Bolesti i stanja

Hemoglobin A1c ili “tromjesečni šećer”

Hemoglobin A1c (HbA1c) predstavlja vitalan pokazatelj za osobe koje žive s dijabetesom. Ovaj test, poznat i kao glikozilirani hemoglobin ili A1c, pruža prosječnu razinu glukoze u krvi tijekom prethodna tri mjeseca. U ovom članku, istražujemo značaj, interpretaciju i ulogu “tromjesečnog šećera” kako se u narodu često ovaj test naziva, u liječenju i praćenju dijabetesa.

Šta je hemoglobin A1c?

Hemoglobin A1c je oblik hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima, koji je kemijski povezan s glukozom u krvi. Količina HbA1c u krvi odražava prosječnu razinu šećera u krvi tijekom posljednjih 8 do 12 tjedana, čime pruža dugoročniju perspektivu kontrole šećera u krvi nego što to mogu dnevna mjerenja.

Kako se hnterpretira HbA1c?

Rezultati testa HbA1c izražavaju se kao postotak. Standardne smjernice sugeriraju sljedeće interpretacije:

  • Ispod 5.7%: Normalno
  • 5.7% do 6.4%: Pred-dijabetes
  • 6.5% ili više: Dijabetes

Važno je naglasiti da ovi rasponi mogu varirati ovisno o laboratorijskim standardima i zdravstvenim smjernicama u različitim zemljama.

Vrijednost HbA1c u praćenju dijabetesa

HbA1c test je ključan za praćenje učinkovitosti plana liječenja dijabetesa. Osobe s dijabetesom koriste ovaj test za:

  • Procjenu kontrole glukoze: Visoke vrijednosti HbA1c ukazuju na lošu kontrolu glukoze, što povećava rizik od komplikacija.
  • Podešavanje terapije: Rezultati mogu pomoći u prilagodbi lijekova, prehrane i režima vježbanja.
  • Prevenciju komplikacija: Redovito praćenje HbA1c može pomoći u prevenciji dugoročnih komplikacija dijabetesa, kao što su bolesti srca, oštećenje vida, bubrežne bolesti i neuropatija.

Zaključak

Hemoglobin A1c je nezamjenjiv alat u upravljanju dijabetesom. Njegova sposobnost da pruži dugotrajnu perspektivu kontrole šećera u krvi čini ga ključnim u praćenju učinkovitosti terapije i u prevenciji komplikacija. Redovito praćenje HbA1c, u kombinaciji s dnevnim mjerenjem glukoze, može značajno doprinijeti boljoj kontroli dijabetesa i poboljšanju kvalitete života osoba koje žive s ovim stanjem.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (3 votes)

webDr.ba Team

Redakcijski profil Portala webDR.ba. Svi tekstovi su pisani i provjereni za činjeničnu tačnost grupnim naporom članova uredništva.