Bolesti i stanja Zdravlje i prehrana

Prehrana u cirozi jetre

Ciroza jetre je ozbiljna bolest koja može dovesti do raznih komplikacija u organizmu. Prehrana u cirozi jetre ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i sprečavanju daljnjeg oštećenja jetre. Preporučuje se prehrana s ograničenim unosom proteina i soli, bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama. Također se preporučuje izbjegavanje alkohola, masne hrane i šećera. Važno je da pacijenti s cirozom jetre redovito konzultiraju nutricionista kako bi osigurali adekvatnu prehranu koja će odgovarati njihovim individualnim potrebama.

Ciroza jetre je stanje u kojem se zdravo tkivo jetre postupno zamjenjuje ožiljnim tkivom, što otežava normalno funkcioniranje jetre. Ovo stanje može biti uzrokovano alkoholizmom, virusnim hepatitisom, autoimunim bolestima jetre, bolestima žučnih puteva i drugim uzrocima. Osim što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, ciroza jetre također može utjecati na sposobnost tijela da apsorbira i koristi hranjive tvari. Prehrana igra važnu ulogu u liječenju ciroze jetre i održavanju zdrave funkcije jetre. U ovom članku ćemo detaljnije razmotriti prehranu koja se preporučuje za osobe s cirozom jetre, uključujući hranjive tvari koje treba izbjegavati, kao i one koje se preporučuju.

Važnost prehrane u cirozi jetre

Prehrana igra važnu ulogu u liječenju ciroze jetre jer pomaže u održavanju normalne funkcije jetre i sprječavanju komplikacija. Jedna od glavnih funkcija jetre je metabolizam, što uključuje obradu i razgradnju hrane koju jedemo. Kada jetra ne funkcionira ispravno, to može dovesti do nakupljanja toksina u tijelu i povećanja rizika od drugih komplikacija. Prehrana koja se preporučuje za osobe s cirozom jetre je usmjerena na poboljšanje funkcije jetre, održavanje zdrave razine elektrolita i hranjivih tvari, te sprječavanje razvoja komplikacija poput ascitesa, hepatičke encefalopatije, edema, krvarenja i drugih.

Izbjegavanje alkohola

Ako je alkohol uzrok ciroze jetre, najvažniji korak u liječenju je prestati konzumirati alkohol. Alkohol može pogoršati cirozu jetre, što može dovesti do komplikacija poput ascitesa i hepatičke encefalopatije. Čak i ako alkohol nije uzrok ciroze jetre, treba ga izbjegavati jer može opteretiti jetru i pogoršati stanje. Čak i male količine alkohola mogu dovesti do pogoršanja jetrene ciroze, budući da se u ovih pacijenata kapacitet jetre da otkloni alkohol iz organizma drastično smanjuje.

Ograničavanje unosa natrija

Prekomjerni unos natrija može dovesti do nakupljanja tekućine u tijelu, što može pogoršati komplikacije ciroze jetre kao što su ascites i edemi. Preporučuje se ograničavanje unosa natrija na manje od 2 grama dnevno. Glavni izvor natrija u našoj prehrani je kuhinjska so, pa se ovim pacijentima preporučuje da konzumiraju hranu koja je gotovo neslana. Treba voditi računa i o namirnicama koje same po sebi sadrže velike količine soli – tu su na prvom mjestu konzervirane namirnice i suhomesnati proizvodi.

Povećanje unosa proteina

Proteini su važni za održavanje zdrave funkcije jetre, jer jetra ih koristi za obnovu i regeneraciju stanica. Međutim, prekomjeran unos proteina može povećati opterećenje na jetru i pogoršati stanje. Stoga se preporučuje povećanje unosa proteina, ali samo u umjerenim količinama. Preporučuje se unos oko 1 gram proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno. Važno je odabrati izvore proteina koji su lagano probavljivi, kao što su mlada nemasna teletina, puretina, piletina, riba, jaja i mliječni proizvodi. Treba izbjegavati meso s visokim udjelom masnoća, prženu hranu i konzervirane namirnice jer mogu biti teško probavljive i opteretiti jetru.

Ograničavanje unosa masti

Prekomjeran unos masti može opteretiti jetru i pogoršati stanje kod osoba s cirozom jetre. Stoga se preporučuje ograničavanje unosa masti, posebno zasićenih masti. Umjesto toga, treba birati zdrave izvore masti, poput nezasićenih masti koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovom ulju i avokadu. Zbog toga se pržena hrana ne preporučuje ovim pacijentima.

Unos ugljikohidrata

Ugljikohidrati su važni izvor energije i treba ih uključiti u prehranu, ali treba paziti na vrstu i količinu ugljikohidrata. Ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom treba izbjegavati jer mogu izazvati nagli porast razine šećera u krvi i pogoršati stanje jetre. Preporučuju se složeni ugljikohidrati koji se polako probavljaju i oslobađaju energiju postupno, poput cjelovitih žitarica, povrća, voća i mahunarki. Također je važno paziti na količinu ugljikohidrata koju unosimo jer prekomjeran unos može povećati rizik od pretilosti i drugih komplikacija.

Vitamini i minerali

Osobe s cirozom jetre mogu biti osjetljivije na nedostatak vitamina i minerala jer jetra ima važnu ulogu u njihovoj apsorpciji i pohranjivanju. Stoga se preporučuje unos hrane bogate vitaminima i mineralima, posebno vitamina A, D, E i K, te B kompleksa. Izvori vitamina A uključuju mrkvu, slatki krumpir, špinat, bundevu i marelice. Vitamin D se može dobiti iz ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Ne treba zaboraviti i da izlagenje kože suncu prirodno stvara vitamin D u koži. Izvori vitamina E uključuju orašaste plodove, sjemenke i biljna ulja poput maslinovog ulja. Vitamin K se nalazi u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i blitve. B kompleks vitamini se mogu naći u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Također je važno paziti na unos minerala poput željeza, cinka i selena. Željezo se nalazi u crvenom mesu, zelenom lisnatom povrću i mahunarkama. Cink se nalazi u morskim plodovima, orašastim plodovima i sjemenkama, dok se selen nalazi u ribi, jajima i cjelovitim žitaricama.

Hidratacija

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave jetre. Osobe s cirozom jetre mogu imati problema s zadržavanjem tekućine i edemom, stoga je važno paziti na unos vode i drugih tekućina. Preporučuje se unos oko 2 litre vode dnevno, ali se mogu uzimati i druge tekućine poput čaja, biljnih čajeva, voćnih sokova i juha.

Zaključak

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdrave jetre kod osoba s cirozom jetre. Važno je paziti na unos proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala te se izbjegavati štetne tvari poput alkohola, cigareta i droge. Prehrana bi trebala biti uravnotežena i prilagođena individualnim potrebama svake osobe kako bi se spriječilo pogoršanje stanja jetre i poboljšalo opće zdravlje. Važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se osiguralo da prehrana odgovara potrebama osobe s cirozom jetre i kako bi se pravovremeno reagiralo na bilo kakve promjene u stanju jetre. Osim prehrane, važno je paziti na opće zdravstvene navike kako bi se održala zdrava jetra kod osoba s cirozom jetre. To uključuje redovito vježbanje, dovoljno sna, izbjegavanje stresa te pravilno uzimanje lijekova i dodataka prehrani.

OCIJENITE OVAJ ČLANAK:
Sending
User Review
5 (3 votes)

Nermin Salkić

Prof.dr.sc. Nermin Salkić je Glavni Urednik i osnivač Portala WebDR. Specijalista je interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije. Primarno polje interesa su mu bolesti jetre i transplantacija jetre, ultrazvučne metode u gastroenterologiji i hepatologiji, te digestivna endoskopija.