Lijekovi i suplementi Sponzorirano

Multilac®- probiotik i prebiotik u jednoj kapsuli

Naš probavni sistem naseljava veliki broj mikroorganizama, u prvom redu bakterija, ali i gljivica, virusa i višećelijskih parazita koje zajedničkim imenom nazivamo crijevna mikrobiota. Crijevna mikrobiota predstavlja složen sistem koji igra važnu ulogu u održavanju homeostaze. Jedna od najvažnijih uloga mikrobiote je jačanje crijevne epitelne barijere i indukcija lučenja imunoglobulina koji ograničavaju prodor bakterija u tkivo. Zbog toga crijevna mikrobiota ima ulogu u održavanju imunog sistema domaćina.  Nepravilna ishrana i nezdrave životne navike mogu imati štetne posljedice po crijevnu mikrobiotu, a do poremećaja dolazi i uslijed brojnih patoloških stanja kao što su dijareja, upalne bolesti crijeva ili primjena antibiotika.  Negativne posljedice po crijevnu mikrobiotu se mogu ublažiti unosom dobrih bakterija kroz suplementaciju sa probioticima.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, takozvane “dobre bakterije” koje primijenjene u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Učinak probiotika je višestruk, a u prvom redu blokiraju djelovanje patogenih bakterija, regulišu imuni odgovor crijevne sluznice i regulišu funkciju crijevnog epitela. Pored probiotika, povoljan efekat na zdravlje domaćina imaju i nesvarljivi sastojci hrane koji stimulišu rast i aktivnost probiotika i nazivaju se prebiotici. Najčešće korišteni prebiotici su: oligofruktoza, inulin, galakto-oligosaharidi i laktuloza. Kombinacija probiotika i prebiotika se naziva simbiotik

Važne karakteristike dobrog probiotika se ogledavaju u broju bakterijskih lanaca i ukupnom broju bakterija koje sadrže, prisustvu dodatnih sastojaka kao što su prebiotici, tehnologiji izrade, načinu primjene i čuvanja. Multilac® sadrži i probiotik i prebiotik u jednoj kapsuli.

Multilac® se proizvodi primjenom inovativne MURE (multirezistentna inkapsulacija) tehnologije  kojom se vrši oblaganje kapsula posebnim slojem kojim se obezbjeđuje stabilnost proizvoda i pomaže očuvanju probiotskih bakterija pri kontaktu sa želučanom kiselinom i enzimima probavnog trakta. Time se postiže bolja efikasnost proizvoda i omogućava kolonizacija i proliferacija probiotskih bakterija u crijevima. Multilac® sadrži 9 probiotskih bakterijskih sojeva (iz roda Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus thermofillus) u koncentraciji od 4,50 x 10⁹ CFU (eng. colony forming unit), te oligofruktozu (prebiotik) koja dodatno stimuliše rast i aktivnost bakterijskih sojeva i time povećava efikasnost proizvoda. 

Multilac® se koristi kao pomoć u liječenju dijareja izazvanih različitim uzročnicima, liječenju zatvora, nadutosti, tokom perioda povećane osjetljivosti na infekcije, tokom i nakon primjene antibiotika i za održavanje normalne crijevne mikrobiote. 

Multilac® ne sadrži laktozu i gluten, te ga mogu koristiti osobe osjetljive na gluten i sa intolerancijom na laktozu. Multilac® se ne mora čuvati u frižideru i koristi se jedanput dnevno, po mogućnosti prije odlaska na spavanje.

Uzmite probiotik i prebiotik u jednoj kapsuli, samo jednom dnevno i zaštite vašu crijevnu mikrobiotu!

Autor teksta: mr.sc.dr. LANA SARAJLIĆ, specijalista hirurgije 


Članak sponzorira farmaceutska kuća:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
0 (0 votes)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.