Lijekovi i suplementi Zdravlje i prehrana

Koju bobu piješ i šta uz nju jedeš?

Sve više osoba svakodnevno uzima lijekove ili dodatke prehrani. Vrlo često se uopšte ne razmišlja o hrani koja se jede uz svu tu hemiju, pa se čak miješaju „narodni“ i medicinski lijekovi, koji često poništavaju djelovanje jedno drugom. Hrana može pojačati, smanjiti, usporiti ili potpuno kočiti djelovanje lijeka.  Zato sam odlučila napisati kratak članak na ovu temu, sa imenima najčešćih lijekova kako bi se lakše snašli. 

Koji sastojci hrane utiču na lijekove?

Biljna vlakna, posebno pektin usporavaju asporpciju (prelazak lijeka iz probavnog trakta u krvotok) većine lijekova. Ovo je posebno naglašeno za lijekove koji se koriste za srce kao što je digoksin te analgetik acetaminofen. Dakle, ove lijekove ne uzimajte sa hranom bogatom vlaknima: voće i povrće, integralne žitarice i sl.

Hrana bogata mastima usporava pražnjenje želuca što znači da će se lijek uzet sa ovom hranom duže zadržati u želudcu i time biti duže izložen djelovanju hloridne kiseline i pepsina. Zato je lijekove kao što su antibiotici ne treba uzimati zajedno sa izrazito masnom hranom jer se njihovo djelovanje smanjuje. Međutim, određenim lijekovima masti pomažu bolju resorpciju. Takav slučaj je sa lijekom grizeofulvin. 

Hrana bogata proteinima (meso) pomaže apsorpciju srčanih beta-blokatora a slabi metildop i levodop. Zeleno povrće bogato vitaminom K zaustavlja djelovanje antikoagulacijskih lijekova, koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Takvi lijekovi su: varfarin, pelentan, heparin itd. Takođe, kuhano ili pečeno povrće kao što je luk, može povećati fibrinolitičko djelovanje npr. varfarina. 

Mlijeko i mliječni proizvodi zbog sadržaja kalcija, usporavaju apsorpciju tetraciklinskih antibiotika. Kisela hrana generalno se ne bi trebala uzimati sa antibioticima. Antibiotici iz grupe kinolona (cirpfloksacin i levofloksacin) se ne uzimaju sa mliječnim proizvodima. Određeni sirevi kao što su parmezan, chedar mogu ometati djelovanje antidepresiva. Ovo djelovanje zasniva se na prisustvu aminokiseline tiramin koje ima još u fermentiranim mliječnim proizvodima, haringama, feferonima, pilećoj džigerici, vinu itd. 

Alkohol i kofein

Alkohol se ne preporučuje niti u jednoj kombinaciji. Posebno je negativan učinak kod uzimanja antibiotika metronidazol i grizeofulvin, neuroleptika te lijekova za dijabetičare. Interakcije koje nastaju mogu dovesti i do smrti. 

Napitci koji sadrže kofein imaju interakciju sa neuroleptičkim lijekovima (flufenazin, haloperidol, droperidol i sl.). Kofein može čak spriječiti potpuno djelovanje ovih lijekova. Ne preporučuje se ni kod lijekova koji sadrže teofilin, kao što su lijekovi za liječenje astme.

Agrumi i sokovi od njih, posebno grejp, dolaze u interakciju sa lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipin, procardia, verapamiol itd.), lijekovima koji utiču na kolesterol, estrogen, oralnu kontracepciju i lijekova protiv alergije. Sok od narandže se ne smije konzumirati sa antacidima zbog sadržaja aluminija jer može povećati apsoprciju. Aluminij inače može biti toksičan za čovjeka. Sok od grejpa zajedno sa statinima (lijekovima protiv masnoće) dovodi do nakupljanja lijeka u tijelu. Naime, grejp usporava raspad lijeka što za posljedicu ima različite zdravstvene posljedice, pa čak i oštećenje jetre. Ovo je posebno potrebno imati na umu, jer je grejp tradicionalni „narodni“ lijek za regulaciju masnoće. 

Hrana bogata kalijem kao što su banane, paradajz, krompir ne bi trebalo jesti zajedno sa diureticima koji čuvaju kalij. U tom slučaju može doći do većeg nakupljanja kalija u organizmu. Kada uzimate lijekove koji su inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE inibitori) za regulaciju krvnog pritiska, onda nije poželjno koristiti zamjene za so (kalijeva so). Naime, ACE inibitori takođe zadržavaju kalij u tijelu što dovodi do velikog povećanja nivoa kalija. Posljedica može biti aritmija srca. 

Hrana generalno povećava apsorpciju propranolola, klorotijazida, actilsalicilne kiseline, eritromicina, penicilina, tetraciklina, cefaleksina itd. a povećava apsorpciju nitrofurontoina.

Koje interakcije nastaju kod uzimanja dodataka prehrani i lijekova?

Iako se dodaci prehrani na bazi vitamina i minerala smatraju uobičajenim, vrlo često može doći do interakcije sa lijekovima te izazvati teškoće kao što su slabost, povraćanje, opstipaciju ili dijareju. Zato se preporučuje lijekove uzimati odvojeno od dodataka prahrani barem nekoliko sati. 

Ljekovito bilje i lijekovi?

Nije dobro kombinirati slatki korijen i oralnu kontracepciju, gospinu travu i lijekove te valerijanu i alkohol. Nije pametno otvarati kapsule i miješati sa hranom, te uzimati lijekove sa alkoholom. Kad god imate dilemu, najbolje je pitati svog liječnika ili farmaceuta te pažljivo pročitati upute o lijeku. 

Originalni članak je objavljen na ličnom blogu doc.dr.Šabanović – Nutricionizam.ba.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.2 (5 votes)

Marizela Šabanović

Marizela Šabanović je docent iz oblasti nutricionizma na Tehnološkom i Farmaceutskom fakultetu u Tuzli. Svoju ljubav prema nutricionizmu i pisanju kombinuje u tekstove koji na jednostavan način objašnjavaju složene teme.