Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Kako zaštititi jetru?

Jetra je unutrašnji organ koji obavlja različite funkcije u tijelu. Ona proizvodi proteine i pretvara ih zajedno sa ugljikohidratima u masti, te je zato značajna za metaboličke procese. Također, skladišti željezo, vitamine i druge hranjive tvari. Jetra kontroliše i metabolizam holesterola, a veliku ulogu ima u regulisanju nivoa šećera u krvi i filtriranju krvi. Pored toga, u jetri se odvija detoksikacija lijekova i drugih tvari. Dakle, ovaj multifunkcionalni organ je jednostavno neophodan za normalan rad i cjelokupno zdravlje ljudskog organizma. 

Nažalost, moderno doba nosi sve češće bolesti jetre. Čak pet stotina miliona ljudi pati od nekog oboljenja ove vrste. Jedan od učestalih poremećaja jeste masna jetra, koja može biti alkoholna ili nealkoholna. Istraživanja su pokazala da 10% oboljelih od masne jetre, koja se manifestuje kao posljedica nakupljanja triglicerida, razvija teži stepen fibroze ili cirozu u roku od deset godina. Uzroci koji dovode do ovog stanja su brojni. Infekcija, ali i nezdrav način života, prekomjerna konzumacija alkohola i masne hrane, pretjerano uzimanje lijekova i pušenje samo su neki od faktora. Prvi korak ka tretiranju oštećene funkcije jetre je svakako preispitivanje i promjena životnih navika. To podrazumijeva zdravu prehranu, izbjegavanje šećera, masnoća i alkohola, te praktikovanje fizičke aktivnosti. Za uspješnije rezultate, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani. 

Esvitliv je bioaktivni dijetetski dodatak prehrani za održavanje jetre. Ono što Esvitliv razlikuje od ostalih preparata ove vrste je njegov specifičan sastav. Ključni sastojak je lecitin, ekvivalent esencijalnih fosfolipida, čije je djelovanje pojačano kompleksom vitamina koje Esvitliv sadrži. Esencijalni fosfolipidi su gradivne tvari svih ćelijskih membrana, uključujući i ćelije jetre. Posjeduju visok postotak polinezasićenih masnih kiselina, zbog čega su aktivniji u odnosu na endogene membranske fosfolipide. Ali, kako zapravo esencijalni fosfolipidi djeluju? 
Mehanizam djelovanja esencijalnih fosfolipida u organizmu se može slikovito uporediti sa ciglama. Ćelijska membrana jetre sa poremećenom funkcijom slična je oštećenom, razbijenom zidu od cigle. Prilikom unosa u organizam, esencijalni fosfolipidi funkcionišu kao blokovi koji se ugrađuju i ojačavaju strukturu zida, stvarajući tako novu i zdraviju ćelijsku membranu. Osim obnavljanja staničnog zida, esencijalni fosfolipidi, tačnije polinezasićene masne kiseline u njima, povećavaju polupropusnost ćelije. Na taj način, informacije između ćelija se lakše prenose, a metabolički procesi uspješno odvijaju. Studije također pokazuju djelotvoran učinak fosfolipida i na smanjenje nivoa triglicerida, LDL holesterola i ukupnog nivoa holesterola u krvi. Djeluju na način da se, reguliranjem metabolizma proteina, ugrađuju u metabolizam lipida i omogućavaju transport triglicerida i holesterola kroz krv. Zahvaljujući tome, jetra vrši svoju detoksikacijsku ulogu.

Esvitliv se kao dodatak prehrani preporučuje ljudima iz svih rizičnih skupina kojima je funkcija jetre ugrožena. COVID-19 virusna infekcija, s obzirom da može stići do jetre krvotokom, nerijetko pogađa upravo ovaj organ. Pored toga, antibiotici koji se koriste pri tretiranju virusa korone mogu imati hepatotoksično djelovanje, te ovakve terapije mogu poremetiti rad jetre i prouzrokovati ozbiljna oštećenja. Esvitliv ima pozitivan učinak i kod ovakvih slučajeva. Esencijalni fosfolipidi dokazano utječu na smanjenje broja transaminaza, ali i djeluju blagotvorno na oporavak jetre uopćeno. Kao jedan od hepatoprotektora, Esvitliv uspješno regenerira stanice jetre i pospješuje njeno funkcionisanje.

Članak sponzorira farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
0 (0 votes)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.