Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Kako zaštititi jetru u doba COVID-19?

Globalna pandemija COVID-19 virusa je obilježila i potpuno promijenila život ljudi u posljednjih 18 mjeseci. Na osnovu zabilježenih slučajeva oboljelih, poznato je da ova virusna infekcija uzrokovana SARS-CoV-2 virusom napada kompletan organizam, uključujući i jetru. Međutim, saznanja o tome kako tretirati i liječiti jetru u post-COVID periodu su još uvijek limitirana i nepoznata. 

Jetra je organ sa mnogobrojnim funkcijama proizvodnje proteina, skladištenja hranjivih tvari, kontrole metabolizma holesterola, regulacije nivoa šećera u krvi i detoksikacije. Kao takva, jetra je esencijalna za ispravan rad ljudskog organizma. Nažalost, usljed neispravnog načina života i drugih faktora, oboljenja jetre su česta pojava danas. Istraživanja pokazuju da bolesti poput masne jetre, ciroze i fibroze, hepatitisa i drugih povećavaju rizik od korona virusne infekcije. Također, COVID-19 pacijenti sa već postojećim oštećenjima jetre imaju veći rizik od smrti u odnosu na pacijente bez prijašnjih oboljenja. Imajući to u vidu, takvi pacijenti zahtijevaju intenzivniji nadzor i prilagođen terapijski pristup.

Kako bi se proces liječenja virusne infekcije unaprijedio, potrebno je shvatiti posljedice koje virus ostavlja na jetru. Ozljede jetre u infekciji se mogu razviti kod hroničnih bolesnika, ali i potpuno zdravih osoba. Porast aminotransferaza i blago povišenje bilirubina koji ukazuju na jetreno oštećenje zabilježeni su uglavnom kod težih slučajeva COVID-a. Jedan od uzroka je direktno citotoksično djelovanje korona virusa. Virus se veže za receptore u hepatocitima (ćelijama jetre), prodire u ćeliju i oslobađa nove virusne čestice, na taj način oštećujući jetru. S druge strane, jetra također može biti oštećena usljed djelovanja lijekova korištenih za tretiranje COVID-19. Porast jetrenih enzima dovodi se u direktnu vezu sa upotrebom antivirusnih lijekova. Ovo je naročito važno za pacijente se historijom bolesti jetre, kod kojih je rizik od hepatotoksičnosti izazvane ovim lijekovima povišen. 

U borbi protiv disfunkcionalne jetre u doba pandemije veliku ulogu imaju hepatoprotektori. Hepatoprotektori su aktivne supstance koje se koriste kao lijekovi, ali i kao preventivna mjera zaštite. Na našem tržištu dostupan je Esvitliv – bioaktivni dijetetski dodatak prehrani za održavanje funkcije jetre. U svom sastavu Esvitliv sadrži fosfolipide u kombinaciji sa kompleksom posebno odabranih vitamina. Funkcija esencijalnih fosfolipida jeste da se ugrađuju u membranu ćelije. Na taj način oni regenerišu i ojačavaju ćeliju oslabljenu utjecajem korona virusa i hepatotoksičnih lijekova, te jetra ponovo vraća svoju funkciju obavljanja metaboličkih procesa.

Pored fosfolipida, za to su zaduženi i različiti vitamini koje Esvitliv sadrži. Vitamin PP, poznat i kao nikotinski amid, metabolizira masti i ugljikohidrate, te učestvuje u disanju tkiva. Također, neutralizira štetno djelovanje lijekova u organizmu, zbog čega je veoma značajan u oporavku jetre nakon COVID-19 virusa. Vitamin B1 učestvuje u metabolizmu ugljikohidrata, te regulira sintezu proteina i masti. Za disanje ćelije najznačajniji je vitamin B2 koji djeluje i kao antioksidans, a za metabolizam aminokiselina i proteina zadužen je vitamin B6. Vitamin E također funkcioniše kao antioksidans, a pokazao se i kao faktor koji umanjuje simptome kod hronično oboljelih. 

Kombinacija svih ovih vitamina zajedno sa esencijalnim fosfolipidima u Esvitlivu djeluje kao uspješno i efikasno sredstvo za oporavak jetre pogođene COVID-19 virusom, te se kao takav Esvitliv preporučuje svim oboljelim od korone. 

Članak sponzorira farmaceutska kuća ZENTIVA:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.5 (2 votes)

Amir Ćehajić

Dr. Amir Ćehajić je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, uposlen u OB "Abdulah Nakaš" Sarajevo.