Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Savjeti za rehidraciju tokom ramazanskog posta

Post je od pamtivijeka  u mnogim kulturama prepoznat kao način prevencije i liječenja raznih bolesti i stanja. Jedan od osnovnih benefita posta, jeste odmaranje organizma i detoksikacija koja priprema sve organe i organske sisteme za predstojeći period. 

U islamskom postu je specifičnost apsolutno ustezanje od hrane i vode u određenom periodu dana. Takav način posta pozitivno djeluje na probavni sistem, a preko njega i na ostale sisteme. Probavni sistem se odmara veći dio dana, što omogućava organizmu da izbaci toksine koji se nakupljaju u toku godine. Post značajno potiče mršavljenje, jer vrlo brzo dovodi naše tijelo u stanje ketoze, tj. gubitka masnih stanica iz rezervi masnoće. Poznato je da prevelika količina uskladištene masnoće oko organa, kao što su jetra i bubrezi, ometaju njihov normalan rad. Tako su tri nezavisne studije urađene na tri različita instituta – prva na John Hopkins University School of Medicine, Velika Britanija (2006.), druga na Medicinskom fakultetu u Bostonu, SAD (2008.) i treća na Medicinskom fakultetu u Brazilu (2013.) – dokazale da post, za razliku od svih dijeta, dovodi do najznačajnijeg poticanja metabolizma i gubljenja masnoće kod ljudi.

Cjelodnevni post može biti veoma teško iskustvo za neke koji žive u određenim dijelovima svijeta. Približno se posti između 12 i 19 sati. Tokom posta često se iskusi neuobičajeni umor i dehidracija. 

Stručnjaci savjetuju da se pije što više vode tokom iftara (obroka nakon posta) i sehura (obroka pred post), naročito ako se očekuju velike vrućine tokom dana. Treba popiti najmanje dva litra vode tokom noći. Kad se ne održavaju optimalne razine hidratacije, kao što je na primjer nakon posta, voda sama po sebi nije uvijek dovoljna tj. nije najbolji način hidriranja. To je zato što optimalna hidratacija uključuje elektrolite i soli, a naša tijela trebaju ih nadopuniti da bi efikasno apsorbirala vodu, dakle najbolje se hidrirati s vodom koja je pomiješana sa oralnim rehidracijskim solima koje sadrže glukozu i ostale elektrolite. Primjena tečnosti u svrhu prevencije dehidracije  i primjena tečnosti u terapiji lake, umjerene dehidracije naziva se ORALNA REHIDRACIONA TERAPIJA.

ORT je najefikasniji način za prevenciju smrtnog ishoda usljed dehidracije.Terapija oralnom rehidracijskom otopinom soli smatra se čudom savremene medicine.

Oralnu rehidracijsku otopinu soli često u praksi zovemo ORS.

Zašto Alvogen ORS?

  • Alvogen O.R.S. Efervescentne (šumeće) tablete su potpuno u skladu sa preporukama WHO u pogledu rastvora male osmolarnosti.
  •  2006 WHO je uvela novu formulaciju za ORS rastvor koji sadrži manje soli i šećera, tzv. rastvor male osmolarnosti.
  • Ova formulacija je prilagođena novim terapijskim zahtjevima i kao takva se koristi u čitavom svijetu.
  • Lako se primjenjuje, dvije efervete se rastvaraju u čaši vode i što je jako bitno vodu nije potrebno prethodno prokuhavati.
  •  Posjeduje osvežavajući okus limuna koji ga odvaja od ostalih rehidracijskih preparata.

Upravo je to  ono što je prijeko potrebno  svakom postaču nakon cjelodnevnog posta. Napitak koji se brzo priprema, osvježi i  u potpunosti  hidrira organizam. Pored  ORSa, kao ključnog faktora u rješavanju dehidracije, izbalansirana prehrana sa manjim udjelom soli, šećera, masti ali ipak sa dosta voća i povrća je isto jako bitna. Kao zaključak nameće se potreba za uspostavljanjem ravnoteže sa ciljem jednostavnijeg, učinkovitijeg i nadasve zdravijeg pristupa obavljanja posta. 

“Glad je majka zdravlja, pretjerana sitost izvor je raznih bolesti”

HIPOKRAT

Na kraju treba dodati da je i sam Hipokrat (otac moderne medicine) savjetovao  bolesnima da umjesto medikamentima svoje tijelo i dušu liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom.

Članak sponzorira farmaceutska kuća:

Alvogen marketing tim

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.