Lijekovi i suplementi Sponzorirano

PANACEO PMA Zeolit

Zeoliti su vulkanski minerali. Proces njihovog nastajanja datira od vremena formativne faze Planete, a započinje kondenzacijom različitih slojeva vulkanskih para. Kao i sve druge rude, zeoliti se vade iz zemljine kore. U rudnicima su  moguće nepredvidive kombinacije različitih vrsta zeolita, tj različith kondenzata vulkanskih para, koje nije moguće organoleptički razlikovati. U prirodi je do sada identificirano oko 400 vrsta zeolita. Zeoliti mogu biti ljuskaste, lisnate i kristalne molekularne strukture, mogu biti toksični, neki čak kancerogeni. Za sada se isključivo vrsta zeolit-klinoptilolit kristalne molekularne strukture, koristi kao sirovina za humanu medicinsku upotrebu.

U postupku proizvodnje gotovog proizvoda za humanu upotrebu zeolitna ruda se podvrgava specifičnoj tehnologiji obrade. Konkretno, austrijski proizvođač medicinskih proizvoda PANACEO primjenjuje patentiranu PMA tehnologiju temeljem koje PANACEO zeolit nosi zaštićeni patentirani naziv – panalit.

Zbog logične mogućnosti prelaska iz jedne vrste zeolita u drugu, zbog mogućnosti onečišćenja zeolita u zemljinoj kori, te zbog važnosti i osjetljivosti procesa mikronizacije i aktivacije zeolita i garancije kvalitete i sigurnosti gotovog proizvoda, zakon EU je početkom 2000-ih zabranio registraciju zeolita kao dijetetskog proizvoda. Razlog je u visokorizičnoj sirovini, tj u specifičnosti sirovinske supstance zeolitne rude, čiju kvalitetu i sigurnost ne može garantirati sistem kontrole dijetetskih proizvoda.

Supstanca zeolita iziskuje primjenu posebnog sistema kontrole kvalitete i sigurnosti, kompleksniju i različitu od kontrole zdravstvene ispravnosti dijetetskih proizvoda, a sličniju kontroli lijekova.  Zbog toga je od 2006 godine EU definirala zakonski uvjet da se zeolit za humanu medicinsku upotrebu mora proizvoditi sukladno kriterijima HACCAP programa za medicinske proizvode i registrirati kao MEDICINSKI PROIZVOD pri nadležnim državnim agencijama za lijekove i medicinske proizvode (u BIH to je Agencija za lijekove i medicinska sredstva).

Za sada je u BiH jedino PANACEO – panalit zeolit registriran pri Agenciji kao medicinsko sredstvo i kao takav jedini zakonit i garantirano siguran za humanu medicinsku upotrebu. To nije reklamna izjava, to je vrlo važna i istinita informacija za sve h bosanskohercegovačke korisnike zeolita.

Medicinski zeolit na tržištu BiH

BIH tržište neslužbeno tolerira postojanje neregistriranih ili nepropisno registriranih proizvoda na bazi zeolita, od kojih se neki čak mogu kupiti u apotekama. Porijeklo takvih zeolita je pretežno iz zemalja koje ne podliježu europskom zakonodavstvu. Nažalost, ponekad je porijeklo takvih zeolita i iz nekih istočnoevropskih zemalja članica EU ali i iz susjednih zemalja. Interes profita očito pronalazi način da se i takvi proizvodi nalaze na tržištu, unatoč činjenici da nisu u skladu s zakonskim i sigurnosnim kriterijima zaštite potrošača. 

Korisnici su o zeolitu nedovoljno informirani a često nažalost i vrlo neodgovorno   dezinformirani. Korisnici se u osobnom interesu nužno trebaju korektno informirati i osvijestiti važnost upotrebe medicinski čistog zeolita garantirane sigurnosti. Neznanje ne mijenja činjenicu da korisnici za sebe i za svoje članove obitelji nesvjesno preuzimaju odgovornost za moguće neželjene posljedice uzimanja nepropisno registriranog i nesigurnog zeolita, a kojih posljedica nažalost ima.

Tradicionalna upotreba

Brojne tradicionalne kulture su hiljadama godina koristile zeolit u medicinske svrhe zbog njegove blagotvornosti i učinkovitosti. U Aziji se koristio za unapređenje zdravlja i za liječenje različitih zdravstvenih problema, a misterij njegove ljekovitosti se prenosio iz generacije u generaciju pod nazivom “alkemijski božji dar”. Zeolit je poznat i tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, a srednjovjekovni ratnici su ga koristili za cijeljenje ratnih rana.

Bazični koncept liječenja polazi od svojstva da, odstranjujući iz tijela štetne, toksične ili kancerogene supstance, zeolit unapređuje funkcije imunološkog sistema, alkalizira tijelo, neutralizira slobodne radikale, te na taj način otklanja blokade koje kompromitiraju vitalnu životnu snagu. Kad se vitalna životna snaga oslobodi i aktivira, tijelo samo po sebi ima prirodnu sposobnost da liječi i ublažava kronične bolesti. Zeolit potvrđuje teoriju da se sve bolesti mogu izliječiti prirodnim supstancama, da priroda ima lijek za sve.

Medicinski PMA zeolit

Zeolit klinoptilolit koji se koristi za medicinsku upotrebu podliježe specifičnoj sofisticiranoj nanotehnološkoj metodi tribomehaničke mikronizacije i aktivacije, koja omogućava da se poznati mehanizmi i kapacitet ljekovitog djelovanja zeolita višestruko multipliciraju.

Osnovni fizički principi djelovanja PMA Zeolita – glavni efekat.

Proces mikronizacije i aktivacije zeolita klinoptilolita ne izaziva promjene u njegovom kemijskom sastavu, nego se mijenjaju određena fizikalno-kemijska svojstva: povećava se elektrostatski naboj, kapacitet ionske izmjene, specifična aktivna površina i kapacitet apsorpcije tekućine, a iz unutrašnjosti kristalne strukture oslobađa se voda. Kristalna kugla tokom postupka aktivacije dobiva površinska napuknuća, pa postaje aktivna i u svom unutrašnjem sloju.

Naučno istraživana molekularna svojstva aktiviranog PMA zeolita:

•          adsorpcija, molekularno sito

•          izmjena kationa, remineralizacija, detoksikacija

•          dehidracija i rehidracija

•          kataliza

•          “brod u boci”, sinergijska svojstva, izvrstan transporter ljekovitih supstanci na staničnu razinu

•          biološka reaktivnost

•          utjecaj elektromagnetskog polja zeolitne otopine na bioelektrični potencijal stanice

Antimikobna svojstva

Zeolit iz organizma selektivno eliminira teške metale i brojne kancerogene i virusne supstance, različite slobodne radikale i druge toksične i opasne supstance i microbe koji uzrokuju upalne procese. On je najjači prirodni detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta, s jedinstvenim antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem. Pojačava protuupalno djelovanje i ima povoljan utjecaj općenito na procese ozdravljenja

Klinički je dokazano da medicinski zeolit djeluje poput antibiotika, odnosno da ima mikrobiološko djelovanje, jer vezuje bakterije pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus, escherichia coli.

Panaceo kao selektivni katjonski izmjenjivač.

Antivirusna svojstva

Dokazani antiviralni efekt medicinskog PMA zeolita iznimno je važan u obrani protiv virusnih bolesti i infekcija  i uvijek potencijalnih opasnosti od virusnih pandemija kao što je npr. ptičja gripa, svinjska gripa, corona tj covid 19 virus. To ne znači da je zeolit lijek za virusnu bolest, ali predstavlja konkretnu podršku jer smanjuje količinu virusa mnogo direktnije nego bilo koja druga antivirusna terapija.

Makar su naučna istraživanja pokazala kompleksnost mehanizma antiviralnog djelovanja medicinskog zeolita, jednostavno se može reći da je konačan rezultat primjene medicinskog zeolita – smanjenje proliferacije (umnožavanja) virusa u ljudskom organizmu. Poznato je da se virusi u organizmu repliciraju iz pojedinih komponenti, kao na proizvodnoj traci, da bi se na kraju tog procesa konstruirao cjeloviti virus. Medicinski PMA zeolit vezuje predvirusne komponente, čime prevenira odnosno smanjuje umnažanje virusa i onesposobljava ih da u ljudskom organizmu postignu tako visoku koncentraciju koja se manifestira kao virusna infekcija s konkretnim pratećim simptomima. 

 Zeolitna struktura pčelinjeg saća adsorbira predvirusne komponente u svoje kaveze, dopuštajući tijelu da ih efikasno odstrani putem urina, stolice ili znoja. Ovo objašnjava kako medicinski zeolit  zaustavlja razvoj virusnih infekcija. Stoga upotreba medicinskog PMA zeolita kod svih virusnih infekcija ima opravdanu i uspješnu primjenu, jer osim što povećava snagu imunološkog sistema, istovremeno neposredno odstranjuje virusne komponente iz tijela i smanjuje titar virusa. Istraživanja su pokazala da je medicinski zeolit  efikasna suportivna terapija tretmanu prehlade, virusa gripe, hunjavice, hepatitisa C, humanog papilomavirusa, herpes simpleks 1 i 2, herpes zoster, virus coxackie B-5, adenovirus i druge, te reumatoidnog artritisa, čak i nekih vrsta multiple skleroze.

Antilaergijska svojstva

Zbog svoje molekularne strukture, negativno nabijeni mineral zeolit selektivno privlači, vezuje i pouzdano eliminira iz organizma sve toksične supstance, bilo da se radi o teškim metalima, radioaktivnim česticama, virusima, ili raznim alergenima. Zeolit vezuje neke od alergena i antigena koji su otponac alergijama, migreni, astmi i pomaže redukciji njihovih simptoma.

Uklanjanjem toksina iz sistema, zeolit također povećava snagu, izdržljivost i otpornost organizma, tj povećava sposobnost ispravnog imunološkog odgovora tijela. Naučnici su dokazali da zeolit aktivira velike grupe T-stanica (“ubojica” limfocita). U studiji o pacijentima koji se liječe od imunodeficijencije, šest do osam tjedana terapije zeolitom rezultiralo je  povećanjem broja imunoloških stanica, koje povećavaju učinak imunološkog sistema. Budući da mnogi alergeni imaju karakter toksina, zeolit eliminira takve strane agente i smanjuje, a konačno i sprječava alergijsku reakciju.

Disbioza i intolerancija na gluten

Disbioza crijevne flore i sindrom propusnih crijeva uzrok su sve većem broju bolesti. Još Hipokrat je tvrdio da su zdrava crijeva i zdrava probava ključ cjelokupnog zdravlja. U probavnom sistemu živi 400 vrsta 1,5 – 2 kg i bakterija koje obavljaju važne funkcije u tijelu, Najvažnija je esencijalna ili korisna flora, zatim oportunistička flora koja je pod kontrolom korisne flore, te mikroorganzimi tzv tranzitna flora koje unosimo kroz hranu i piće. Ako je crijevna flora poremećena ove bakterije mogu izazvati bolesti.

Propusna crijeva znači da se stanice crijevnog zida razmiču i stvaraju se pukotine na crijevnom zidu koje propuštaju u krvotok viruse, bakterije, gljivice i njihove toksine, te nerazgrađene komponente hrane. Nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini ulaze u krvotok gdje ih imunološki sistem prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije na hranu i autoimunoloških bolesti. Stoga treba iscijeliti crijevnu stijenku i izgraditi normalnu crijevnu floru pa će intolerancije i većina alergija biti značajno olakšani. Nepotpuno razgrađeni proteini gluten (iz pšenice) i kazein (iz mlijeka) zbog nezdrave crijevne flore kroz propusna crijeva ulaze u krvotok gdje imaju djelovanje kao opijati i izazivaju ovisnost. Zato često osjećamo jaku žudnju upravo za onom hranom koja nam najviše smeta. 

Zaštitini sloj, odnosno intestinalna barijera u zidu crijeva.

Postupak suportivnog liječenja medicinskim PMA zeolitom provodi se postupno i neagresivno i relativno dugoročno (do potpunog nestanka simptoma bolesti). Zbog svoje molekularne strukture, negativno nabijeni mineral PMA zeolit selektivno privlači, vezuje i pouzdano eliminira iz organizma sve toksične supstance, bilo da se radi o teškim metalima, radioaktivnim česticama, virusima, ili raznim alergenima. Uklanjanjem toksina iz sistema, PMA zeolit pomaže tijelu da se brani, a također povećava snagu, izdržljivost i otpornost organizma, tj povećava sposobnost ispravnog imunološkog odgovora.

Kod osoba čija je dijagnoza u vezi s sindromom propusnih crijeva, uz medicinski PMA zeolit preporuča se i fitosupstanca Boswellia sacra (Weihrauch) zbog njenog pozitivnog učinka na kandidu i druge crijevne probleme, te zbog njenih antiupalnih svojstava – prirodni antibiotik.. Kod osoba s naglašenim neurološkim poremećajem uz Weihrauch preporuča se Ginko koji poboljšava cerebralnu mikrocirkulaciju i unapređuje moždane funkcije, poboljšava koncentraciju i memoriju.

Tumori

Medicinski PMA zeolit nije lijek nego suportivna medicinska terapija koja ima opravdanu primjenu u onkologiji, jer potencijalno prevenira nastajanje karcinoma, unapređuje psihofizičko stanje onkoloških bolesnika, unapređuje imunološki i antioksidativni status pacijenata, pomaže, olakšava i ubrzava proces liječenja onkoloških bolesnika, a zbog roboransnih efekata u velikom broju slučajeva omogućava da pacijenti mogu proći kroz zahtjevne programe klasične onkološke terapije.

 Naučne teze upućuju na opravdanost kliničkih istraživanja, konkretno:

•          antitumorski efekti zeolita pripisuju se njegovoj sposobnosti da pobjedi imunološku reakciju i uzrokuje apoptozu

•          zeolit inhibira protein kinase B (c-Akt) i inducira ekspresiju supresora tumorskog rasta , gena p21WAF1/CIP1 i p27KIP1 i blokira rast odgovarajućih kancerogenih stanica

•          nano čestice zeolita manje od 5 mikrona prodiru u limfoidno tkivo povezano s tankim crijevom-GALT preko kojeg stupaju u kontakt s imunološkim sistemom i mijenjaju ga

•          zeolit se inkorporira u liposome i stvara membranske sisteme, preko kojih ostvaruje indirektnu modifikaciju reakcije imunološkog sistema, zbog čega mu naučnici pripisuju svojstvo SAG – superantigena.

Stimulacija staničnog imunološkog odgovora, Antioksidativni i imunostimulacijski efekti prirodnog klinoptilolita in vivo, Krešimir Pavelić, Maša Katić, Neven Žarković, Višnja Šverko, Tanja Marotti, Marijeta Kralj, Kamelija Žarković, i ostali.

Medicinski PMA zeolit se koristi kao 100% prirodna suportivna medicinska terapija kod tumorskih oboljenja. Indikacije za primjenu PMA zeolita klinoptilolita kod tumorskih oboljenja. Medicinski PMA zeolit potencijalno prevenira nastajanje karcinoma, jer adsorbira kancerogene supstance, npr. nitrozamine, aflatoksine, dioksine, nikotin iz cigareta i druge opasne kancerogene. Poznato je da je 75% ili više karcinoma u direktnoj vezi s aktivnošću toksina u organizmu. Zbog svoje sposobnosti da vezuje ogroman broj pozitivno nabijenih toksina i tako indirektno neutralizira njihov efekt, koji potiče formiranje karcinoma, medicinski PMA zeolit zauzima istaknuto mjesto u borbi s teškim malignim i drugim kroničnim oboljenjima.

Dokazano je da medicinski PMA zeolit vezuje i neutralizira nitrozamine u probavnom traktu. Ovo je od velikog značaja obzirom na opasnost od nitrozamina koji su pronađeni u prerađenim namirnicama, u dimu cigareta i pivu. Nitrozamini su moćni i opasni uzročnici karcinoma i odgovorni su za dramatični porast rizika raka. Inhaliraju se ili ulaze u tijelo putem hrane i pića. Konzumiraju se gotovo svakodnevno u mesnim prerađevinama: slanini, kobasicama, salami, u mesnim sendvičima, pizama, konzerviranim juhama i drugim tvorničkim prehrambenim proizvodima. 

Primjena medicinskog PMA zeolita kod oboljelih od malignih bolesti u relativno kratkom roku izaziva poboljšanje općeg stanja zdravlja i kvalitete života što pokazuje Karnowsky skala. Kod bolesnika je zabilježeno povećanje tjelesne težine, a u odnosu na dijagnozu ublaženi su simptoma bolesti i unaprjeđena kvalitete života.

Suportivna terapija medicinskim zeolitom kod onkoloških bolesnika normalizira hematološke i biokemijske pokazatelje: SE, E, L, Tr, gGT, AST, ALT, LDH, otklanja gljivice u ustima i jednjaku, povećava difuzijski kapacitet pluća i kontraktilnost srčanog mišića, poboljšava opće stanje, oboljeli dobivaju na težini, smanjuje se a ponekad i isključuje potreba za analgeticima, ublažava depresija i nesanica. 

Naučnici su dokazali da na staničnoj razini zeolit aktivira mehanizam supresije tumorskog rasta, odnosno da aktivira stanične gene koji utječu na programiranu smrt stanice, na apoptozu. Američke pilot studije, klinička i anegdotalna iskustva diljem svijeta pokazuju da onkološki bolesnici imaju pozitivne efekte na suportivnu terapiju zeolitom, od poboljšanja kvalitete života, produljenja životnog vijeka, sporijeg razvoja bolesti do remisije simptoma.

Zeolit ima rijetku sposobnost da pohrani u svoju mikroporoznu strukturu enorman broj pozitivno nabijenih iona, koji su kancerogeni uzročnici. Na taj način zeolit direktno neutralizira njihov kancerogeni efekt. 

Hemoterapija i radio terapija

Hemoterapiju čine citostatici koji uništavaju zloćudne stanice ali imaju štetno djelovanje i na zdrava tkiva i organe. Izazivaju akutne – rane i odgođene – kasnije nuspojave. Akutne nuspojave su mučnina, povraćanje, povišena temperatura, bolovi, alergijske reakcije, razgradnja krvnih stanica, bubrežne komplikacije. Odgođene nuspojave su posljedica oštećenja zdravih stanica u organizmu, oštećenje koštane srži i smanjeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca-eritrocita, bijelih krvnih zrnaca-leukocita i krvnih pločica -trombocita. Posljedice su slabokrvnost, umor i opća slabost, sklonost infekcijama i krvarenju.

 Popratne pojave hemoterapije mogu biti vrlo neugodne, ali se uvijek moraju promatrati naspram sposobnosti citostatika da unište rak. Nuspojave jako variraju od osobe do osobe i od lijeka do lijeka i nisu znak da li su citostatici djelotvorni ili ne. Pacijent nužno treba biti upoznat o mogućim popratnim pojavama vezanim uz pojedine citostatike, te o načinu na koji se te pojave mogu ublažiti ili potpuno otkloniti.

Kao prirodni detoksikator medicinski PMA zeolit se vrlo uspješno koristi kao učinkovita terapija u otklanjanju negativnih nuspojava i tegoba koje izazivaju farmakološki citostatici. Medicinski PMA zeolit kao prirodna supstanca ima naučno istraženo svojstvo prirodnog citostatika. Nema negativne popratne pojave.

Osobama koje su na programu hemoterapije i radioterapije PMA zeolit će omogućiti da njihov organizam uspješno izdrži ta vrlo zahtjevna farmakološka liječenja. On odstranjuje nus produkte hemoterapije i ubrzano otklanja posljedice oksidativnog stresa kojeg izazivaju hemoterapija i radioterapija. Vraća organizmu izgubljeni imunitet i sprečava da se iz ciklusa u ciklus povećavaju negativne nus pojave koje izaziva hemoterapija odnosno radioterapija.

Ako su uzima prije eventualne operacije tumora, medicinski PMA zeolit će ojačati i pripremiti organizam kako bi lakše podnio operaciju i brže se od nje oporavio. Nakon operacije PMA zeolit će osloboditi organizam od toksičnih supstanci iz anestezije, od ostataka farmakoloških lijekova, što doprinosi povećanju prirodne otpornosti i porastu imuniteta, te poboljšanju svih bitnih laboratorijskih vrijednosti krvi i oporavku organizma u cjelini.

Uzimanje PMA zeolita prije hemoterapije i radioterapije ima za cilj da pripremi organizam za predstojeće liječenje. Za vrijeme kemo i radioterapije zeolit će iznositi iz tijela odumrle tumorske stanice koje bi se inače zadržale u organizmu dugo nakon liječenja. Te toksične supstance umanjuju obrambene snage organizma i ugrožavaju imunitet. Oslabljeni imunitet otvara mogućnost za brži i snažniji razvoj tumorske bolesti.

Dvostruki mehanizam djelovanja PMA Zeolita.

Detoksikacija koju radi PMA zeolit prirodno povećava imunitet, sprječava negativne simptome bolesti, smanjuje bol ili je u potpunosti otklanja, ublažava i često potpuno otklanja nuspojave, unapređuje energiju i opće stanje tijela. Velika je vjerojatnost da pacijenti uopće neće imati mučnine i ostale negativne i neugodne nuspojave kemo i radioterapije. Oporavak od posljedica takvog liječenja bit će nesrazmjerno brži, lakši i uspješniji. Organizam bit će pošteđen brojnih rizika hemoterapije i radioterapije.

PMA zeolit ublažava nuspojave kao npr: povraćanje, mučninu, gubljenje apetita, gubitak težine itd. Nestaju gljivice i afte u ustima i jednjaku, koje su česta pojava kod hemoterapije, te koje otežavaju oporavak. Vidno se poboljšava opće stanje oboljelih, dobivaju na težini i u većini slučajeva imaju potrebu za jelom. 

Klinička iskustva su pokazala da PMA zeolit smanjuje potrebu za analgeticima i narkoticima. Pomaže u smanjenju i eliminiranju tekućine iz trbušne šupljine (ascites). Normaliziraju se neki hematološki i biokemijski pokazatelji: SE, E, L, Tr, gGT, AST, ALT. Posebno je važno uravnoteženje nivoa sedimentacije, povećanje nivoa željeza u krvi, povećanje broja krvnih stanica, normaliziranje LDH, povećanje kapaciteta pluća, te snažniji rad srčanog mišića.

PMA zeolit generalno unapređuje zdravlje pacijenata što stvara pretpostavke za primjenu odnosno nastavak primjene hemoterapije i radioterapije. Ne umanjuje pozitivan učinak hemoterapije i radioterapije, dapače, unapređuje njihov pozitivan učinak, jer čuva i štiti tijelo od negativnih efekata kemijske terapije i zračenja, pa stoga on ima učinak optimalne i zdrave sinergije.

Također doprinosi kod radijacijskog dermatitisa, kao posljedice zračenja određenih regija kože kod karcinoma. PMA zeolitni puder ublažava i cijeli promjene na spaljenoj i iritiranoj koži i sluznici koje nastaju kao posljedica zračenja. Također doprinosi eliminaciji afti i gljivičnih oboljenja kože, sluzokože ili unutrašnjih organa koja mogu 

Medicinski PMA zeolit se ne uzima za vrijeme primanja hemoterapije, počevši jedan dan prije hemoterapije, za vrijeme neposrednog primanja hemoterapije, te jedan dan nakon završetka. Razlog prekidu terapije je namjera da se onemogući da zeolit adsporbira teške metale koji su eventualno u sastavu hemoterapije, te da se ne umanjuje intezitet oksidativnog stresa kojeg izaziva hemoterapija. Prekidom terapije onemogućava se bilo kakav utjecaj na neposredne efekte hemoterapije. Kod radioterapije nije potrebno prekidati medicinsku PMA zeolitnu terapiju.

Dijelovi teksta preuzeti sa: www.panceo.hr i www.panaceo.com

Članak sponzoriše:

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Sponzori webDr

Tekstove naših sponzora i pokrovitelja objavljujemo pod ovim profilom. Svi tekstovi su provjereni od strane našeg tima za načunu i činjeničnu tačnost prije objave.