Bolesti i stanja Sponzorirano Zdravlje i prehrana

Gensko testiranje malignih tumora

U saradnji sa Alternativnom Televizijom Banjaluka, Roche d.o.o. – Roche Ltd.  je producirao seriju zdravstveno popularnih televizijskih emisija sa tematikom koja je o interesa za brojne i nekada i ugrožene grupe pacijenata. Ovaj serijal je doživio odličan prijem od strane opšte populacije, te sada u saradnji sa Portalom webDR.ba, a prateći moderne tehnologije, Roche d.o.o. – Roche Ltd.  se odlučio da ovaj niz jako edukativnih emisija učini dostupnim i za online korisnike. Svake sedmice ćemo na našem portalu publicirati po jednu ovakvu emisiju sa ciljem širenja zdravstveno popularnog znanja i informacija kako za pacijente tako i za opštu populaciju.

U današnjoj emisiji sugovornici su Dr. Lora Novaković-Lacković i Dr. Ljiljana Tadić-Latinović koje govore o ulozi molekularne dijagnostike u malignim tumorima, posebice kada je u pitanju genetsko testiranje. Današnja medicinska nauka zna da nisu svi tumori isti, odnosno da se jedan tip tumora kao što je karcinom pluća ili karcinom dojke ne mogu svrstati pod istu kapu. Svaki pojedinačni pacijent ima zaseban set tumorskih markera na površini karcinomskih stanica koji se molekularnom dijagnostikom može detektirati.

Ovo omogućava da se za svakog pacijenta “iskroji” personalizirana terapija sa lijekovima koji će ciljano djelovati na tumorske stanice sa minimalnim sporednim efektima i nuspojavama koje su do sada uobičajeno bile povezane sa terapijom, posebno kemoterapijom u tretmanu malignih bolesti.

O ovome i više pogledajte u video prilogu ispod. Kliknite na video ispod za početak gledanja. Video zapis možete gledati na cijelom ekranu koristeći uobičajene komande za pregled u video pregledniku.

Članak i video zapis su publicirani u saradnji sa farmaceutskom kućom Hoffmann-La Roche, predstavništvo Sarajevo

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.