Bolesti i stanja

Zašto se umire OD Covid-19, a zašto ZBOG Covid-19 infekcije?

Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom. Kažu da se zrelost nekog društva ogleda u odnosu društva prema najslabijim – djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa “umro/la bi svakako – nije umro/la od korone, nego sa koronom”. Kao prvo ne umire se sa koronom! Ovo SA coronom, često čujem, valjda u pokušaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

Umire se OD korone i ZBOG korone. Šta ovo znači?

Znači da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, razboli se od Covid-19, te potom umre od komplikacija same bolesti, kao što smo skoro imali 2 slučaja u Sarajevu, možemo reći da je umrla OD korone.

Ako starija ili bilo koja druga osoba koja ima pridružena stanja, kao sto je šećerna bolest, visok pritisak, hronični bronhitis i slično, dobije virus, on pogoršava postojeća stanja koja su do tada bila pod kontrolom i nisu ugrožavala pacijenta (dakle mogao bi živjeti jos niz godina), te uz sam Covid, dolazi i do pogoršanja tih postojećih stanja i potpunog sloma organizma i smrti. Dakle sam virus je razlog za pogoršanje osnovnog stanja koje dovodi do smrti, te tada možemo reći da je smrt ZBOG korone.

Oko ovih zadnjih je najvise bahatosti. Zašto? Zato što olako uzimamo ta pridružena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam lično svjedočio:


1. Pacijentica od 64 godine se javlja u bolnicu jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg liječi tabletama. Očekivani životni vijek u takvih pacijenata je minimalno još 10 godina. Prijavljuje da je izgubila čulo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG corone, sa 10 godina života manje. 

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima još od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Očekivano preživljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina života manje.

3. Onkološki bolesnik sa stabilnom bolešću na redovnoj terapiji. Očekivano preživljenje 1 godina. Pozitivan na coronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom života manje.


Šta ovi ljudi imaju zajedničko? U izvještajima piše: “umrle su tri osobe starije životne dobi sa komorbiditetima.” Valjda da nam svima bude lakše da to prihvatimo. Ali nigdje ne piše da im je oduzeto vrijeme i godine života kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da – postojeće stanje je zbilja pridonijelo smrtnom ishodu, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, očevi, majke…dakle nije baš da bi “svakako ubrzo umrli”.

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u čelo, “jer bi svakako umrli”, a to ipak ne radimo. Zato što cemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle, ne dozvolite da budete indirektni metak u čelo svojim starijim. Čuvajte sebe i tako čuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu.

Ovaj tekst je komentar i lični stav Urednika Portala webDr.ba, Prof.dr.sc. Nermina Salkića

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Nermin Salkić

Prof.dr.sc. Nermin Salkić je Glavni Urednik i osnivač Portala WebDR. Specijalista je interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije. Primarno polje interesa su mu bolesti jetre i transplantacija jetre, ultrazvučne metode u gastroenterologiji i hepatologiji, te digestivna endoskopija.