Porodica i trudnoća

Trudnoća i oralno zdravlje

Zašto je oralna  njega tokom trudoće bitna?

Vaše zdravlje zuba može patiti tijekom vaše trudnoće. Devet mjeseci prije nego što se vaše dijete rodi, bit će naporno, ali važno je imati na umu zdravlje oralne usta. Tijekom trudnoće žena doživljava hormonalne promjene koje mogu utjecati na njihove desni (uzrokujući oticanje, crvenilo, bol prilikom četkanja i krvarenje). Ako se ne liječi, trudnički gingivitis (gingivitis gravidarum) se može razviti u ozbiljniju bolest desni koja može biti povezana s povećanim rizikom za nedonoščad i dojenčad s malom djecom. Dokazana je povezanost između bolesti desni i komplikacija tijekom trudnoće trudnoće, te je održavanje zdravih zuba i desni tijekom trudnoće presudno kako za trudnicu tako i  za nerođeno dijete. Upale desni su vrlo česte tijekom trudnoće, ali ne moraju biti razlog za uzbunu. Pod odgovarajućim preventivnim mjerama, ova je upala obično kratkotrajna i desni će se vratiti u normalu nakon poroda.

Koji su simptomi?

Trebate provjeriti očigledne znakove bolesti u ustima. Posebno pazite na upalu desni ili krvarenje desni. Treba paziti i na druge znakove ili simptome – kao što su bol pri žvakanju, loš zadah (halitoza), povlačenje desni i pomicanje zuba. Ako imate jedan ili više od ovih simptoma, trebali biste posjetiti stomatologa.

Da li trudnoća po pravilu znači oštećenje i gubitak jednog ili više zuba?

Ne. Nije istina da trudnoća uzrokuje probleme sa zubima zbog nedostatka kalcija ili da ćete izgubiti jedan zub za svako dijete koje imate. Klimavost i gubitak zuba u trudnoći je obično posljedica komplikacije trudničkog neliječenog gingivitisa i razvoj parodontitisa koji se ne liječi, usljed izbjegavanja posjeta stomatologu tokom trudnoće.

Trebam li posjetiti svog stomatologa tijekom trudnoće?

Da. Zbog promjena hormona tijekom trudnoće potrebna je pojačana i redovna kontrola oralnog z dravlja i pravilna higijena. Naravno ne trebate čekati nastanak promjena kao što su krvarenje, bol ili čak i klimavost yuba, već preventivno posjetiti stomatologa i posavjetovati se kako održavati pravilnu higijenu tokom trudnoće, na što obratiti pažnju, a ukoliko je potrebno stomatolog će Vam predložiti i potrebnu terapiju i tretman.  Najbolje vrijeme za posjet stomatologu tokom trudnoće su tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće, a preporučuje se posjeta i prije začeća, odnosno u periodu planiranja trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, to je idealno vrijeme da imate pregled, posavjetujete se sa stomatologom i izvršite eventualno potrebne popravke ili liječenja zuba. Time smanjujete mogućnost nastanka komplikacija tokom trudnoće i potrebu za eventualnim urgentnim tretmanima.

Je li liječenje kod stomatologa sigurno tijekom trudnoće?

Ukratko da. Ne bi trebalo biti problema s rutinskim liječenjem., i iako postoje uvriježenja mišljenja da tokom trudnoće ne trebate posjećivati stomatologa i da eventualni tretman može uticati negativno na trudnoću realnost je drugačija. Ako se bojite ili niste sigurni što bi uključivalo vaše liječenje, razgovarajte o svim opcijama sa svojim stomatologom. Neke trenutne smjernice sugeriraju da se stare amalgamske plombe ne uklanjaju tijekom trudnoće. Popravke zuba ili uklanjanje tvrdih i mekih naslaga se mogu uraditi bez straha od komplikacija. Razgovarajte sa svojim stomatologom o drugačijoj vrsti punjenja ako niste sigurni.

Ako se dijagnosticira parodontalno oboljenje  (gingivitis ili parodontitis), tijekom trudnoće mogu se sigurno liječiti. U stvari, rizici bez tretmana mnogo su značajniji od bilo koje minimalne traume koja se može dogoditi tijekom liječenja. Ako primijetite da su vam desni upaljene ili krvare, ili povećanje desni koje se povlači, odmah trebate posjetiti stomatologa. Paradontalne intervencije pokazale su se učinkovitima u poboljšanju zdravlja desni kod trudnica i ne predstavljaju rizik za opće zdravlje. Parodontnalni tretman najbolje je obaviti prije začeća ukoliko već imate parodontalne promjene ili tijekom drugog tromjesečja trudnoće, kada je sigurno upotrebiti i lokalnu anesteziju ukoliko je trudnica zdrava i trudnoća uredna.

Što ako su mi potrebni analgetici ili antibitici zbog upalnih promjena?

Opće je prihvaćen stav da se analgetici i antibitici izbjegavaju tokom cijele trudnoće, a posebno u prvom tromjeseču. Međutim u nekim slučajevima će Vaš doktor procjeniti da su potrebni te će Vam propisati antibiotike koji su sigurni za primjenu tokom trudnoće. Tetraciklini su skupina antibiotika koje trudnice ne trebaju korisititi.

Što ako mi trebaju zubni rendgenski snimci?

Obično stomatolozi radije izbjegavaju rendgensko snimanje zuba kod pacijentica tijekom trudnoće. Međutim, ako vam je potreban tretman korijenskog kanala na primjer, uz adekvatnu zaštitu od zračenja snimanje se može uraditi. 

Što je s pušenjem i alkoholom u trudnoći?

Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći mogu dovesti do prijevremenog poroda ili rađanja bebe s prekomjernom težinom ali također utjecati i na zubno zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Dijete s manje tjelesne težine ima veću vjerojatnost da ima loše zube jer caklina zuba nije pravilno formirana. Vrijedi zapamtiti da zubi odraslih već rastu u čeljusti, ispod dječjih zuba, kad se vaše dijete rodi. Tako će neke bebe čije majke puše i piju u trudnoći imati i loše formirane zube odraslih.

Što je s mojom prehranom tijekom trudnoće?

Tokom trudnoće potrebna je zdrava i uravnotežena ishrana koja sadrži sve vitamine i minerale koje su potrebne i majci i dijetetu tokom intrauterinog razvoja. Vaši ginekolozi će Vam sigurno preporučiti i dodatke prehrani ali unos svježeg povrća i voća uy dovoljne količine proteina je vrlo bitan. Sama ishrana u toku trudoće utiče i na razvoj zubi kod bebe. Kalcij je posebno važan za stvaranje jakih kostiju i zdravih zuba. Kalcij se nalazi u mlijeku, siru i drugim mliječnim proizvodima.

Ukoliko imate probleme sa mučninama i povraćanjem, bitno je da nakon povraćanja isprerete usta odmah sa vodom. Česta greška je da trudnice, kako bi zaštitile svoje zube odmah nakon povraćanja četkaju zube, što je pogrešno. Naime usljed djelovanja kiseline dolazi dio oštećenja zuba a ukoliko se odmah pristupi četkanju, kada je pH u usnoj šupljini niska zbog prisustva kiselina oštećenja na zubima bi mogla biti i veća. Zbog toga nakon povraćanja savjetujem ispiranje usta, a četkanje se preporučuje nakon 15-tak minuta. Pravilna oralna higijena, četkanje te upotreba interdentalnih četkica su imperativ za očuvanje oralnog zdravlja tokom trudnoće.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (2 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.