno povrća – ovo će pomoći održati sitost i kontrolisati unos kalorija.

Pijte pametno

Alkoholna pića predstavljaju jedan od glavnih krivaca za neželjeni prirastak težine tokom praznika. Kalorije iz alkohola brzo se sabiraju, a i često potiču prejedanje. Ako ne želite potpuno izbjegavati alkohol, birajte manje kalorične opcije i postavite sebi ograničenje. Ne zaboravite i na hidrataciju vodom, koja može spriječiti dehidraciju i smanjiti želju za dodatnim unosom hrane.

Zaključak

Praznici ne moraju biti sinonim za debljanje ako pristupite periodu sa planom i svjesnošću o izborima koje činite. S pravim strategijama, umjerenim pristupom i zdravijim alternativama, praznični dani mogu biti veseli i bez dodatnih kilograma. Pravilan balans, planirano uživanje i fizička aktivnost ključni su za očuvanje zdrave težine i dobrobiti.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.