Bolesti i stanja Zdravlje i prehrana

Svrbe Vas oči? Suze Vam oči? Da li je vrijeme da posjetite očnog ljekara?

Ukoliko imate suzenje očiju, osjetljivost na svjetlo, crvene ili natečene oči, kao i svrbež odnosno peckanje očiju, onda je vrijeme za posjetu očnog ljekara. Istraživanje koje je sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da je čak 50 miliona odraslih osoba iskusilo simptome očne alergije, kao što su peckanje, svrbež i suzenje očiju. Kod nas svaka četvrta osoba koja posjeti očnog ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima simptome alergijske reakcije na očima. 

Svi smo barem jednom u životu bili izloženi alergijskoj reakciji. Kihanje, žačepljen nos ili šmrcanje u proljetnom periodu, vrlo su često znakovi da ste podložni alergijama. Vrlo često se dašava da se alergije odražavaju i na vaše oči. Pod pojmom očne alergije obično podrazumijevamo postojanje nekog od alergijskih konjunktivitisa. Alergijski konjunktivitis vrlo rijetko dovodi do smanjenja vida i oštećenja vidne funkcije, ali zato vrlo često predstavlja svima nama veliki problem u smislu postojanja subjektivnih tegoba i diskomforta. 

Što uzrokuje alergiju?

Do očnih alergija dolazi kada imunološki sistem postane osjetljiv i pretjerano reagira na nešto u svakodnevnom okruženju a što kod većine ljudi ne izaziva nikakvu reakciju. Stvari na koje imunološki sustav reagira i uzrokuje alergiju nazivamo alergenima.Jednostavno rečeno, ako ste alergični na neku tvar i dođete u kontakt s njom, nastat će alergijska reakcija sa simptomima.

Alergeni mogu biti:
a.) vanjski alergeni- pelud iz trave, drveća i korova,
b.) unutarnji alergeni – dlake i peruti kućnih ljubimaca, grinje i plijesan.
c.) Iritansi poput nikotinskog dima, miris parfema ili ispušnih plinova.

Akutni alergijski konjunktivitis je akutna upala koja nastaje kao odgovor konjunktive na njen direktni kontakt sa nekim od lijekova ili kozmetičkim preparatima za njegu lica. Lijekovi koji mogu izazvati akutnu alergiju oka su:

  • Antibiotske kapi (Tobrex, Neomicin, Bacitracin),
  • Atropin, Homatropin, Pilokarpin,
  • Antivirusne masti i kreme,
  • Konzervansi u kapima za oči.

Obično bolest počinje naglo sa jako izraženim smetnjama. Očni kapci su kod ovih pacijenata otečeni, a pacijent navodi da ima osjećaj stranog tijela u oku. Bolest traje sve dotle dok postoji kontakt između konjunktive i odgovornog alergena. 

Polenski konjunktivitis ili sezonski alergijski konjunktivitis je najčešća alergijska manifestacija kada je u pitanju oko. Simptomi koji se mogu javiti su svrbež, suzenje očiju i umjereno crvenilo očiju. Navedeni simptomi nisu konstantnog intenziteta i mogu varirati u zavisnosti od vremenskih prilika i aktivnosti bolesnika.  Vrlo često ovi bolesnici nam se žale i da imaju pojačanu sekreciju iz nosa, osječaj svrbeža u nosu i učestalo kihanje. 

Vernalni konjunktivitis je hronično oboljenje koje se obično javlja kod predisponiranih osoba atopijske konstitucije. Ovaj konjuktivitis je oboljenje sezonskog karaktera koje počinje u proljeće i traje vrlo često do početka jeseni.

Druge manje česte očne alergije mogu biti značajno opasnije. U ovo skupinu spada takozvani vernalni keratokonjunktivitis koji se nešto češće javlja kod dječaka, atopijski keratokonjuktivitis kod osoba sa neurodermatitisom, te nešto manje opasan konjuktivitis velikih papila koji se javlja vrlo često kod osoba koje nose kontaktna sočiva. Vrlo važno je, ukoliko nosite kontaktna sočiva i ukoliko osjećate smetnje svaki dan a koje traju nekoliko sati nakon stavljana sočiva, da se javite vašem oftalmologu. 

Liječenje

Najbolji način za sprečavanje nastanka alergijskih konjunktivitisa bio bi potpuno izbjegavanje dodira alergena s površinom oka. Kako to najčešće nije moguće postoje brojni postupci samopomoći poput ispiranja oka i hladnih obloga. Vrlo važno je da pacijenti izbjegavaju trljanje očiju jer se time simptomi samo pogoršavaju. Ukoliko ovi postupci ne dovedu do poboljšanja, potrebno je javiti se oftalmologu kako bi propisao odgovarajuće lijekove. Danas se najčešće propisuju kapi s kombiniranim djelovanjem. Na našem tržištu to je olopatadin (Patamin ili Opatanol) koji se pokazao kao efikasan u tretmanu alergijskih reakcija.

Ukoliko se alergijska reakcija na očima ne uspije kontrolirati sa olopatadinom, onda se propisuju kortikosteroidne kapi i masti. Na našem tržištu dostupni su preparati s deksametazonom (Maxidex). Ovi lijekovi imaju vrlo snažan učinak, ali i brojne nuspojave poput pojave glaukoma, katarakte, pogoršanje postojećih oštećenja površine rožnice i slično.Kod primjene ovih lijekova kontrola oftalmologa je nužna.Tabletes antihistaminicima često se propisuju kad su očni simptomi prisutni zajedno s drugim simptomima polenskog konjuktivitisa. 

Kao dodatak navedenim lijekovima, često se propisuju i umjetne suze koje, osim što podmazuju spojnicu i rožnicu oka, ispiru alergene s površine oka. Preporučuju se kapi bez konzervansa u jednokratnim dozama, ili kapi s konzervansom koji se razlaže na svjetlu.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.5 (8 votes)

Amra Nadarević-Vodenčarević

Mr.med.sc. Amra Nadarević-Vodenčarević je specijalista oftalmologije, uposlena u JZNU "Dom zdravlja Tuzla". Primarno polje interesa joj je okularna onkologija.