Lijekovi i suplementi Zdravlje i prehrana

Beta karoten i pušenje

Beta karoten je pigment koji se nalazi u biljkama i daje voću i povrću raspon boja od žute do crvene. U tijelu se pretvara u vitamin A, snažan antioksidans koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, kože i neuroloških funkcija.

Vitamin A se nalazi u dva primarna oblika: aktivni vitamin A i beta karoten. Aktivni vitamin A se zove retinol i životinjskog je porijekla. Ovaj oblik vitamina A može se izravno koristiti nakon unosa namirnice u organizam. Provitamin A tijelo treba pretvoriti u retinol. Beta karoten je vrsta karotenoida koji se prvenstveno nalazi u biljkama i tijelo ga, prije korištenja, treba pretvoriti u aktivni vitamin A.

Hrana bogata beta karotenom:

mrkva, marelica, šparoga, grejp, luk,
šljive, kečap, origano, čili u prahu, špinat, bundeve.

Beta karoten je antiokisdans koji inhibira oksidaciju drugih molekula i štiti tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju ćelije oksidacijom, a posljedica su nastanak hroničnih bolesti. Antioksidantai pozitivno utiču na imunološki sistem, štite od raka i čuvaju zdravlje srca. Preporuka je konzumirati voće i povrće bogato beta karotenom najmanje 4 puta dnevno.

Zanimljivo je istraživanje koje je otkrilo da pušači s visokom razinom beta karotena u organizmu imaju veći rizik od raka pluća dok nepušači s višim razinama vitamina A, imaju manji rizik od raka pluća. Daljnja istraživanja ukazuju na to da visoke razine beta karotena među pušačima, gotovo uvijek nastaju uzimanjem dodataka prehrani, a ne konzumacijom hrane.

Francuska studija objavljena u Journal of the National Cancer Institute iz 2005. godine, rađena na uzroku odraslih žena pronašla je dokaze da pušači s visokom razinom beta karotena imaju veći rizik od raka pluća i drugih vrsta karcinoma povezanih sa pušenjem od ostalih pušača. Također, u studiji se navodi da nepušači s visokim unosom beta karotena imaju manji rizik od raka pluća.

Na posebnom oprezu treba biti kod povećanog unosa beta karotena u organizam jer njegov višak može biti veoma toksičan. Iako su potrebna dodatna klinička ispitivanja, već se sada može reći da ljudi ne treba da misle da su vitamini i antioksidansi u tabletama “magične pilule”. Treba napomenuti da je potpuno pogrešno mišljenje da osoba koja je pušač može da se zaštiti od nastanka raka pluća i raka uopšte ukoliko uzima vitamine ili antioksidanse u tabletama.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
3.33 (12 votes)

Dejan Dragišić

Dr. med. Dejan Dragišić, specijalista pneumoftiziolog. Zaposlen u dispanzeru za plućne bolesti i tuberkulozu u JU Dom Zdravlja Sarajevo. Primarno polje interesa alergologija, imunologija, astma i hronična opstruktivna plućna bolest kao i opšta pulmologija.