Bolesti i stanja Zdravlje i prehrana

Kad zubna proteza napravi upalu…

Što je protetski stomatitis?

Protetski stomatitis – stomatitis protetica je upala sluznice nepca koja se javlja kod nositelja mobilnih protetskih radova. Češće se pojavljuje kod žena te kod osoba starije životne dobi i najugroženije su starije osobe, a posebno penzioneri  i invalidne osobe čija je oralna higijena neadekvatna. Najčešći uzročnik infekcije je gljivica Candida. Candida albicans se nalazi u usnoj šupljini kao dio flore usne šupljine, ali u slučajevima prevelikog razvoja gljivica dolayi do poremećaja prirodne flore I pojave infekcije sa simptomima oboljenja. Kod nositelja mobilnih proteza najčešće se javlja ispod baze proteze, odnosno na nepcu. Rijeđe su uzročnici ovih infekcija bakterije.

Tko može dobiti stomatitis proteze?

Najvjerojatnije su pogođeni nositelji proteza, zajedno s ljudima koji imaju problema sa održavanjem  oralne higijene. Dijabetičari i svi koji uzimaju kortikosteroide, bilo putem inhalatora, bilo kao oralnu terapiju, također mogu imati problema. Uzrok pojave infekcije Candidom može biti i upotreba nekih antibiotika. Ova infekcija se također češće javlja kod osoba sa bubrežnim oboljenjima, te kod osoba sa xerostomia-om, o kojoj smo ranije pisali.

Kako to stomatolog može prepoznati?

Kada se proteza izvadi, Vaš stomatolog može vidjeti upalu kao crveno otečeno područje sluznice ispod proteze. Znaci infekcije kandidom se mogu vidjeti i na uglovima usana. 

Zašto protetski stomatitis treba liječiti?

Ako se ne liječi, stanje može uzrokovati bol u ustima i može dovesti do loše stabilnosti proteza u budućnosti.

Kako se liječi stomatitis proteze?

U terapiji protetskog stomatitisa potrebno je uklanjanje mikrobnog uzročnika medikamentoznom terapijom ( gljivice i bakterija uzročnika infekcije ) i provođenje različitih mehaničkih i hemijskih postupaka, te mjera zaštite sluznice i proteza od rayvoja novih infekcija.

  • Dobra oralna higijena – Važno je održavati usta što čistijima i ispirati usta i proteze nakon jela. Važno je napomenuti da pušenje potiče rast daljnjih infekcija kandidom.
  • Održavanje higijene  proteza  – Držite proteze van usta kada je to moguće, i definitivno preko noći. 
  • Za čišćenje zubnih proteza opće je pravilo: četkati i namakati svaki dan. Prvo četkajte svoje proteze kako biste uklonili sve dijelove hrane. Koristite neabrazivno sredstvo za čišćenje proteza, a ne pastu za zube. Čišćenje abrazivnim sredstvima može uzrokovati oštećenja na površini proteza a njihovo postojanje stvara pogodno mjesto za razvoj gljivica i bakterija. 
  • Obavezno četkajte sve površine proteza, uključujući površinu koja vam pristaje uz desni. To je posebno važno ako koristite bilo koji fiksator proteze.
  • Svakodnevno navlažite proteze u otopini za čišćenje proteza. To će vam pomoći ukloniti sve preostale mrlje od plaka i tvrdokorne naslage. Također će pomoći dezinficirati vaše proteze, a pri tome uvijek se pridržavajte uputa proizvođača.
  • Ako vaša proteza ima metalne dijelove, nemojte koristiti ništa što sadrži izbjeljivač, već umjesto toga koristite klorheksidin. Ne upotrebljavajte klorheksidin svaki dan jer će vam obojati protezu. Koristite ga jednom tjedno.
  • Lijekovi – Ako dobra oralna higijena i pažljivo čišćenje nisu pomogli, Vaš stomatolog će Vam preporučiti terapiju za infekciju. U nekim slučajevima liječenje može biti dugotrajno i potrebno je dosta strpljenja, a provjera odsustva infekcije se može uraditi i uzimanjem i analizom brisa sluznice. U terapiji se koriste antimikotici i antiseptici.
  • Važno je napomenuti da se ove infekcije češće javljaju kada su proteze stare i oštećene, te ako na njima postoje stare tvrde naslage koje su pogodno mjesto za razvoj mikroorganizama. Napraviti nove proteze svakih nekoliko godina. Čak i ako nemate zuba, važno je da imate redovite stomatološke preglede kako biste bili sigurni da su vam usta zdrava, posebno ukoliko bolujete od nekih oboljenja koja svoje simptome daju i u usnoj šupljini ( npr. diabetes ).
OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
4.57 (7 votes)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.