Bolesti i stanja

Šta su erozije zuba?

Erozija je gubitak zubne cakline izazvan djelovanjem kiselina. Erozije i oštećenja caklini često dovode do pojave bola i preosjetljivosti zuba zbog izloženosti dentina. Erozija se obično pokazuje kao udubine i istrošene glatke površine zuba.

Šta uzrokuje eroziju zuba?

Svaki put kada jedete ili pijete bilo što kiselo, caklina na vašim zubima nakratko je izložena djelovanju kiselina koje djeluju na mineralne strukture zuba. Jedna od fizioloških funkcija pljuvačke je upravo neutralizacija kiselina i održavanje normalne pH vrijednosti u usnoj šupljini. Međutim, ako su periodi djelovanja kiselina prečesti, djelovanje kiselina se ne može u potpunosti suzbiti a kiseline djeluju na mineralne strukture zuba izazivajući s vremenom oštećenja na površini zuba. 

Postoje li medicinski problemi koji mogu uzrokovati erozije zuba?

Jedno od oboljenja koje može izazvati pojavu erozija je bulimija koja se karakteriše intenzivnim i dugotrajnim povraćanjem pri čemu kiseli sadržaj želuca izaziva oštećenja površine zuba. Drugi poremećaj koji često izaziva erozije cakline je gastroezofagealni refluks (GERB) koji se nekada može i prepoznati po oštećenjima na zubima. Osobe koje pate od hiatalne hernije ili problema jednjaka također mogu imati erozije zuba kao posljedicu primarnog oboljenja. Erozije zuba se mogu javiti i kod trudnica, posebno ako je trudnoća praćena dugotrajnim i čestim povraćanjem.

Može li ishrana pomoći u sprečavanju erozije zuba?

Ishrana u kojoj dominiraju kisela hrana te gazirana i zaslađena pića i slatkiši također može dovesti do pojave erozije zuba. Kiselost se mjeri njegovom ‘pH vrijednošću’, a sve što ima pH vrijednost ispod 5,5 je kiselije i može naštetiti Vašim zubima.
Čak i aromatizirane zaslađene vode mogu imati negativan učinak na caklinu zuba ako se piju u velikim količinama, jer sadrže slabe kiseline koje mogu naškoditi zubima. Voće i voćni sokovi, posebno agrumi kao što su limun, grejp i naranča sadrže prirodne kiseline koje, ako se konzumiraju  u velikim količinama i u kratkim vremenskim razmacima duži vremenski period mogu imati štetno djelovanje na površinu zuba. Mnoga sportska i energetska  pića sadrže sastojke koji mogu izazvati eroziju zuba kao i karijes i propadanje zuba. Ipak, za sportiste je važno da izbjegavaju dehidraciju, jer to može dovesti do suvih usta i pojave lošeg zadaha. Obična pitka voda je u svakom slučaju najbolje i najzdravije piće za sve nas.

Kako spriječiti eroziju zuba?

Možete učiniti nekoliko stvari:

-Ako konzumirate gazirana i zaslađena pića najbolje je da to bude u vrijeme obroka a ne između njih jer na taj način smanjujete broj napada kiselina na površinu zuba. 

-Pijte brzo, bez da zadržavate piće u ustima. Možete korisititi i slamku tako da se smanji kontakt kiselih i gaziranih pića sa površinom zuba. 

-Završite obrok sa sirom ili mlijekom jer oni pomažu neutralizirati pH vrijednost i djelovanje kiselina.

-Nakon obroka možete koristiti žvakaće gume bez šećera. One pomaži u mehaničkom čišćenju zuba, protok pljuvačke se povećava i neutraliziranje kiselina u usnoj šupljini je brže. 

-Održavajte pravilnu oralnu higijenu i redovno četkajte zube. Koristite četkicu s malim glavama sa srednje tvrdim ili još boljemekim nitima.

-Ukoliko povraćate prije četkanja zuba poželjno je isprati usta vodom ili promućkati gutljaj mlijeka, a preporučljivo je da sa četkanjem sačekate do pola sata. 

Trebam li koristiti posebne proizvode za oralnu higijenu? 

Osim kvalitetne četkice i paste za zube u borbi protiv erozija mogu se koristiti posebni lakovi za zaštitu zuba u ordinacijama ili sredstva za ispiranje usta koja pomažu u održavanju neutralne pH vrijednosti u usnoj šupljini. Postoje i posebne paste za zube na bazi kazeina i gelovi sa flourom koje se mogu pronaći po preporuci stomatologa. 

Kako se erozije zuba može liječiti?

Zubnu eroziju ne treba uvijek liječiti. Uz redovne preglede i savjete vaš stomatološki tim može spriječiti da se problem pogorša, a erozije postanu izražene i uzrokuju simptome poput bolova i preosjetljivosti zuba. Kod izraženih defekata koriste se kompozitni materijali a izraženi defekti i velike erozije nekada zahtjevaju protetski tretman. 

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Zerina Hadžić Smajić

Dr. Zerina Hadžić je doktor stomatologije i specijalista iz oblasti oralne medicine i parodontologije. Magistar je stomatoloških nauka i kandidat na doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.